Home > Vooruitzichten Basketbal Landelijk

Vooruitzichten Basketbal Landelijk

Geschreven op 14 januari 2022 om 10:31 door Geert Demuynck

Heren Eerste Landelijke

Twee West-Vlaamse teams die het niet onaardig doen in deze reeks. Eerst hebben we Racing Brugge die eigenlijk de lijst aanvoert maar 1 wedstrijd minder heeft gespeeld dan de leider Asse-Ternat. De Bruggelingen spelen dit jaar de pannen van het dak en azen op de titel. Zaterdag zullen de bezoekers uit Beringen ongetwijfeld een heel warm welkom krijgen. Coach Gunther De Pauw verwacht wel een stevige match.

“Beringen is zeker een stevig geheel en elke ploeg wil uiteraard winnen als ze de heenwedstrijd hebben verloren en dus moeten we er vooral zelf voor zorgen dat we ons eigen spel kunnen spelen en proberen zo dicht mogelijk te geraken bij 40 minuten goed basket en dan zien we wel’, klinkt het bij de coach. “Bij ons is er absoluut geen druk om naar het klassement te kijken. We zien nieuw in eerste landelijke met op 1 speler na dezelfde ploeg als in 2de landelijke. Ons seizoenstart is in die zin dus zeker al geslaagd als je ziet welke investeringen en ambities andere ploegen hebben.”

De coach had ook nog verrassend nieuws. “Graag wil ik ook nog even meegeven dat ik tegen spelers en bestuur heb aangekondigd dat ik na dit seizoen stop als coach van Racing Brugge one. Na 7 jaar bij de club, 3 jaar two ploeg en 4 jaar one heb ik besloten om op een mooi moment afscheid te nemen in de beste verstandhouding. Steeds heb ik heel graag gewerkt en werk ik nog steeds met de ploeg en proberen we dit seizoen nog veel sportieve topavonden te beleven. Ook de resultaten waren steeds mooi met stunt tegen Waregem voor beker van Vlaanderen en de titel als mooiste herinnering. Ook ben ik heel fier dat we heel wat jongeren (Tom Geldhof, Wim Geldhof, Maarten Viaene, Adiel De Waele, Arend Titeca, Luka Van Coillie, …) hebben kunnen laten doorstromen en laten proeven van een hoger niveau. Ik zie wel wat er op mijn pad komt maar eerst dit seizoen verder mooi afwerken”, besluit hij.


Gunther De Pauw – Racing Brugge

Ook Kortrijk Spurs Two maakt er het beste van met een zevende plaats op veertien ploegen. Met vijf overwinningen op 10 matchen staan ze mooi in de buik van het peleton. Coach Jan Vermeersch is dan ook een tevreden man. “Met deze opleidingsploeg is het ons doel dit seizoen om iedere week beter te worden en bij te leren, zowel individueel en als ploeg, ongeacht de resultaten. Deze groep werkt hard en is zeer leergierig en dat werd nu beloond met een 4 op 4 in onze laatste vier wedstrijden”, stelt hij vast. “Januari dient zich echter moeilijk aan met de examens van onze studenten. Tegen Stevoort en Asse-Ternat hebben we in het begin van het seizoen nipt de duimen moeten leggen. Maar met de grote progressie die we tot nu toe gemaakt hebben, ben ik benieuwd hoe we het er deze keer vanaf zullen brengen. Alles mag, niets moet.

Zaterdag 15-01-22 om 20u45 Racing Brugge – KBBC Miners Beringen
Zondag 16-01-22 om 16u00 Kortrijk Spurs Two – Kon Sint-Truidense Basketbal

Heren Tweede landelijke

Bij Avanti Brugge wordt er ongetwijfeld ferm gevloekt dit weekend. Zondagmiddag staat er namelijk de derby tegen Blankenberge op het programma en een vol huis in normale tijden zou een logisch gevolg zijn. Maar in deze Coronatijden zullen het handvol toeschouwers de match noodgedwongen moeten volgen vanuit de kantine. Secretaris Bart Vanbesien is er echter niet gerust in. “Blankenberge kan altijd wel ietsje meer in een derby”, stelt hij vast. “Ik zag dat ze gingen winnen op Aalst vorig weekend. Een puike prestatie in ieder geval. Vandekeere en Casier (zoon van Avanti legende Piet Wittevrongel) zijn de mannen in vorm momenteel bij Blankenberge en ik wil ook nog eens de match van in de heenronde te berde brengen. Toen hebben we de overwinning letterlijk uit het vuur gesleept. We waren toen niet voltallig maar dat mag geen excuus zijn. Maar ik zie veel gretigheid op training en coach Werner zal de groep zeker op scherp houden. Ik verwacht wel een stevig duel”, besluit hij.

