Weekendwedstrijd (2): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher
Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al ‘de brol’ die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes…. vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist! 172 blz. Paperback, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.
Dit weekend deel-2 met alweer een paar restaurants die in het boek vermeld staan en we graag een podium geven. Ze verdienen je absolute aanbeveling als je straks kustwaarts afreist. We zijn vorige week gestart aan onze Oostkust en we breiden er nog een vervolg aan met brasserieën in het Knokse en Damme:
Charl’s in Knokke-Heist
‘Dit prachtige restaurant is een oase van rust aan de soms drukke Belgische kust.’
Dit prachtige restaurant met stijlvol interieur, mooie veranda en ruime, unieke tuin is een oase van rust aan de soms drukke Belgische kust. Alles gebeurt hier in stijl. Kelners met veel ervaring zorgen ervoor dat je van begin tot eind op je wenken wordt bediend. In de zomer is het zalig genieten op het gezellige buitenterras met zicht op de tuin, in de winter geniet je bij een knetterend haardvuur van smaakvolle gerechten. Bij Charl’s zit je in de hogere
prijsklasse, maar daar krijg je ook wat voor terug. Deze brasserie straalt zelfs op je bord rust uit. De chef heeft dan ook al vele jaren ervaring in de vingers en bereidt elk gerecht met veel liefde voor en kennis van het vak. De tomaat-garnaal heeft een oerconservatieve presentatie, maar alle ingrediënten zijn aanwezig en van topkwaliteit. De paling in ‘t groen doet zijn naam alle eer aan en drijft in een smaakvol sausje met onder andere kervel, peterselie, dragon en zurkel. Ook de steak tartaar is een echte aanrader, zeker voor wie het graag een beetje pittig heeft. Proef ook de huisspecialiteit, polderkip, of een van de vele heerlijke suggesties van het seizoen.
Charl’s
Kalvekeetdijk 137
8300 Knokke-Heist
050 60 80 23
www.charls.be
______________________________________________________________________________
Brasserie Nelson in Zeebrugge
‘Deze zaak ligt pal tegenover de vismijn. Het is dus niet verwonderlijk dat de kaart bijna volledig uit visgerechten bestaat.’
Geen betere ligging voor een horecazaak dan deze: Brasserie Nelson ligt pal tegenover de Zeebrugse vismijn. Dagelijks wordt dan ook verse vis geleverd aan het restaurant. Het is dus niet verwonderlijk dat de uitbaters hun zaak omschrijven als visrestaurant. De kaart bestaat bijna volledig uit visgerechten. Op het menu pronken dus vooral pareltjes uit de Noordzee. Uiteraard kan je hier steengoede klassiekers zoals sliptongetjes of tomaat-garnaal bestellen. Verwen ook eens je smaakpapillen met enkele kraakverse oesters als voorgerecht, een gegrilde sint-jakobsvrucht of een fantastisch bereide Noordzeekreeft. Chef Steph laat ook vleeseters niet aan hun lot over: voor hen staat er toch een sappige steak op de kaart. De zaak straalt een gezellige en warme sfeer uit. Gastvrouw Isabelle en haar team heten je steeds van harte welkom. Je kan je hier dus rustig neervlijen zonder al te veel
zorgen. De tafels zijn steeds mooi en correct gedekt. Ook de bediening verloopt vlot en beleefd. Genieten is
dus de boodschap.
Vismijnstraat 24
8380 Zeebrugge
050 54 59 54
www.restaurantnelson.be
_____________________________________________________________________________
Cremerie François in Knokke-Heist
‘Het ambachtelijke, huisbereide ijs is honderd procent natuurlijk en van absolute topkwaliteit.’
Dit ijssalon is een van de oudste van België en pasteuriseert de rauwe melk nog in eigen huis. De ingrediënten zijn honderd procent natuurlijk en bevatten geen additieven, surrogaten of smaakversterkers. Het behoeft dan ook geen betoog dat het ambachtelijke, huisbereide ijs (zonder eieren en room) dat ze hier serveren, van absolute topkwaliteit is. Bij feestelijke gelegenheden zijn de zelfgemaakte ijstaarten erg in trek. Bovendien kan je ze zelf mee
samenstellen en het design bepalen. Cremerie François heeft ook een takeaway met ijspralines en -potjes die hier massaal worden afgehaald. En als het moet, komen ze ook gewoon naar je feestje of event. Je likt hier niet alleen van een uitmuntend ijsje, maar smult er ook van pannenkoeken en wafels die volgens de regels van de kunst zijn gebakken. Ook de verwenkoffie is een echte aanrader. Blijf dus zeker nog even hangen om ervan te genieten. Kers op de taart zijn het mooi verzorgde, trendy interieur en het vriendelijke personeel. Punten voor gezelligheid: tien!
Cremerie François
Dumortierlaan 113
8300 Knokke-Heist
0496 80 92 46
www.cremerie-francois.com
______________________________________________________________________________
Michelle’s Pub in Knokke-Heist
‘Het concept is geweldig: Michelle’s Pub & Brasserie is een bruine kroeg waar je lekker kan eten.
Deze mooie nieuwe zaak is gelegen op de Lippenslaan, de drukst- bezochte straat in Knokke. Uitbaters Arnaud en Anneke zijn met Michelle’s Pub & Brasserie niet aan hun proefstuk toe. Ze hebben horecabloed in de aderen, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo baten ze eveneens het welgekende Knokse Café Centenaire uit.
