Home > VVVR en Roeselare herdenken overlijden koning Boudewijn in….Prinsenhof

VVVR en Roeselare herdenken overlijden koning Boudewijn in….Prinsenhof

Geschreven op 1 augustus 2023 om 11:36 door Mario De Wilde

Dag op dag 30 jaar na het overlijden van koning Boudewijn stond Roeselare stil bij die ingrijpende gebeurtenis binnen de Belgische monarchie. Dit via een serene plechtigheid georganiseerd door de Verbroedering van Vaderlandslievende verenigingen Roeselare samen met de stad. De herdenkingsplechtigheid vond traditioneel plaats aan het monument van koning Boudewijn op de wijk Prinsenhof. Tijdens de plechtigheid voor de overleden vorst, die ons land regeerde van 1951 tot z’n plotse dood in het Spaanse Motril in 1993, stond een delegatie van de Roeselaarse scouts in voor het hijsen van de Belgische vlag en werden een tiental bloemstukken neergelegd. Geert Messiaen, voorzitter van de VVVR, en schepen Francis Debruyne (CD&V) namen het woord. “Het overlijden van de vorst dompelde ons land onder in diepe rouw. Hij was een minzaam en diepgelovig man, z’n plichtsbesef moet een voorbeeld zijn”, aldus Messiaen. “Koning Boudewijn was een geliefd vorst en hij zag z’n volk heel graag”, zegt de schepen. “Dienstbaarheid stond bij hem centraal. Koning Boudewijn was een koning die inspireerde.”

De dood van Koning Boudewijn op 31 juli 1993 was een ingrijpende gebeurtenis niet alleen in de Belgische monarchie, maar ook in ons land. Koning Filip verwees in zijn 21 juli toespraak naar dit 30-jarig overlijden en naar zijn geloof in de mens en zijn diepe bezorgdheid voor de medemens. Hij had duidelijk een missie regeerde van 1951 tot 1993 – dit gedurende 42 jaar.

Minzame, diepgelovige man

In de laatste jaren van zijn leven ontpopte hij zich als het geweten van de natie. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig koningschap besloot de vorst om met de fondsen die hij had gekregen van de bevolking om een stichting te creëren die zijn naam zou dragen nl de Koning Boudewijnstichting – stichting die zich onder meer inzet voor armoedebestrijding, sociale integratie , milieubescherming, jeugdvorming ….Op het Koningin Astridplein te Roeselare waar de herdenking doorgaat werd een monument opgericht, met het opschrift ‘geloof, hoop en liefde en trouw’. Architect en vaderlander Firmin Deschrijver creëerde het ontwerp. Verschillende Roeselaarse scholen participeerden in het Project.

In Roeselare bestaat een vaderlandslievende vereniging, namelij de regionale vereniging voor miliciens, beroepsmilitairen, politie en gewezen rijkswachters die onder KONING BOUDEWIJN hebben gediend – hij was hun opperbevelhebber – samen met VVVR luistert deze vereniging de herdenking op en draagt zijn missie uit. Tijdens de receptie werd provinciecommandant Philippe Decock in de bloemen gezet. Hij neemt weldra afscheid van zijn functie. Hij was graag gezien in de middens van VVVR. Philippe De Cock was de juiste man op de juiste plaats. Met dank aan Mandelnieuws/Charlotte Degezelle- Foto RV

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.