Home > Weekendwedstrijd: dit zijn de 30 winnaars van een pakket Flandrien Kaas (1kg)

Weekendwedstrijd: dit zijn de 30 winnaars van een pakket Flandrien Kaas (1kg)

Geschreven op 2 februari 2021 om 00:05 door Mario De Wilde

Hoera: deze week kaas op het menu! En welke nog wel? Flandrien Kaas. In volle coronacrisis investeert de Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas 3.5 miljoen euro in een nieuwe rijpingszaal en productielijn. Dankzij de vierde uitbreiding, de grootste investering tot nu toe, is het mogelijk om 500 bollen kaas per dag te produceren en 1 miljoen kilo kaas te laten rijpen. Het voorbije jaar is de vraag naar Flandrien Kaas alleen maar gestegen en dus hadden zaakvoerders Jan en Helga Desmet nood aan bijkomende capaciteit. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kwam de uitbreiding officieel openen.

De wortels van Flandrien Kaas gaan terug tot 1934. André Desmet had toen een groothandel in kaas en zuivelwaren. Vanaf de jaren ’50 begon hij zelf Hollandse kazen te rijpen in de kelder van zijn woning. Zijn zoon Jean-Pierre professionaliseerde de kaasrijping en breidde het volume uit tot 250.000 kg. Met Jan en Helga Desmet is de derde generatie aan de slag. Zij beslisten om de groothandelsactiviteit over te laten en zich te concentreren op de ambachtelijke productie van Flandrien Kaas.

Zaakvoerder Jan Desmet: “Kaas maken is precisiewerk van begin tot einde, met een stevige dosis passie, enthousiasme en geduld. Elke dag is onze kaasmeester in de weer om overheerlijke kaasbollen te maken. En dat valt bij de consument duidelijk in de smaak. Sinds de start in 2013 zijn we uitgegroeid tot dé referentie in het gamma van de harde Goudse kazen. We worden internationaal gelauwerd en kregen al zeven keer een World Cheese Award.”
Groeien, zonder verlies aan kwaliteit
Flandrien Kaas wordt afgerijpt op 4 leeftijden: Jong (6 weken), Gerijpt (6 maanden), Oud (12 maanden) en Grand Cru (18 maanden). De kaas draagt het Handmade in Belgium-label, een onderscheiding voor het ambachtelijke karakter en wordt volledig geproduceerd met melk afkomstig van lokale boeren. “In deze coronacrisis ging veel aandacht naar korteketeninitiatieven. De consument kocht bewust lokaal, bij traiteurs, kaasspeciaalzaken en in de supermarkt. En die tendens hebben we gevoeld.”

De investering in een nieuwe productielijn en rijpingszaal was dus dringend nodig. “Door de verdubbeling in capaciteit kunnen we veel meer produceren, maar dat zal geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de kaas. De productie blijft voor een groot deel ambacht en manueel werk om tot de juiste samenstelling te komen van de kazen. Bovendien moeten de bollen ook de nodige tijd krijgen om volledig op smaak te komen. Natuurlijk willen we groeien, maar we doen dat doordacht en met respect voor het ambachtelijke proces. Het is onze garantie voor producten van topkwaliteit.”

Vlaams minister Hilde Crevits, die de rijpingszaal en productielijn officieel mocht inhuldigen, was onder de indruk van het bezoek. “Door de coronacrisis is de consument lekkere lokale producten van bij ons nog meer gaan appreciëren. We grijpen dit momentum dan ook aan om een echte Vlaamse voedselstrategie te ontwikkelen waarbij we de kwaliteit en het vakmanschap van producten die in onze vele voedingsbedrijven worden vervaardigd, in de kijker zetten. We doen dat onder de naam Vlaamse Kost. Flandrien Kaas toont met deze investering aan hoe creatief en innovatief onze voedingssector elke dag opnieuw is en hoe iedereen – boeren, verwerkende bedrijven en de consumenten – hier beter van worden.”
Nieuwe campagne met Wim Opbrouck
Voor veel Belgische topchefs is Flandrien Kaas intussen geen nobele onbekende meer. Zo gingen Jeroen Meus en Kobe Desramaults van sterrenrestaurant Chambre Séparée er al mee aan de slag. Wim wordt nu de ambassadeur van Flandrien Kaas. Hij maakte samen met theatermaker en componist Steven Prengels en videograaf Piet De Kersgieter de wonderlijke kortfilm ‘Flandrien, A Day In The Life’.

