Home > Weekendwedstrijd (3): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Weekendwedstrijd (3): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Geschreven op 19 mei 2023 om 16:01 door Mario De Wilde

Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al ‘de brol’ die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes…. vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist! Na Knokke-Heist en de omgeving trekken we deze week richting Damme,  Oostkerke en Zeebrugge. 172 blz. Paperback, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Mout in Damme

‘Met uiterste zorg dresseert chef Quinten Monteyne elk bord tot een originele creatie.’

De naam doet het al vermoeden, deze gastronomische bistrobar heeft wel degelijk wat met bier te maken, want in hetzelfde pand is ook de microbrouwerij van De Damse Brouwers gevestigd. In de inkomhal staat de brouwtank met het nieuwste gerstenat. De uitgelezen plek om in een ontspannen no-nonsense setting de experimenten en het proefbrouwen vanop de eerste rij te volgen. Heel leuk in dit moderne interieur zijn de hoge tafels bij de open keuken, die voor een bijzonder perspectief zorgen. Naast lokale bieren proeven is het hier ook genieten van het
culinaire aanbod. Mout serveert fijne gerechten klaargemaakt met topproducten. De kaart is eerder beperkt en bevat naast verschillende sharing-formules ook een lunchmenu tegen een democratische prijs. Met uiterste zorg dresseert chef Quinten Monteyne elk bord tot een originele creatie: hapjes om te delen, verfijnde voorgerechten en
heerlijke borden op het ritme van de seizoenen. Het kan niet anders dan er heel gemoedelijk aan toegaan op dit bijzonder leuke adresje in het pittoreske Damme.

Mout
Jacob Van Maerlantstraat 7
8340 Damme
0479 99 00 40
www.moutdamme.be

______________________________________________________________________________

De Lamme Goedzak

‘Het familierecept voor de garnaalkroketten gaat al generaties lang mee.’

In een prachtig historisch pand in het hartje van Damme kan je De Lamme Goedzak terugvinden. Vader Steven en zoon Pim Meiresone weten als geen ander hun klanten in de watten te leggen. Zeker in de zomer is het hier gezellig vertoeven. De zaak heeft namelijk een mooie, rustige terrastuin. Het menu bestaat uit meerdere klassiekers. Proef zeker de nooit teleurstellende garnaalkroketten, het familierecept voor die smaakbommetjes gaat al generaties lang mee. Ook de bouillabaisse en het Holsteinrund zijn het proeven waard. Je kan je maaltijd afsluiten met een hoogtepunt: een café glacé of dame blanche klinken misschien heel gewoontjes, toch zijn ze steeds een schot in de roos. Voor een uitgebreider etentje zit je hier zeker op je plek. Zo kan je kiezen uit een marktmenu met drie gangen of een uitgebreid vijf-, zes- of zevengangenmenu ‘De Lamme’. Verwacht verfijnde en verrassende combinaties. Ook wijnliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. De uitgebreide wijnlijst is namelijk top. Laat je zeker adviseren om een heerlijk aangepast wijntje te bestellen.

De Lamme Goedzak
Kerkstraat 13
8340 Damme
050 69 22 66
www.delammegoedzak.be

______________________________________________________________________________

De Uilenspiegel in Damme

‘Chef Francis werkt enkel met de beste ingrediënten. Zo koopt hij enkel Maine-Anjou-rundsvlees van topkwaliteit’

