Wat gebeurt er toch met die iconische bruine kroegen in Brugge?
In een tijd waarin traditionele bruine kroegen en volkscafés met uitsterven worden bedreigd, roept Karin Robert, gemeenteraadslid voor Groen in Brugge, het stadsbestuur op tot actie. De verdwijning van deze iconische ontmoetingsplaatsen, geïllustreerd door recente sluitingen zoals Martin’s Pub in de Langestraat en The Old Steamer in Zeebrugge, vraagt om een grondige evaluatie van de situatie in Brugge. Eind vorig jaar sloot ook het volkscafé Sint-Jakobs in de Sint-Jakobsstraat de deuren.
Volgens recente cijfers, tussen 2013 en 2023, sloten gemiddeld 274 Vlaamse cafés jaarlijks hun deuren. Het gaat niet alleen om sluitingen door de Covid-pandemie, maar ook door de energiecrisis, stijgende bierprijzen en een tekort aan personeel. Bruine kroegen waren ooit het kloppende hart van buurten, een plek waar mensen samenkwamen, aten, dronken, muziek luisterden en zelfs overnachtten. Karin Robert wil weten hoe Brugge omgaat met deze dreiging voor de eigen bruine kroegen. In een interpellatie op de Brugse gemeenteraad van 26 februari stelt ze prangende vragen aan het stadsbestuur over de visie en aanpak met betrekking tot deze culturele instellingen.
In haar interpellatie benadrukt Robert dat bruine kroegen vaak een grote erfgoedwaarde vertegenwoordigen. Ze vraagt het stadsbestuur om in kaart te brengen hoeveel echte bruine kroegen en volkscafés er nog zijn in Brugge. Daarnaast pleit ze voor een visie op het behoud van deze kroegen, met aandacht voor hun sociale functie in de Brugse buurten. Het Brugse gemeenteraadslid verwijst naar Amsterdam als voorbeeld, waar concrete acties worden ondernomen om de bruine kroegen te beschermen. Ze stelt voor een waarderingskader te ontwikkelen om bijzondere bruine kroegen te identificeren en te monitoren. Daarnaast oppert ze het idee van een monumentale status voor deze kroegen, waardoor veranderingen aan het interieur van deze cafés beperkt worden.
Verder suggereert Robert dat het stadsbestuur de historische, sociale en culturele waarde van bruine kroegen onder de aandacht brengt bij de bezoekers. Ze stelt voor de mogelijkheid te onderzoeken om deze kroegen een Unesco-status te verlenen. De zorgen van Karin Robert benadrukken de dringende noodzaak om het unieke karakter van Brugse bruine kroegen te behouden. In een tijd van verandering en modernisering is het behoud van deze culturele schatten van groot belang voor het behoud van de identiteit en levendigheid van de stad.