Home > Vuurtorens in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge krijgen renovatiebeurt

Vuurtorens in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge krijgen renovatiebeurt

Geschreven op 4 juli 2024 om 09:32 door Mario De Wilde

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) start een renovatietraject op voor de vuurtorens in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge. Er zijn vandaag nog drie actieve vuurtorens aan de kust: Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge. Voor de kleinere vaart vervullen ze nog steeds een actieve rol als lichtbaken. De grotere zeevaart heeft in de loop der jaren een hele technologische evolutie meegemaakt en maakt gebruik van radarbeelden en Vessel Traffic Services (verkeersbegeleiding). De vuurtorens blijven een belangrijke back-up indien deze technieken het laten afweten.

Afdeling Kust van MDK staat sinds 2005 in voor het beheer van de vuurtorens. Dit omvat het onderhoud en het gebruik van de vuurtorens en de directe omgeving. Er zijn sindsdien kleine schades hersteld, maar structurele aanpassingen aan de ruwbouwconstructie of de technieken van het gebouw zijn nog niet uitgevoerd. Daarom lanceren afdeling Kust en het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid nu een studieopdracht om de drie vuurtorens en bijgebouwen te renoveren en terug op te waarderen.
Onderzoek
Het project omvat de renovatie van de gebouwen en de bijgebouwen. Enkele maanden geleden is al een onderzoek opgestart naar de kwaliteit en de stabiliteit van de vuurtorengebouwen. Daarnaast is er een bouwhistorisch onderzoek om de historische en architectonische integriteit te bewaren.
Renovatie
De renovatiewerken zullen uitgevoerd worden met respect voor de erfgoedwaarde van de vuurtorengebouwen. De drie vuurtorens zijn beschermde monumenten, die dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De monumenten zullen gerestaureerd worden in nauw overleg met Agentschap Onroerend Erfgoed.

In Nieuwpoort worden het betonnen vuurtorengebouw en de koepel gerenoveerd. Het gebouw bij de vuurtoren, dat vroeger dienst deed als woning voor de vuurtorenwachter, behoort niet tot deze renovatieopdracht.

In Oostende gaat het eveneens om het gebouw en de koepel. In Blankenberge ten slotte worden het vuurtorengebouw, de koepel en het gebouw dat gekoppeld is aan de vuurtoren gerenoveerd.
Technische apparatuur
De technische installaties van het vuurtorenlicht maken geen deel uit van het project. Die zijn in het kader van het verduurzamen van de vuurtorens recent al gerenoveerd. Zo zijn de lampen vervangen door duurzame LED-verlichting en werden de lenzen en de metalen structuur, waarin de lenzen vastgemaakt zijn, gerenoveerd. Tijdens de renovatiewerken aan de gebouwen wordt de continue werking van de technische apparatuur gewaarborgd en zullen de vuurtorens dus operationeel blijven.
Timing
De uitvoering van het project is voorzien vanaf 2027. De duur van de werkzaamheden wordt ingeschat op twee jaar. De kostprijs van het project wordt geraamd tussen de 5 en 6 miljoen euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.