Een van de gezelligste plekjes vlak bij de kust is ongetwijfeld Damme. Menig toerist weet dan ook zijn weg te vinden naar het dorpje en zijn bijbehorende culinaire hotspots, waaronder De Uilenspiegel. Dat restaurant zit verscholen in een karaktervol en authentiek huis. Ook binnen zit de sfeer helemaal snor: het interieur is warm en knus. Bij mooi weer kan je je bovendien heerlijk neervlijen op het zonnige terras. Chef Francis werkt enkel met
de beste ingrediënten. Zo koopt hij enkel Maine-Anjou-rundsvlees van topkwaliteit aan bij de gerenommeerde hoeveslagerij De Spycker. Proef dus zeker de kalfsblanquette op grootmoeders wijze, die klassieker zal je zeker kunnen bekoren. Ook het huisbereide stoofvlees is niet te versmaden: boterzacht, rond van smaak en in een geweldige saus. Traditionele en pure smaken staan in alle gerechten centraal, een goede keuze. Ook ’s middags kan je hier komen smullen. Geen beter vieruurtje na een wandeling door het historische centrum dan de huisbereide
pannenkoeken van De Uilenspiegel. Welke topping je ook kiest – boter en suiker, advocaat of Grand Marnier –
de pannenkoeken zijn zeker een aanrader.

De Uilenspiegel
Kerkstraat 44
8340 Damme
050 73 40 78
www.deuilenspiegel.be

______________________________________________________________________________

’t Werftje in Zeebrugge

‘’t Werftje is gekend voor zijn topkwaliteit, waarvoor het vaste cliënteel al jaren blijft terugkomen.’

Lang voor het interieur van dit authentieke visserscafeetje in een nieuw jasje werd gestoken, serveerde het al voor een handvol centen hemelse garnaalkroketten. Een tikje met je vork en de perfect krokante en robuuste korst brak mooi, waarop een heerlijk smeuïge, mooi getomateerde en perfect afgekruide vulling tevoorschijn kwam. Dat die dan ook nog eens bulkte van de garnalen, maakte het helemaal af. De perfecte garnaalkroket staat of valt met de bouillon van kopjes en staartjes. Dat hebben ze in ‘het oudste cafeetje aan de Zeebrugse kust’ allang begrepen. Ook na de complete make-over die het legendarische volkscafé transformeerde van een bouwval in een etablissement
dat baadt in de typisch Zeebrugse havensfeer van weleer, houden de ingrediënten van het recept stand: verse garnalen, een heerlijke vulling en een flinterdunne, krokante korst. Ook de andere visgerechten en typische bistroschotels op de uitgebreide kaart worden perfect gedresseerd op tafel gezet. ’t Werftje is dan ook gekend voor zijn topkwaliteit, waarvoor het vaste cliënteel al jaren blijft terugkomen. Bovendien heeft de drukbezochte zaak ook een uit- stekende wijnkaart. Qua prijs-kwaliteitverhouding steekt deze topper erbovenuit. Net zoals vroeger!

’t Werftje
Werfkaai 29
8380 Zeebrugge
0497 55 30 10
www.twerftje.be

______________________________________________________________________________

Het Oud Gemeentehuis in Oostkerke

‘Hier krijg je een lekker bord tegen een correcte prijs in een authentiek Vlaams interieur.’


Sla zeker de mooie polderdorpjes niet over wanneer je een uitstap maakt naar de Belgische kust. In de schaduw van de kerk van Oostkerke, gelegen op het gezellige dorpsplein, vind je Het Oud Gemeentehuis, een sfeervol
gedecoreerd hotel met acht kamers en een stijlvolle Engelse salon. Ook kan je in de brasserie genieten van een heerlijke entrecote ‘minute’, goudbruin gebakken tongetjes met verse tartaar of een ander gerecht van de mooi
uitgewerkte kaart. Hier krijg je een lekker bord tegen een correcte prijs in een authentiek Vlaams interieur. Of je nu gaat voor een lekker ontbijt, een diner à la carte of het menu met keuzemogelijkheden, je krijgt altijd waar voor je geld. De sfeer is hier heel aangenaam en op zomerse dagen wordt dat alleen maar beter als ook het leuke terras
opent. Je droomt hier meteen weg naar Zuiderse oorden. Een verblijf in dit hotel bezorgt je ongetwijfeld een
topvakantie in eigen land.

