Home > Weekendwedstrijd (4): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Weekendwedstrijd (4): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Geschreven op 26 mei 2023 om 16:07 door Mario De Wilde

Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al ‘de brol’ die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes…. vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist! Na Knokke-Heist, Damme, Oostkerke en Zeebrugge trekken we richting de Middenkust waar deze heerlijke adresjes op je wachten. 172 blz. Paperback, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Le Kok Sur Mer in De Haan

‘Dat chef Jean-Philippe Furnémont veel ervaring en vakkennis heeft, bewijzen de bordjes die hier op tafel worden gezet.’

In deze charmante en gezellige villa in het landelijke dorpje Vlissegem is het (h)eerlijk tafelen in een stijlvolle omgeving. De kaart houdt een mooi evenwicht tussen vis- en vleesgerechten en voorziet ook in een aantal leuk uitgewerkte creatieve menu’s, al dan niet met de keuze tussen vis en vlees. Dat chef Jean-Philippe Furnémont
veel ervaring en vakkennis heeft, bewijzen de bordjes die hier op tafel worden gezet. Het lijken wel schilderijtjes. Neem daarbij de vlotte en vriendelijke bediening en de bijzonder correcte prijzen voor de hoge kwaliteit en je hebt een plaatsje waar je zeker nog eens wilt terugkomen.

Le Kok Sur Mer
Warvinge 49
8421 Vlissegem
059 43 09 70
www.lekoksurmer.be

______________________________________________________________________________

Mommy’s Bastards in Oostende

‘Als je deze hippe zaak binnenstapt, heb je het gevoel dat je je in New York bevindt.’

Mommy’s Bastards is misschien wel het buitenbeentje in dit boek. Deze zaak is minder traditioneel, maar daarom zeker niet minder geliefd. Het interieur is eerder industrieel ingericht met vintage meubels en zelfs streetart op de muren. Als je de hippe zaak met een hoek af binnenstapt, heb je het gevoel dat je eerder een eettentje in New York
bent binnengestapt. De kustsfeer lijkt even helemaal verdwenen te zijn… totdat je de toiletten binnenstapt en je je precies in een kajuit bevindt. Wat een leuk detail! Het hippe karakter van Mommy’s Bastards wordt ook doorgetrokken naar het eten. Je kan hier wereldse smaken ontdekken dankzij de streetfoodgerechten, maar evengoed schitteren Belgische klassiekers op de kaart. Zo kun je hier ook garnaalkroketten of Vlaams stoofvlees bestellen. Ook die gerechten smaken heerlijk en moeten dus zeker niet onderdoen voor de andere exotische smaken op het menu. Het is een ideale plek voor een avondje uit met vrienden. Bestel wat lekkere cocktails en gerechtjes om te delen en geniet van de leuke muziek. Het is geen grote opgave om hier te kunnen genieten. Maar ook voor een snelle hap of pittige salade ben je aan het juiste adres in deze trendy foodbar.

Mommy’s Bastards
Dwarsstraat 10
8400 Oostende
www.mommysbastards.be

______________________________________________________________________________

De Oesterput in Blankenberge

‘Het restaurant wordt al vijf generaties lang uitgebaat door de familie Devriendt, die met veel passie zeevruchten aan de man brengt.’

De Oesterput bevindt zich in een gerestaureerde loods op een tiental meter van de duinenrij. De borrelende kreeftenbassins tegen de wand geven deze zaak een typische en heel charmante visserslook. Je krijgt meteen zin om aan te schuiven bij het zien van de comfortabele lange tafels en de sloep als decorstuk. Aardige prijzen voor kraakverse producten, een mooie wijnkaart en een vlotte bediening maken van De Oesterput een drukbezochte zaak. Het restaurant wordt al vijf generaties lang uitgebaat door de familie Devriendt, die met veel passie zeevruchten aan de man brengt. De Oesterput kan terugkijken op een lange traditie, want naast de groothandel bestaat ook het restaurant al sinds het einde van de 19de eeuw. Geen wonder dat alleen al de geur van de mosselen je onweerstaanbaar naar binnen trekt. De lekkernij wordt er op verschillende manieren bereid: perfect gegaard zodat ze smelten in de mond of heerlijk in een vakkundig afgekruid mosselsoepje met fijngesneden ajuin en selder. Zo zou het altijd moeten zijn.

