Home > Walburgakerk, Sint-Bertinuskerk en Kerrebroek molen krijgen groen licht voor grote restauratieprojecten

Walburgakerk, Sint-Bertinuskerk en Kerrebroek molen krijgen groen licht voor grote restauratieprojecten

Geschreven op 27 april 2022 om 09:09 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor drie grote restauratieprojecten in West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 2.283.120,29 euro toe. ‘De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, vermijden we grote restauratiedossiers in de toekomt. Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. Deze drie projecten kwamen daarvoor in aanmerking.’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische en maatschappelijke meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten’.

Restauratie Sint-Walburgakerk in Brugge

De Sint-Walburgakerk krijgt een algemene restauratie. Er zijn vooral werken aan de buitenkant van de kerk nodig (dak, gevels en ramen), maar er worden in de kerk ook enkele interieurelementen gerestaureerd en er wordt geschilderd. Het is al meer dan 50 jaar geleden dat de kerk een opknapbeurt kreeg. Voor de restauratie van de kerk is een premie van 1.234.367,44 euro toegekend. De opdracht om de Sint-Walburgakerk te bouwen werd gegeven in 1619. Het was een Brugse lekenbroeder, Pieter Huyssens, die de opdracht kreeg om een prestigieuze kerk te bouwen die de waarden van de jezuïetenorde vertolkte. De Sint-Walburgakerk is de rijkste en meest zuiver barokke realisatie in Brugge. Het monument heeft een dynamische voorgevel. In de kerk vind je veel architecturale details en rijkversierd kerkmeubilair. De toren, getekend naar model van de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen, is nooit afgemaakt wegens geldgebrek. De kerk werd in 1939 beschermd als monument.

Restauratie van de Sint-Bertinuskerk in Poperinge

De westtoren en westgevel van de Sint-Bertinuskerk zijn in slechte staat en moeten gerestaureerd worden. Voor de start van de werken wordt de houten structuur van de lantaarn in kaart gebracht en onderzocht. Het timmerwerk van de lantaarn moet gerestaureerd worden. Ook het metselwerk en de natuursteen worden opgeknapt, net als de zoldervloeren en de muurankers. Voor de restauratie is een premie van 565.163,26 euro toegekend. De Sint-Bertinuskerk is de oudste kerk van Poperinge. Het is een Vlaamse hallenkerk in gotische stijl gebouwd vanaf 1420. Opmerkelijk zijn het doksaal in laat-renaissancestijl, de monumentale predikstoel en de biechtstoelen. Ze getuigen allemaal van puik ambachtswerk. En typisch voor Poperinge: je vindt hopbellen terug in het doksaal en hoppluktaferelen in de moderne brandglasramen van Arno Brys. De beiaard in de kerk is bekend om zijn klankzuiverheid. De kerk werd in 1938 beschermd als monument en blijft na de restauratie in gebruik voor erediensten.

Restauratie voor de molen van Kerrebroek in Jabbeke

De molen van Kerrebroek in Jabbeke is in slechte bouwfysische staat; de molen is onstabiel en niet meer toegankelijk. Dankzij de restauratie wordt de molen in ere hersteld. De molenromp wordt via een stalen constructie gestabiliseerd en de fundering wordt versterkt door microfunderingspalen. Onderdelen van de technische installatie worden monumentaal opgesteld en de molen zal opnieuw toegankelijk zijn. Voor de restauratie is een premie van 483.589,59 euro toegekend. De hoge romp van de Molen van Kerrebrouck is beeldbepalend gelegen ten westen van de kerk van Jabbeke. De bouwgeschiedenis van de molen is afleesbaar in de romp: in 1911-1913 werd het bakstenen torenkot (1901) van een staakmolen (1848) verhoogd tot een stellingmolen. De molen met maalderij die aangedreven werd met een dieselmotor uit 1961 vertelt ook het verhaal van stoommachine en motoren die bijsprongen op windstille dagen, en uiteindelijk de windkracht volledig vervingen. De molen is genoemd naar de familie die vanaf 1877 op de molen maalde. Sinds 1944 is de molen beschermd als monument. Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/88732

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.