Het Oud Gemeentehuis
Processieweg 1
8340 Oostkerke
050 60 62 10
www.hetoudgemeentehuis.be

______________________________________________________________________________

Gasthof Siphon in Damme

‘In restaurant Siphon pakken ze graag uit met hun dagverse paling, sinds jaar en dag de specialiteit van het huis.’

In restaurant Siphon pakken ze graag uit met hun dagverse paling, sinds jaar en dag de specialiteit van het huis. Terecht, want de vis komt hier mooi van de graat zonder zijn stevige beet te verliezen. Snuister gerust eens door de verschillende bereidingen. Vooral de paling in ’t groen is niet te versmaden: een verfrissend sausje met kervel, peterselie, zurkel en jonge spinazie en een perfecte smaakbalans. Een absolute aanrader. Deze sfeervolle brasserie in het Vlaamse polderland heeft heel wat zitplaatsen en dat zorgt voor die typische, gezellig drukke brasseriesfeer. Hier geniet je van de heerlijke traditionele keuken met enkele seizoenstoppers, zoals fazant. Ook de klassieke steak tartaar is een schoolvoorbeeld van hoe het gerecht moet worden geserveerd: zonder al te veel tierlantijntjes, maar vol van smaak. En dan heb je het duo van kaas- en garnaalkroket nog niet geproefd. De zaak – prachtig gelegen
tussen drie fraaie kanalen – heeft dan ook al generaties lang een zeer trouw publiek. Zonder uitzondering voelt iedereen die hier binnenkomt, zich meteen thuis. Daar zorgen de zeer attente gastvrouw en het legertje obers in kapiteinsjassen met epauletten wel voor.

Siphon
Damse Vaart-Oost 1
8340 Damme
050 62 02 02
www.siphon.be

______________________________________________________________________________

Weekendwedstrijd

We hebben dankzij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een vijftal exemplaren van het boek (waarde € 22.50) en restaurantvouchers van € 40 en € 80 weg te geven. Wat moet je hiervoor doen?

-Volg ons op sociale media (facebook en instagram) om als eerste alle nieuwtjes en wedstrijden van Het Nieuws van West-Vlaanderen te ontvangen.

-Wat is de naam van de pop-upbar die Bistrobar Mout uit Damme vanaf 1 juli opent?

-Wie zijn de mensen die achter het fornuis van de Lamme Goedzak in Damme staan?

-Wat kost het driegangenmenu in Restaurant De Uilenspiegel?

-’t Werftje in Zeebrugge is sinds 1905 onveranderd gebleven. Toch werden er enkele jaren geleden vernieuwingen aan toegevoegd. In welk jaar was dat?

-Wat is de prijs van de Noordzeevissoep met toast en rouille (voorgerecht) in het Oud Gemeentehuis van Oostkerke?

-Op welke dagen kan je in Gasthof Siphon niet terecht?

Mail ons je antwoorden met onderwerp ‘Beste Brasserieën, deel3’ voor maandagavond 22 mei om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Eén deelname per gezin anders zien we ons genoodzaakt om je uit te sluiten (en ook niet één persoon die op verschillende personen en adressen antwoorden indient). Daar wordt streng op toegezien. Vermeld graag ook je mailadres en volledig adres. Woensdag maken we de winnaars bekend.

5 reacties

STEFAAN RYCKEBOSCH
Geschreven op 2023-05-21 18:56:34
Heerlijke adresjes...
GOUDESEUNE ELS
Geschreven op 2023-05-21 18:11:41
Het lijkt me leuk om via jullie deze leuke plekjes te ontdekken.. 😋😋
Freddy Degrauwe
Geschreven op 2023-05-21 09:53:19
Weer schitterende restaurantjes deze week!!!!!. Een mens zou ervan likkebaarden!!!!
Malfait Eveline
Geschreven op 2023-05-20 11:17:20
Ik hoop dat ik win 🍀
Deblauwe Mauricettr
Geschreven op 2023-05-19 16:37:49
Hopelijkmag ik het boek winnen. Zien er topadresjes uit.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.