Home > Voortaan elke maand een zitdag rond levenseinde in Sociaal Huis Damme

Voortaan elke maand een zitdag rond levenseinde in Sociaal Huis Damme

Geschreven op 11 maart 2024 om 09:42 door Mario De Wilde

Op 15 maart gaat voor de eerste keer een zitdag door van LEIF, het LevensEinde InformatieForum, in het Sociaal Huis. Die organisatie helpt mensen op weg in het kluwen van wetgeving rond het levenseinde en informeert over de rechten van patiënten. Ze helpt ook bij het opstellen van een levenseindeplan. Ons dagelijkse leven is vaak minutieus uitgestippeld. Maar het einde van ons leven, daar wordt vaak minder aandacht aan besteed. Wat als we straks een lastige medische keuze moeten maken? Wat met de laatste wilsbeschikking? Op die vragen en meer geeft de organisatie LevensEinde InformatieForum of kortweg LEIF een antwoord.

Binnenkort kunnen Dammenaars met die en andere vragen langsgaan in het Sociaal Huis. Elke tweede woensdag van de maand, tussen 13.30 en 16 uur, organiseert LEIF een zitdag waar medewerkers van de organisatie een antwoord verzorgen op vragen rond het levenseinde. Ze helpen onder andere met vragen over een laatste wilsverklaring en zorgvolmachten maar informeren ook over de rechten die patiënten hebben, om bijvoorbeeld nutteloze behandelingen te weigeren.

Breed scala aan sociale dienstverlening

In het Sociaal Huis hebben heel wat andere organisaties ook al zitdagen. Zo heeft De Woonwinkel elke dinsdag een zitdag en is er een Digipunt aanwezig en kunnen inwoners ook op afspraak terecht bij de psycholoog. Daarnaast kunnen Dammenaars elk jaar hulp krijgen bij het invullen van hun belastingaangifte via zitdagen in het Sociaal Huis. “We willen voor de Dammenaars een zo volledig mogelijk pakket aan sociale dienstverlening bieden. Daarom werken we graag samen met externe partners die perfect kunnen aanvullen op onze eigen dienstverlening”, vertelt schepen van Sociale Zaken, Filip Babylon.

“Nadenken over het levenseinde is niet altijd evident. Het is een onderwerp waar nog taboe rond is. Het is ook geen fijn onderwerp. Toch is het goed dat Dammenaars met vragen hier terecht kunnen om hier professioneel advies in te winnen”, besluit Britta Roelants, schepen van Welzijn en Gezondheid. Een afspraak maken om langs te komen bij een medewerker van LEIF kan via het onthaal van het Sociaal Huis op 050 67 28 40.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.