Home > Waregem laat dankzij Bib op school kleuters en leerlingen van boeken genieten

Waregem laat dankzij Bib op school kleuters en leerlingen van boeken genieten

Geschreven op 25 september 2023 om 15:07 door Mario De Wilde

De Waregemse bibliotheek gaf samen met enkele bibmedewerkers het startschot voor een nieuw project: Bib op School. Dankzij dat project genieten kleuters en leerlingen van enkele Waregemse scholen voortaan van extra boeken in de klas. De bibliotheek is een leerrijke plek voor kinderen. Heel wat Waregemse leerkrachten komen de hoofdbib en de filialen in Desselgem en Sint-Eloois-Vijve al op regelmatige basis bezoeken met de klas. Maar voor enkele scholen is de afstand net te ver, waardoor klassen niet meteen toegang hebben tot gratis boeken. Voor die klassen stelde Bibliotheek Waregem enkele boekenpakketten samen die ze het hele schooljaar lang mogen gebruiken.

Er werden Bib op School-pakketten gemaakt voor de kleuters en voor de tweede graad lager onderwijs. In die graden is de nood het hoogst. Kleuters krijgen pakketjes met 8 Leesjury-boeken, voor de tweede graad werden pakketten gemaakt met een 30-tal boeken. De pakketten voor de tweede graad worden elk trimester met een doorschuifsysteem gewisseld, waardoor leerlingen per schooljaar toegang krijgen tot een 100-tal boeken. Er wordt ook educatief materiaal voorzien, zodat de leerkrachten meteen met Bib op School aan de slag kunnen in de klas.

Bibliotheek Waregem wil zo samen met de scholen inzetten op leesbevordering. Dat is nodig, want uit onderzoek – Progress in International Reading Literacy Study – blijkt dat het leesniveau van leerlingen uit het vierde leerjaar opnieuw sterk gedaald is. Een kwalitatieve leesomgeving op school is cruciaal om leerlingen tot lezen te motiveren en om hen te ondersteunen in hun leesontwikkeling. Met Bib op School zet de Waregemse bib daarin al een eerste stap.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.