Coach Werner Rotsaert Avanti Brugge in actie

Een andere derby is die tussen Ieper Two en Zwevezele. Ieper boekte nog een overtuigende 90-68 overwinning tegen Black Boys Erpe-Mere terwijl Zwevezele een nipte 63-62 tegen hekkensluiter Denderleeuw uit de brand kon slepen.
Waregem Two, dat vorig weekend nog een honderdtje om de oren kreeg van Avanti Brugge, trekt zaterdag naar Okapi Aalst Two om zijn derde plaats in het klassement te verdedigen. Opmerkelijk ook dat de eerste drie plaatsen in het klassement ingenomen worden door drie West-Vlaamse teams.

Vrijdag 14-01-22 om 20u30 Okapi Aalst – ION Waregem
Zaterdag 15-01-22 om 18u30 SKT Ieper Two – BBC Zwevezele
Zaterdag 15-01-22 om 19u30 BBC Koksijde – Jeugd Gentson
Zondag 16-01-22 om 11u00 Avanti Brugge – Basket Blankenberge

Dames Eerste Landelijke

Alle drie West-Vlaamse ploegen gingen vorig weekend de boot in. Kortrijk verloor bij Jeugd Gentson met 72-70 en Ieper moest zijn meerdere erkennen bij Boom (62-51). Beide teams moeten zich nu herpakken in een onderlinge derby en Waregem kwam niet in actie en ontvangt zaterdag Brasschaat in sporthal De Treffer. Avanti Brugge verloor in de verlengingen met 64-60 bij Antwerp Giants en krijgt nu een herkansing bij hekkensluiter Houthalen. “Ik zag toch een strijdvaardige ploeg afgelopen zaterdag”, vertelt voorzitter Yvan Struyve. “Nauurlijk is het heel sneu dat we de volle buit moesten achterlaten. Enig excuus was het ontbreken van drie basisspeelsters met blessures. Er stonden acht namen op het wedstrijdblad en we moesten nog eindigen met 3 spelers met vijf fouten. Tegen Houthalen is het een onvervalste zespuntenmatch. Winst betekent een grote stap naar behoud maar we zijn er nog niet.”
Januari is ook de maand waar de eerste transfers bekend worden. Ook bij Dames Avanti is dit het geval. “Geeske steijns stopt volgend jaar, recent mama geworden van een tweeling en Nele Raspoet studeert af in Leuven en zal met haar vriend in de streek een woning zoeken en daar een ploeg zoeken. Dit is een serieuze aderlating voor onze ploeg. We zijn dan ook op zoek naar een guard , shooting forward en 2 speelsters die op de 4 kunnen spelen. Het wordt dus een hele klus”, besluit hij.

Dames Avanti Brugge

Staand vlnr: Bruno D’hont (coach), Margo Boedt, Fien Vandaele, Geeske Steijns, Eline Verbeest, Julie De Bel, Vincent Goddeeris, Yvan Struyve (voorzitter)
Zittend vlnr: Nele Raspoet, Amaury Verhoye, Maité Compernolle, Jienke Struyve, Nore Struyve.

Vrijdag 14-01-22 om 21u00 Kortrijk Spurs Two – SKT Ieper One
Zaterdag 15-01-22 om 17u00 ION Waregem Two – BBC Brasschaat
Zaterdag 15-01-22 om 20u00 Houthalen – Avanti Brugge

Dames Tweede landelijke

Blue Stars Brugge verloor afgelopen weekend voor de tiende maal op rij in de derby tegen Avanti Brugge Two. Enkel een mirakel kan deze ploeg nog redden van een degradatie naar eerste provinciale. Opvallend is ook dat de laatste drie plaatsen bezet zijn door West-Vlaamse ploegen. Enkel Wytewa Roeselare op plaats negen met drie winstwedstrijden en Mibac Middelkerke op plaats vier met zes overwinningen uit zeven matchen kunnen de eer nog een beetje hoog houden.

Blue Stars Brugge

Staand vlnr: Emily Legein, Febe Acke, Eva Boghaert, Jamie-Lee Vandewynckele, Babette Vyncke, Meindert Delbecque (coach).
Zittend vlnr: Yannia Sabbe, Maaike Smessaert, Kyara Boete, Eva Willemkens.

Zaterdag 15-01-22 om 20u30 Blue Stars Brugge – BBC Laarne
Zaterdag 15-01-22 om 20u45 Jeugd Gentson – Avanti Brugge Two
Zondag 16-01-22 om 15u00 Wytewa Roeselare – Feniks Futura Gent
Zondag 16-01-22 om 15u30 Kortrijk Spurs Three – Mibac Middelkerke

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.