De Oesterput
Wenduinse Steenweg 16
8370 Blankenberge
050 41 10 35
www.oesterput.com

______________________________________________________________________________

De Markt in Oostende

‘De aanrader is het oerklassieke vispannetje. Het prachtige gratinlaagje verraadt al dat er een schoonheid onder schuilgaat.’

De Markt is een gezellige brasserie midden in het centrum van Oostende. In deze rechttoe rechtaan sfeervolle zaak voelt iedereen zich meteen thuis. Het personeel is dan ook zeer aangenaam, het is duidelijk dat ze kwaliteit en vriendelijkheid hoog in het vaandel dragen. Op de kaart staan talrijke klassieke gerechten, maar dé aanrader is het oerklassieke vispannetje. Het prachtige gratinlaagje verraadt al dat er een schoonheid onder schuilgaat. De kraakverse vis – kabeljauw, koolvis en zalm – is lekker sappig gebleven. De saus is smaakvol afgekruid, met
een leuke zurige citroentoets. De ruime portie is zeker voldoende, maar omdat het gerecht niet te zwaar is, weet het iedereen te bekoren. Het vispannetje wordt geserveerd met een fris slaatje en lekkere frietjes. Ook voor een kleine honger kan je hier terecht, aan keuze geen gebrek. Een basic spaghetti of slaatje zullen je sowieso smaken. Ook de
prijs-kwaliteitverhouding is helemaal on point. Op andere plekken betaal je evenveel voor twee garnaalkroketten
als je hier betaalt voor een volwaardig en lekker hoofdgerecht. Dit restaurant is dus zeker een ommetje waard.

De Markt
Wapenplein 16
8400 Oostende
059 41 20 20
www.restaurantdemarkt.be

______________________________________________________________________________

Brasserie Albert in Oostende

‘In de brasserie van het iconische Thermae Palace Hotel beleef je een nostalgische trip vol culinaire hoogtepunten.’

In de brasserie van het iconische Thermae Palace Hotel beleef je een nostalgische trip vol culinaire hoogtepunten. Deze plek is dan ook niet de minste: een statig gebouw met een verleden, een rijkelijk verzorgd art-deco-interieur en een van de mooiste zeezichten aan de Belgische kust. Een bijzondere ervaring ook, want de vriendelijke kelners die dat mooi verzorgde bord op tafel zetten, dragen traditionele kledij en zetten zo mee de toon voor een traditionele Oostendse totaalbeleving. In de namiddag kan je hier genieten van een kleine kaart met onder meer pannenkoeken, ijsjes en verschillende croques. Wie hier komt dineren, heeft een uitgebreide keuze aan klassiekers uit de brasseriekeuken, waaronder een vers aanbod visgerechten tegen een eerlijke prijs. Wie voor de garnaalkroketten gaat, hoeft niet te vrezen dat er te weinig garnalen in het beslag zitten. De zaak garandeert immers veertig procent grijze garnalen in een krokante korst. Het slaatje met verse handgepelde garnalen is overigens een echte aanrader. Via welke Oostendse kustvisser deze ‘kaviaar van de Noordzee’ werd binnengehaald, kom je op de kaart te weten.

Brasserie Albert
Koningin Astridlaan 7
8400 Oostende
059 80 08 01
www.thermaepalace.be/brasserie

______________________________________________________________________________

Toi, moi et la mer in Oostende

‘Heel spannend hierbij is de vangst van de dag, die diezelfde ochtend door de Oostendse kustvissers is aangeland. Verser kan haast niet.’

In het interieur van Toi, moi et la mer verwijst bijna alles naar de Oostendse visvangst. Je weet dus meteen wat je kan verwachten: de beste visgerechten uit de Noordzeekeuken. Het restaurant heeft een avontuurlijke kaart met het beste uit de zee, maar werkt ook met schappelijk geprijsde lunchmenu’s van maandag tot zaterdag en een iets luxueuzere versie op zondag. Heel spannend hierbij is de vangst van de dag, die diezelfde ochtend door de Oostendse kustvissers is aangeland. Verser kan haast niet. Of je nu gaat voor drie Oostendse garnaalkroketjes (met garnaaltjes van de Vistrap!), gebakken sliptongetjes of spaghetti vongole, elk bord komt hier even verzorgd en met een klassieke toets uit de keuken. De bediening verloopt bovendien heel vlot en wie meer wil weten over het aanbod van de dag, krijgt er met de glimlach een uitgebreide uitleg bij.