“Ik ben fier dat ik het gezicht mag worden van dit topproduct, want ik ben een liefhebber van datgene wat met liefde en toewijding door mensenhanden gemaakt is. De Wervikse kaasmakerij is een prachtig universum. Alles zwiert en schuift in één lange ademtocht van melk- tot pekelbad. Kaaswielen wentelen langs tandraderen en menselijke armen dragen liefdevol de reuzenbollen naar een volgende stap in het proces. Het is één elegante choreografie tot in de rijpingszaal. Alleen zo wordt een meesterwerk geboren.”

Enkele cijfers
-Totale productie: meer dan 1400 ton per jaar, 500 kaasbollen per dag
-Investering nieuwe rijpingszaal en productielijn: € 3.500.000
-Totale hoeveelheid verwerkte melk per jaar: 14 miljoen liter
-2 rijpingszalen om 1 miljoen kilo kaas te rijpen
-Start van de werkzaamheden: begin januari 2020

De 30 winnaars

Een oud record inzendingen sneuvelde want we klokten zopas af op 1.321 antwoorden (355 via de krant zelf en bijna 1000 via mail). Dit zijn de dertig winnaars die einde deze week of begin volgende week hun heerlijk pakket Flandrien Kaas thuis geleverd krijgen. Met dank aan de gulle kaasgevers uit Wervik. De twee antwoorden waren 500 bollen kaas en Wim Opbrouck. En nee, we hadden nooit gedacht dat er zoveel mooie proza over kaas zou toekomen.

Silvie Veeckman, Wervik
Nathalie Herremans, Zwevegem
Gerarda Geuns, Merkem
Cinthy Callens, Emelgem
Familie Cortvriendt, Bruggeling
Ingrid Versteeg, Wenduine
Kathelijn Vanhove, Zulte
Familie David en Laurie Depaepe, Zwevegem
Sap Wesley, Torhout
Kevin Degrande, Ruddervoorde
Stefanie Borginjon, Gistel
Anna Timmermans, Meerbeke
Cyriel Vanhoucke, Aalbeke
Claudine Nonckele, Menen
Callant Johan, Oostkamp
Joeri Deprez, Staden
Rik Debruyne, Vlamertinge
Ann Clays, Geluwe
Huguette Deck, Koksijde
Annick Deman, Westende
Frans Lesaffer, Kortrijk
Shari Vanhoutte, Zwevegem
Mulier Tine, Wervik
Veronique Aernout, Watou
Jean-Luc Beyen, Veurne
Lefevre Goedele, Bredene
Familie Basyn, Rekkem
Anne-Marie Vanneste, Wevelgem
Freddy Van Rie, Dudzele
Daniël Ryckeboer, Ieper

3 reacties

Anna Timmermans
Geschreven op 2021-02-05 14:34:20
Geachte Ik ben bij de winnaars van de Flandrienkaas, waarvoor mijn hartelijke dank. Er staat dat de kaas geleverd wordt op het eind van deze week of begin volgende week. Heb jij een idee wanneer dit zou zijn, ik woon in Meerbeke, Brusselsesteenweg 223 en wat als men op het ogenblik van levering niet thuis is? Bij mij mag het kaaspakket gerust in nummer 221 afgeleverd worden, het buurhuis, dat komt dan wel terecht. Alvast bedankt en nog een goed weekend. Met vriendelijke groeten A. Timmermans
sidonie
Geschreven op 2021-02-03 12:13:27
Jammer dat er geen winnaars zijn buiten West-Vlaanderen
Gerarda Geuns
Geschreven op 2021-02-02 13:58:55
Bedankt !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.