Home > Vredesactie Brugge organiseerde een actie op de Markt in Brugge.

Vredesactie Brugge organiseerde een actie op de Markt in Brugge.

Geschreven op 6 augustus 2020 om 22:00 door Mario De Wilde

Maandag 6 augustus 1945, 08.15u, 75 jaar geleden. Voor de eerste maal in de geschiedenis wordt een nucleair wapen ingezet tijdens een conflict. Onmiddellijk na de ontploffing telt men 78.000 doden en evenveel gewonden. Tegen het einde van het jaar zijn reeds 140.000 slachtoffers overleden. Deze dag mogen we niet vergeten vindt Vredesactie Brugge.
“78.000 doden in één klap, dit is een ongelooflijk aantal” zegt Hilde Naessens van Vredesactie Brugge. “Alsof het nog niet genoeg was ontspint zich onmiddellijk na Hiroshima een kernwapenwedloop. In de jaren 80 van vorige eeuw zullen er tot 60.000 kernwapens opgesteld staan tussen Oost en West, een hallucinant aantal” vervolledigt ze. “De kernbommen in Kleine-Brogel dateren uit deze periode.”
In 2015 keurde zowel het Vlaamse parlement als De Kamer met een grote meerderheid een resolutie goed die aanstuurde op de verwijdering van de kernwapens uit Kleine-Brogel. In dat jaar was Barack Obama reeds in zijn tweede ambtstermijn. Recentelijk, in januari 2020, legde de sp.a een gelijkaardige motie in De Kamer voor. Naast de verwijdering van de kernwapens in Kleine-Brogel zou België ook het verdrag op het verbod van kernwapens ondertekenen. De motie werd verworpen. “Wat op vijf jaar zoal kan veranderen.” Vult Hilde Naessens aan. “Argumenten als ‘een resolutie om kernwapens te verwijderen uit België kan niet ongestraft blijven’ schuift men naar voor. Zou de retoriek van de huidige Amerikaanse president Donald Trump daar iets mee te maken hebben?”
Ook België heeft zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de Hiroshima bom vertelt Piet Wittevrongel, nestor van Vredesactie Brugge. “Het is de Union Minière, voorganger van Umicore, die meer dan 1.500 ton uraniumerts uit de mijn van Shinkolobwe in het voormalige Belgisch Congo leverde. Nu we het steeds meer over ons koloniaal verleden hebben moet ook dit gezegd worden.” Uit zijn archief diept hij een interview uit 1974 van Maurice De Wilde met de voormalige havenkapitein van Zeebrugge, Beken, op. “In dit interview verklaart de havenkapitein dat hij duidelijke aanwijzingen heeft dat er schepen met kernwapens in Zeebrugge in transit zijn. Hij baseert zich hiervoor op de veiligheidsmaatregelen die hij moet nemen en, indien het mis zou gaan, de rampenplannen die hij moet afkondigen.”
Gezien de enorme risico’s die kernwapens inhouden ijvert Vredesactie Brugge dan ook voor het verwijderen van de kernwapens uit Kleine-Brogel, de ondertekening van het verdrag op het verbod van kernwapens door België en een algemene afbouw van de kernwapenarsenalen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.