Home > Weekend van verbroedering: Jumelage Lions Club Damme-Zwin en Lions Clubs Bensberg-Schloss

Weekend van verbroedering: Jumelage Lions Club Damme-Zwin en Lions Clubs Bensberg-Schloss

Geschreven op 13 september 2021 om 08:48 door Mario De Wilde

Afgelopen weekeinde verbroederden Lions Club Damme-Zwin en Lions Club Bensberg-Schloss. Er ging daar best wat aan vooraf vertelt de voorzitter van Lions Club Damme-Zwin, Koen Van Zandweghe: “De idee kwam eigenlijk van past-voorzitter Benoit Jacxsens. Zijn zoon Thomas werkt voor Bayer in Duitsland en is er lid van Lions Club Bensberg-Schloss. Omdat Lions ook de internationale verstandhouding uitdraagt (we zijn dan ook wereldwijd met meer dan 1,4 miljoen leden verspreid over ruim 48.000 clubs) leek een ‘jumelage’, of ‘twinning’ zoals dat heet, een logische stap.

Thomas Jacxsens verduidelijkt: “Via mijn vader kende ik Lions Club Damme-Zwin natuurlijk redelijk goed. Als kind heb ik dan ook vaak meegeholpen met de door de club georganiseerde activiteiten zoals hun jaarlijks concert. Franky Lycke die daar nu voor verantwoordelijk is, vertelde me trouwens dat het dit jaar de moeite zal zijn. Op 1 oktober komt Queen tribute band Mercury Rising naar het cultureel centrum in Scharpoord. ‘’t Zal weer een ferme fjeeste worden’ zegt Thomas die het West-Vlaams nog niet verleerd is. Maar ondertussen waren er nieuwe leden en die kende ik natuurlijk nog niet.

Samen met Koen Van Zandweghe, Nico D’Andrea en mijn vader hebben we in de aanloop naar dit weekend dan ook regelmatig virtuele meetings met onze respectieve clubs opgezet om mekaar te leren kennen. Covid-19 mag dan wel de eigenlijke jumelage wat vertraagd hebben, maar als we een iets uit die periode geleerd hebben dan is dat dat we met de moderne communicatiemiddelen makkelijk bruggen kunnen slaan. En dat is waar Lions goed in zijn. Lions bouwen en breken niet af.

De voorzitter van Lions Club Bensberg-Schloss, Michael Boettcher, liet verstaan dat algauw bleek dat de beide clubs best wel wat gemeen hadden. Beide clubs zijn relatief jong. Waar Lions Club Damme-Zwin in 1994 opgericht werd, werd hun club in 1995 opgericht. Beide clubs zijn gemengd en dan ook best progressief. Maar er is meer, hun vergaderlocatie was het vroegere Koninklijk Atheneum waar heel wat Belgische militairen gestationeerd waren. It all made sense.

De Lions hebben alvast het weekend goed ingezet met een welkomstdrink in Hotel Nelson en op 11 september was het dan zover: de eigenlijk jumelage. Onder de toeziende ogen van districtsgouverneur Luc Amez, gewestvoorzitter Guy Soetaert en zonevoorzitter Luc Gillemon werden de beide clubs in de Raadzaal van het Stadhuis Damme waar – hoe toepasselijk – de burgerlijke huwelijken plaats vinden, met mekaar verbonden. Tijdens zijn speech benadrukte Koen Van Zandweghe de verschillende Lions elementen van de mooie zaal. Twee leeuwen houden het wapen vast hertog Filips de Goede en de tekst ‘Parcere Subiectis Et Debellare Superbos’ zou het leitmotiv van het Lionisme kunnen zijn. De onderworpenen sparen en de hoogmoedigen bevechten is wat Lions dag in dag uit doen.
Ceremoniemeester Jorg Schelfhout overhandigde dan ook in naam van Lions Club Damme-Zwin een cheque aan Ann Van Ooteghem, directrice van De Ark Moerkerke-Brugge die de beide clubs later de dag – na een stadswandeling – bezoeken. Ze voegde er zelfs aan toe dat ook zij een link met Duitsland hebben nu ze een tijdje geleden een Duitse vrijwilliger, Dorothee, bij hen te gast hebben gehad.

Districtsgouverneur Luc Amez gaf tijdens de academische zitting over Lions Clubs International Foundation (LCIF). Hij vertelde over de geschiedenis van de stichting en het actuele belang ervan. LCIF is dan ook de grootste niet-gouvernementele organisatie en een meester in disaster relieve. Bovenal blinken zij uit in het programma ‘Sight First’, maar daar houdt het niet bij op. Sinds korte tijd zijn er nieuwe speerpunten aan het programma toegevoegd. Denk maar aan diabetes, kinderkanker en milieu.

Omdat koken nu eenmaal geld kost haalde hij ‘Campaign 100’ aan. LCIF heeft dan ook de ambitieuze doelstelling om op 3 jaar tijd 300 miljoen dollar op te halen. We zijn met ons district goed op weg om ons doel te halen maar moeten nog een klein tandje bijsteken. Doneren kan nog altijd via het district of rechtstreeks via de site van het LCIF.
De dag sluiten de Lionsleden af met een diner in hotel Memlinc en de volgende dag staat een bezoek aan de expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ op het programma. Na een fietstocht over de vernieuwde Zwindijk richting Cadzand ronden ze het weekend af in De Zeemeeuw in Retranchement. ‘Ja, we zijn best actief’ glimlacht Koen die terloops laat weten dat kandidaat-leden hem altijd een berichtje mogen sturen.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.