Toi, moi et la mer
Albert I-Promenade 68
8300 Oostende
059 80 66 13
www.toimoietlamer.be

______________________________________________________________________________

Madam Kroket in Oostende en Knokke-Heist

‘Madam Kroket is misschien wel mijn grootste ontdekking: de enorme doorbraak van dit familiebedrijf is ongezien.’

Madam Kroket is misschien wel mijn grootste ontdekking. In 2016 startte dit krokettenwalhalla als een klein zaakje. Ondertussen heeft het familiebedrijf een enorme doorbraak meegemaakt, onder leiding van Fabienne Schroeter die ondertussen met veel trots de bijnaam Madam Kroket draagt. Deze leading lady kreeg bovendien in 2019 een erkenning als ambachtsvrouw. Op de kaart staan maar liefst zestien verschillende kroketten: van de basic kaaskroket, tot zelfs variëteiten met krab of kreeft en een dessertkroket met banaan en chocolade. Het succesnummer blijft wel de garnaalkroket met handgepelde garnalen. Alle kroketten worden ambachtelijk klaargemaakt in het eigen atelier. Het resultaat mag er dan ook wezen: de kroketten zien er verfijnd uit en
smaken heerlijk smeuïg. Madam Kroket heeft ondertussen meerdere vestigingen aan de kust, maar enkel in Oostende kan je ter plekke komen proeven van de kroketten. Het interieur is mooi en eigentijds, maar het leukste aan de zaak is de open toog waardoor je kan zien hoe alles klaargemaakt wordt. Het is een ware beleving om te zien! Ook handig, op beide locaties kan je ook kroketten afhalen om thuis klaar te maken. Grote fans kunnen er zelfs voor kiezen om hier een workshop bij te wonen zodat je zelf leert hoe je kroketten moet rollen.

Madam Kroket
Nieuwstraat 25
8400 Oostende
0498 39 67 17
www.madamkroket.be

______________________________________________________________________________

Weekendwedstrijd

We hebben dankzij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een vijftal exemplaren van het boek (waarde € 22.50) en restaurantvouchers van € 40 en € 80 weg te geven. Wat moet je hiervoor doen?

-Volg ons op sociale media (facebook en instagram) om als eerste alle nieuwtjes en wedstrijden van Het Nieuws van West-Vlaanderen te ontvangen.

-Wat is de prijs van een lunch (zonder dranken) in Le Kok Sur Mer in De Haan?

-Hoeveel betaal je voor een Mommy’s dirty burger bij de Oostendse Mommy’s Bastards?

-Wat is de naam van de familie die al generaties lang de Oesterput in Blankenberge uitbaat?

-Op de website van de Markt in Oostende vind je een aantal medewerkers. Bezorg ons er vier van en graag ook hun ‘functie’.

-In welk iconisch hotel in Oostende kan je gaan tafelen in Brasserie Albert?

-Wat is het mailadres van Restaurant Toi, moi et la mer in Oostende?

-Bezorg ons vier verschillende kroketten die Madam Kroket in haar gamma heeft.

Mail ons je antwoorden met onderwerp ‘Hmmm….Beste Brasserieën, deel4’ voor maandagavond 29 mei om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Eén deelname per gezin anders zien we ons genoodzaakt om je uit te sluiten (en ook niet één persoon die op verschillende personen en adressen antwoorden indient). Daar wordt streng op toegezien. Vermeld graag ook je mailadres en volledig adres. Woensdag maken we de winnaars bekend.

 

3 reacties

De schoolmeester chantal
Geschreven op 2023-05-28 20:41:15
Mmmmmm, met een bon op zak kan ik de kinderen uitnodigen om samen uit eten te gaan. Fingers crossed
GOUDESEUNE ELS
Geschreven op 2023-05-28 00:32:09
Heerlijke adresjes om te ontdekken👌👌
Freddy Degrauwe
Geschreven op 2023-05-27 13:06:49
Weer meer leuke zaken in West Vlaanderen. Ik kijk er naar uit om er even langs te gaan, liefst met een dikke bon op zak. Schitterende actie!!!!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.