Home > Waar moet je op letten bij het kiezen van raamdecoratie?

Waar moet je op letten bij het kiezen van raamdecoratie?

Geschreven op 8 augustus 2023 om 11:03 door Mario De Wilde

Het kiezen van raambekleding is altijd een spannend moment. Je kiest raambekleding op basis van verschillende criteria. Er zijn eerst je eigen voorkeuren. Kies je voor raambekleding in de vorm van overgordijnen, gordijnen, plissé gordijnen, jaloezieën met lamellen, shutters, vouwgordijnen, duettes…? Je merkt het, de mogelijkheden zijn eindeloos. Over smaken valt niet te discussiëren, dit geldt ook raambekleding. Je kiest gewoon de raamdecoratie die je graag ziet. Maar er is nog meer. Je houdt ook rekening met bijvoorbeeld de ecologische kant van de zaak, de financiële kant en de praktische kant. Het zijn juist deze aspecten die nogal eens over het hoofd gezien worden. Neem daarom vooral je tijd om je raamdecoratie te kiezen. Wij zetten voor jou alvast een aantal tips op een rijtje. Het maakt je keuze raambekleding een stuk makkelijker. Doe hier inspiratie op!

Ecologisch verantwoorde keuze raambekleding

Net zoals in veel andere aankopen in je leven, kun je raambekleding ook ecologisch verantwoord aankopen. En dan zitten we helemaal in het domein van het ecologisch interieurontwerp. Hoe meer we hiervoor aandacht hebben, hoe beter voor ons milieu. Dit geldt ook voor raamdecoratie. Kunststof is, zoals iedereen al wel weet, een minder ecologisch verantwoord materiaal dan bijvoorbeeld natuurlijke stoffen en naturel hout. Als je ook in raambekleding ‘groen’ wil denken, kies dan bijvoorbeeld voor overgordijnen in katoen of wol. Of ga voor houten lamellen in plaats van kunststof lamellen. Ga je toch voor kunststof? Let er dan bijvoorbeeld op of het materiaal is gemaakt van 100% gemaakt is van gerecycleerd materiaal. En misschien wil je ook weten hoe het is gemaakt. Veel producenten vermelden deze informatie al.

Het financiële aspect bij je keuze van raambekleding

Als je denkt aan het financiële bij het kiezen van raambekleding, dan denk je automatisch aan het budget dat je voor je raamdecoratie hebt. Maar het gaat nog verder. Denk ook aan de isolerende werking van raambekleding. Ramen en deuren maken nu eenmaal een groot oppervlak uit in een kamer. De zon, de warmte en de kou komen makkelijk via de ramen je huis binnen. Een degelijke raambekleding die isoleert, is dan ook geen overbodige luxe. Je merkt het heel snel aan je energiefactuur wanneer je je raambekleding zorgvuldig uitkiest. Denk bijvoorbeeld aan overgordijnen met een isolerende voering. Of denk aan dubbele plisségordijnen waarbij de luchtvakken tussen de twee lagen isolerend werken. Er bestaan zelfs dubbele plisségordijnen met een aluminium coating die nog meer isolerend werken. Hang je gordijnen ook nooit over je verwarming heen, zo blijft de warmte in je kamer en kruipt ze niet achter je gordijnen. Kort samengevat: goed overleg en een kleine investering meer voor je raambekleding kan heel wat geld besparen.

De praktische kant van raambekleding

Welke raamdecoratie je ook kiest, er is ook altijd een praktische kant aan verbonden. Voor welk raam moet het dienen: een opengaand raam, een kiepraam of een dakvenster? En wil je bijvoorbeeld ook voor je deuren raamdecoratie, bijvoorbeeld jaloezieën? Zo zal je bij kiepramen en schuine vensters kiezen voor een vast kader waarin de raambekleding zit. Of je hebt niet voldoende ruimte boven het raam? Ook dan monteer je de raamdecoratie op kader van het venster. Denk ook aan de manier van bedienen van de raamdecoratie: met koord, met ketting, automatisch, met je domotica-systeem… De mogelijkheden zijn enorm. Voor meer nieuws hierover kun je terecht op internet. Volg de laatste trends, nieuwe technologieën en nieuwe materialen. Zo integreer je je raamdecoratie niet alleen perfect in je woning. Je houdt tegelijkertijd ook rekening met het financiële en ecologische aspect ervan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.