Waarom je vervelen zo belangrijk is
‘Maaama, Ik verveel mij…’ Die woorden hoor je als ouder gegarandeerd ooit (of wekelijks) wek eens. Je eerste reflex? Iets voorstellen. Iets bedenken. Want verveling, dat moet opgelost worden? Of toch niet? Wat als we het omdraaien? Wat als verveling geen issue is, maar juist iets waardevols? Niet echt leuk misschien. Maar wel broodnodig. Voor kinderen én volwassenen.
Verveling = ruimte
In een wereld vol schermen, geluiden en prikkels lijkt stilte bijna verdacht. Alles moet altijd leuk zijn. En snel. En boeiend. Maar als het altijd druk is, wanneer komt er dan nog iets van jezelf? Verveling creëert ruimte. Geen volle planning, geen entertainment, gewoon… even niets. En precies in dat niets gebeurt vaak het interessantste: nieuwe ideeën, gekke invallen, of gewoon rust. En dat is nét waar creativiteit groeit.
Kinderen die zich vervelen? Laat maar even
Als je kind zegt dat het zich verveelt, is dat geen ramp. Het is een uitnodiging. Niet voor jou om jou alles te regelen, maar voor hen, om zelf iets te verzinnen. Een kussenfort bouwen. Vragen stellen. Met de poppen spelen. Een boekje herontdekken. Of zich verliezen in een raadsel om op te lossen. Want ook dat is leren: je eigen weg zoeken. Zonder directe oplossing, zonder app die het je voordoet.
Knutselen begint vaak met niets
Verveling duwt kinderen richting actie. Eerst wat gehang. Dan wat gerommel in de schuif. En voor je het weet zit er iemand te knutselen met papiersnippers en lijm. Het ziet er misschien rommelig uit, maar eigenlijk gebeurt er iets magisch. Fantasie krijgt vorm, en ideeën krijgen handen. Je kind maakt iets zonder dat iemand zei wat of hoe. En dat is exact wat we willen, toch?
Ook volwassenen mogen zich vervelen
We zijn het verleerd, maar ook voor volwassenen is vervelen gezond. Niet meteen grijpen naar je telefoon als je ergens moet wachten. Niet élk gaatje in je agenda volplannen. Soms mag het gewoon… saai en rustig zijn. Want net in dat saaie moment bedenk je ineens dat je zin hebt om iets te tekenen. Of een brief te schrijven. Of dat ene cake recept te proberen dat je al maanden in je hoofd hebt.
Je leren vervelen
Zie je vervelen als een skill. Eentje die je moet leren, oefenen, en blijven toelaten. Het is de kunst van even uit te zoomen. Van pauze nemen. Van je hoofd een beetje laten zijn. En dat is net wat we in deze drukke tijden allemaal wat vaker mogen doen. Jong én oud. Niet alles hoeft opgelost, gepland of gevuld. Soms mag het ook gewoon zijn.