Vrijdag opent prestigieuze tentoonstelling rond Simon Stevin in Brugge
Gisteren werd in het stadsarchief van Brugge (er is ook nog een luik in de Biekorf!) de prestigieuze tentoonstelling rond Simon Stevin geopend. Het publiek kan de tentoonstelling zien vanaf overmorgen vrijdag 28 augustus. Burgemeester Dirk De Fauw, schepenen Nico Blontrock en Philip Pierins, rector Rik Van de walle van UGent, curator professor Guido Vanden Berghe en tal van medewerkers, hadden de eer de expo te mogen openen. Met terechte trots wordt uitgekeken naar deze unieke realisatie die de verschillende stadsdiensten voor elkaar kregen. In deze expo worden voor het eerst alle werken en manuscripten van Bruggeling Simon Stevin samengebracht. Wil je je laten meeslepen in de spannende wereld van Simon Stevin waar een wonder geen wonder is, ga dan tussen 28 augustus en 29 november (dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur) een kijkje nemen. Gratis maar reservatie verplicht via https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/musea-reservaties
Prachtig boek ‘Wonder en is gheen Wonder’
Volgens Stevin is een natuurverschijnsel een wonder zolang het niet wordt doorgrond. Zodra men het natuurverschijnsel door theoretische beschouwingen of uitgevoerde of bedachte experimenten kan verklaren, is het geen wonder. Deze aanpak is de start voor een nieuwe manier om wetenschap te bedrijven. Stevin leefde in een eeuw van omwentelingen: de boekdrukkunst, de scheiding van de Nederlanden, de humanistische inzichten van Vesalius, Mercator, Dodoens.
In die context ontpopte Stevin zich als een multidisciplinaire wetenschapper die bewust publiceerde in de volkstaal, het Nederduyts, om vooral de middenklasse van zijn tijd te bereiken. Hij boog zich over wiskundige problemen, maar dacht ook na over logica, legerorganisatie, omgangsvormen. Stevin publiceerde rentetabellen en verdedigde de theorie van Copernicus. Hij introduceerde in onze taal woorden zoals onder meer evenaar, omtrek, middellijn, scheikunde, evenwijdige lijnen.
Guido Vanden Berghe promoveerde in de natuurwetenschappen en deed onderzoek in de theoretische kernfysica, numerieke analyse en geschiedenis van de wetenschappen. Eerder schreef hij De geniale wereld van Simon Stevin. Dieter Viaene van zijn kant is erfgoedarchivaris bij het Stadsarchief Brugge terwijl Ludo Vandamme historicus en bibliothecaris is bij de Openbare Bibliotheek Brugge.
Simon Stevin van Brugghe (1548 – 1620). Hij veranderde de wereld | Guido Vanden Berghe, Dieter Viaene en Ludo Vandamme | ISBN 978 90 561 5655 8 | paperback met flappen | 160 pagina’s | € 22,50 | 25 augustus 2020 | Sterck & De Vreese