Vrije Basisschool OLVO Heist krijgt € 800 voor deelname Operatie Proper van Mooimakers
De Vrije Basisschool OLVO Heist wordt voor hun deelname aan Operatie Proper van Mooimakers beloond met 800 euro. De 8 actiepunten waarvoor de school zich engageerde, werden keurig opgevolgd en gerapporteerd. Directie en leerkrachten hebben zich afgelopen schooljaar volop ingezet om de school en schoolomgeving netjes te houden en de leerlingen goed te informeren over een duurzaam afvalbeleid.
Mooimakers
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. Operatie Proper is een beloningssysteem binnen Mooimakers waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Door samen een actieplan op te stellen, ondersteuning te bieden (denk aan opruimmateriaal, educatieve pakketten) én iedereen te bedanken voor de volgehouden inspanningen met een mooie financiële beloning, is het de bedoeling om de omgeving net te houden. Elke school of jeugdvereniging kan zich hiervoor inschrijven. Afgelopen schooljaar schreef in Knokke-Heist enkel de Vrije Basisschool OLVO in de Stadhuisstraat 4 in Heist zich hiervoor in.
Groot engagement
De Operatie Proper vraagt dan ook een groot engagement van de deelnemers. Vooreerst moeten alle personeelsleden en leerlingen een engagementsverklaring ondertekenen en die uithangen op een prominente plaats in de school. Met leerlingen en leerkrachten over de verschillende graden heen wordt ook een planning opgemaakt waarbij minstens elke maand het zwerfvuil in een deel van de aanpalende straten rond de school opgeruimd wordt. Tijdens schooluitstappen of meerdaagse activiteiten wordt het principe ‘Leave No Trace’ strikt toegepast. Op school controleert een team regelmatig of de inhoud van de afvaleilanden correct gesorteerd is. Bij foutieve sortering wordt meteen actie ondernomen. OlVO organiseert in elke graad themalessen rond de zwerfvuilproblematiek en traint leerlingen en leerkrachten waarop je moet letten als je iemand aanspreekt in verband met zwerfvuil. Er is ook een afsprakenkader opgemaakt voor leerkrachten, waarbij hun voorbeeldfunctie benadrukt wordt. Deze richtlijnen worden bij het begin van het schooljaar opgemaakt en nageleefd gedurende het volledige schooljaar. De directie meet minstens elk trimester de hoeveelheid zwerfvuil op verschillende doelplaatsen binnen de schoolmuren en vergelijkt de resultaten samen met leerlingen en leerkrachten.
250 euro voor ondersteuning door het gemeentebestuur
Voor alle geleverde inspanningen van de vrije basisschool OLVO stort het gemeentebestuur nu 800 euro op hun rekening. De gemeente krijgt later van OVAM dit bedrag teruggestort en ook nog eens 250 euro extra voor de geleverde prestaties van het gemeentepersoneel en de logistieke ondersteuning met gemeentelijk materiaal.