Voorstel in Brugge om van 8 mei een officiële feestdag van vrijheid & vrede te maken
Van 8 mei dé dag van vrijheid, vrede en verdraagzaamheid maken zou ook in Brugge een mooie zaak zijn: dat is het voorstel van Groen in Brugge. Tot 1983 was 8 mei een officiële feestdag in ons land. Op 8 mei 1945 werd bekend dat Nazi-Duitsland zich had overgegeven en kwam er een einde aan WO II in Europa. “Vandaag is het meer dan ooit nodig om die historische dag te herdenken. Opkomen voor vrede en verdraagzaamheid en het vieren van onze vrijheid blijft belangrijk.”, zegt Karin Robert, raadslid voor Groen.
De 8 mei coalitie wil van 8 mei terug een officiële feestdag maken. Groen Brugge zou graag zien dat de stad zelf meer initiatief neemt om de gevolgen van fascisme te herdenken en vrijheid, vrede, verdraagzaamheid te vieren.
Daarom heeft Robert een aantal voorstellen die ze in de komende gemeenteraad wil presenteren. ‘Kan Brugge niet een 8-mei herdenkingscheque invoeren? Verenigingen of burgers die een feestelijk evenement willen organiseren ter herdenking van V-dag en ter ere van vrijheid, vrede en verdraagzaamheid kunnen hier dan aanspraak op maken.’, zegt Karin Robert.
‘Evenzeer zou Brugge mee de zichtbaarheid kunnen helpen vergroten van de struikelstenen. Deze steentjes van ontwerper Gunter Demnig worden aan huizen van verzetshelden geplaatst. Avansa Brugge draagt op dit moment het initiatief om voor deze struikelstenen in onze stad een crowdfunding op te starten. Maar de stad zou hier zeker mee financieel moeten ondersteunen. Trouwens zouden aangepaste vredeswandelingen en vredesfietstochten voor verdraagzaamheid ook meer zichtbaarheid kunnen geven aan het verzet in onze stad tijdens WO II en kan onze Stadsschouwburg, net zoals de Bourlaschouwburg in Antwerpen, vanaf volgend jaar een trekker worden in de culturele herdenking van verzetshelden en de bevrijding. Hopelijk wordt in Brugge het accent op 8 mei-vieringen groter en worden er nog meer initiatieven genomen de volgende jaren zodat we als stad 8 mei duidelijk en blijvend zichtbaar maken als dag van vrijheid, vrede en verdraagzaamheid”, besluit Robert.