Home > Waregem maakt zich op voor de Kunstroute op vijf verschillende locaties

Waregem maakt zich op voor de Kunstroute op vijf verschillende locaties

Geschreven op 15 maart 2024 om 07:47 door Mario De Wilde

Van volgende week vrijdag 22 tot en met zondag 24 maart vindt in hartje Waregem Maart Kunstroute plaats. Dit drukbezochte kunstparcours verbindt vijf locaties in het centrum van de stad, waar het publiek kan genieten van hedendaagse kunstexpo’s. Uniek voor deze editie is de deelname van Delen Private Bank dat tijdens de nocturne exclusief zijn deuren openstelt voor het grote publiek. Op vijf bijzondere locaties kan de bezoeker gratis halt houden via een uitgestippelde route.

Delen Private Bank
Timeless Narratives | Marinda Vandenheede

De Waregemse kunstenares Marinda Vandenheede heeft een kenmerkend artistiek pad bewandeld door nieuw leven te blazen in verweerde, verworpen materialen. Haar oeuvre omvat sculpturale objecten, schilderijen en werken op papier, allemaal verankerd in de schoonheid van verval en imperfectie. In haar artistieke praktijk drukt Vandenheede een fascinatie uit voor materialen die de zichtbare lagen van de tijd dragen, nieuwsgierigheid opwekkend over hun vorige levens. Ze vermijdt plastic vanwege de chemische aard ervan en omarmt in plaats daarvan de corrosie van papier, hout en metaal. Haar composities zetten het onvolmaakte af tegen geometrische vormen, waardoor een harmonieus samenspel ontstaat tussen het abstracte en het tastbare.

Exclusief
Vrijdag 22 maart van 19.00u. tot 22.00u.: uitzonderlijk tijdens de nocturne van Maart Kunstroute opent Delen Private Bank zijn deuren voor het grote publiek. Niet open op 23 en 24 maart.

Delen Private Bank Waregem | Zuiderlaan 11 bus 21 | www.delen.bank

Schakelbox
White noise 2 | Line Boogaerts

Line Boogaerts maakt vergankelijke tekeningen op vensters. Gedurende de opening van het kunstparcours in zullen er tekeningen verschijnen en terug verdwijnen. Met raamwissers en penselen tekent ze met een mengsel van olie & pigment op de vensters. Ze maakt zo het membraan tussen binnen en buiten zichtbaar.
White noise is een frequentie van verschillende geluiden die rust brengt en andere geluiden maskeert. De tekeningen vormen een ruis om het landschap vanuit cc De Schakel goed te kunnen waarnemen.

Schakelbox | Gemeenteplein 10 | onthaal@ccdeschakel.be | www.ccdeschakel.be

BE-PART
New Capital| Nick Hannes
Curator: Patrick Ronse

Omwille van ecologische, demografische of strategische redenen hebben verschillende landen in het recente verleden besloten een gloednieuwe hoofdstad te bouwen. Fotograaf Nick Hannes onderzoekt in deze tentoonstelling de karakteristieken van zes New Capitals en hun sociale en ecologische implicaties. De foto’s getuigen van het uniformiserende effect van de globalisering en tonen ons dat de hedendaagse stad steeds meer een stad wordt van simulatie, ontdaan van haar lokale karakter en identiteit. New Capital werd bekroond met een World Press Photo Award in 2023.

Extra
Zondag 24 maart van 14.00u. tot 16.00u.: Be-Part Family Day | artistieke workshop voor gezinnen met kinderen van 5 tot 12 jaar rond het werk van Nick Hannes.

Be-Part | Gemeenteplein 12 | info@be-part.be | www.be-part.be

Zaal 29
Vormdrukkers | Kristof Van Gestel en Els Baeten

Een participatief kunstproject door open zeefdrukwerkplaats Gezeever, Kristof Van Gestel en leerlingen en leerkrachten van de stedelijke kunstacademie, waarbij zij op een speelse en poëtische manier abstracte vormen en zeefdrukken creëren. De Idiosyncratische Machine is een vormgenererende teken- en knipmachine. Vertrekkend vanuit de tussenruimtes die alledaagse objecten creëren, ontstaan onverwachte abstracte vormen. Er wordt stilgestaan bij begrippen zoals toeval en keuze, eigenheid en gemeenschappelijkheid, actie en reflectie, proces en product, compositie en kleur en de rol en betekenis van kunst.

Zaal 29 – stedelijke kunstacademie | Olmstraat 29 | onthaal@academiewaregem.be | www.academiewaregem.be

Claessens Canvas
Brecht Heytens

Brecht Heytens toont verschillende installaties in het industriële decor van Claessens Canvas. Zijn praktijk bestaat uit het vervaardigen van ruimtelijke objecten en constructies. In verscheidene van deze werken wordt licht als sculpturaal element ingezet. Het licht wordt een lijn. Deze lijn creëert beweging door middel van repetitie. Als drager voor dit licht voert de kunstenaar een onderzoek naar materiaal en vorm. Er worden systemen bedacht, materialen getest en vormgegeven. Dit met als doel een samenhangend materieel verhaal te brengen. Deze expo toont bestaande lichtinstallaties en -sculpturen in combinatie met nieuwe werken van de kunstenaar.

Claessens Canvas | Molenstraat 47 | studioheytens@gmail.com | www.claessenscanvas.com
Foto: stad Waregem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.