Het concept van Michelle’s klinkt als muziek in de oren: het is een pub waar je lekker kan eten en goed kan drinken. Het typische bruinekroeginterieur wordt gecombineerd met enkele showstoppers zoals de prachtige partij glasramen. Hierdoor krijg je meteen het gevoel van thuiskomen. De sfeer zit hier dan ook steeds goed. Even leuk is het op een zonnige dag op het terras, want ook buiten kan je genieten van de gezelligheid. De zaak is doorlopend open, dus je kan hier de hele dag terecht voor een klein hongertje, dagmenu of klassiek gerecht. Het is bovendien de ideale plek voor de apero: bestel een lekker biertje en kies er enkele hapjes om te delen bij, zoals de creusen,
huisgemaakte bitterballen of de deluxe charcuterieplank. Nadien kan je blijven plakken voor een lekkere vol-au-vent, varkenswangetjes of bouillabaisse.
Michelle’s Pub & Brasserie
Lippenslaan 45/47
8300 Knokke-Heist
0474 75 21 54
www.michellespubknokke.be
______________________________________________________________________________
Old Fisher in Knokke-Heist
‘Elk bord is niet alleen bijzonder smaakvol, maar ook verrassend origineel.’
De presentatie van de kabeljauw met mousselinesaus is er een volgens het boekje: strak gedresseerd, met een mooi kleurenpalet en als absolute ster de perfect gebakken, stevige moot kabeljauw van minstens 200 gram. Ook de gebakken zeetong is een hoogvlieger met zijn mooie bruine kleurtje en heerlijke smaak. Aan het roer van restaurant Old Fisher staat dan ook een chef met een jarenlange ervaring. Dirk Defruyt draagt eenvoud, stijl en puurheid hoog in het vaandel. Hij legt de lat steeds hoog en die passie proef je niet alleen, maar zie je ook aan de
verzorgde borden met aangepaste garnituren bij elk gerecht. Op de ruime kaart komen zowel vlees, vis als wild aan bod, maar toch ligt de focus op het lekkers uit de Noordzee. De zaak zit in een modern jasje, maar bestaat al sinds 1970 en dat merk je echt aan alles. Het attente personeel loopt enthousiast door de zaal en elk bord is niet alleen bijzonder smaakvol, maar ook verrassend origineel. Je zal hier zeker niet met honger naar huis gaan: de porties zijn bijzonder ruim.
Old Fisher
Heldenplein 33
8301 Knokke-Heist
050 51 11 14
www.oldfisher.be
______________________________________________________________________________
Côte Belge in Ramskapelle
‘Een van de aanraders is de steak tartaar tegen een wel heel democratische prijs.’
Toen Joeri Huybs en Griet Broeckx in 2016 hun bar en bistro Côte Belge openden in Ramskapelle, hadden ze er nog geen idee van dat ze zouden uitgroeien tot een van de topadresjes aan de Belgische kust waar je gastronomisch kan genieten. Hier wordt tafelen een totaalbeleving, die al begint bij het zorgeloos parkeren op de ruime parking aan het Leopold- en Schipdonkkanaal. Zodra je er binnenstapt, zetten enkele absolute eyecatchers de toon: een lange toog, oude scheepslampen, de vloer die uit honderdvijftig jaar oude treinwagons werd gerecupereerd en tafels die je kan omvormen tot hoge tafels. Maar niet alleen dit bijzondere, moderne interieur en het attente personeel zijn de troeven, ook de gevarieerde kaart biedt voor elk wat wils. Een van de aanraders is de steak tartaar tegen een wel heel democratische prijs, maar ook de zeer uitgebreide wijnkaart waarop een aanbod van echte tophuizen staat, is een reden om de deur hier open te duwen. Het keukenteam serveert zowel klassiekers als gerechten met een moderne twist. Voor de echte liefhebbers zijn er enkele leuke luxeproducten, zoals Belgische kaviaar. De bistro werkt uitsluitend met dagverse, seizoensgebonden producten en dat maakt de prijzen in deze zaak helemaal terecht.
Côte Belge
Sasstraat 53
8301 Ramskapelle
(Knokke-Heist)
050 51 26 91
www.cotebelge.be
______________________________________________________________________________
Weekendwedstrijd
We hebben dankzij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een vijftal exemplaren van het boek (waarde € 22.50) en restaurantvouchers van € 40 en € 80 weg te geven. Wat moet je hiervoor doen?
-Volg ons op sociale media (facebook en instagram) om als eerste alle nieuwtjes en wedstrijden van Het Nieuws van West-Vlaanderen te ontvangen.
-Wat zijn de ingrediënten voor de specialiteit van paling in ’t groen bij Charl’s in Knokke-Heist?
-Brasserie Nelson bevindt zich op een ideale locatie in Zeebrugge. Waar precies?
-Cremerie François in Knokke-Heist hanteert nog steeds haar eeuwenoud recept. Wat zal je zeker niet in het ijs aantreffen?
-Welke bekende artiest kwam er onlangs tafelen in Living Room 102. Je vindt het op de facebookpagina van het restaurant.
-Wat is de prijs van een Kasteel Beefburger bij Michelle’s Pub in Knokke-Heist?
-Bij Côte Belge in Ramskapelle kan je ook sabayon bestellen. Welk fruit is daarbij?
Mail ons je antwoorden met onderwerp ‘Beste Brasserieën, deel2’ voor maandagavond 15 mei om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Eén deelname per gezin anders zien we ons genoodzaakt om je uit te sluiten (en ook niet één persoon die op verschillende personen en adressen antwoorden indient). Daar wordt streng op toegezien. Vermeld graag ook je mailadres en volledig adres. Woensdag maken we de winnaars bekend.