Home > Voordelen van je huis zelf verkopen

Voordelen van je huis zelf verkopen

Geschreven op 19 augustus 2021 om 15:46 door Mario De Wilde

Wanneer je je huis wil verkopen, gebeurt het vaak dat je je woning verkoopt via dezelfde makelaar waarbij je je nieuwe woning hebt gekocht. Dit is eenvoudig en je hoeft er zelf bijna niets voor te doen. De makelaar regelt alle documenten en huisbezoeken. Jij hoeft enkel akkoord te gaan met enkele biedingen. Je huis zelf verkopen kan daarentegen ook interessant zijn.

Waarom je huis verkopen zonder makelaar

Je huis zelf verkopen heeft ook zijn voordelen. Je hebt namelijk volledige controle over de verkoop van je woning. Wanneer je huis wordt verkocht met een makelaar, heb je vaak geen idee wie je huis bezoekt. Als je huis een grote emotionele waarde heeft, kan het ook handig zijn om te weten wie interesse heeft in je huis. Je kan bovendien op je eigen tempo je huis verkopen en als bewoner ken je vaak je woning veel beter dan een makelaar.

Daarnaast is er natuurlijk nog ook een groot voordeel. Je hoeft namelijk geen premie te betalen aan je makelaar wanneer je je huis uit de hand verkoopt. Bij de meeste immokantoren betaal je ongeveer drie à vier procent van de verkoopprijs aan makelaarskosten. Wanneer je bijvoorbeeld je huis verkoopt aan 350.000 euro, betaal je ongeveer 10.500 à 14.000 euro aan je makelaar. Dit is heel wat geld dat je wellicht beter kan gebruiken. Een huis verkopen zonder makelaar heeft dus ook een groot financieel voordeel.

Tips om je huis zelf te verkopen

Indien je zelf je woning wil verkopen, kan je natuurlijk niet terugvallen op de tips en tricks van een makelaar. Zo zijn er een paar zaken waar je wel best rekening mee kan houden.

Een van de belangrijkste punten is de periode waarin je je huis te koop wil zetten. Je huis in de winter te koop zetten, is vaak geen goed idee. De meeste kandidaat-kopers kunnen pas in de avond komen wanneer het al donker buiten is. Een huis in kunstlicht laten zien, is in het algemeen niet aan te raden.

Daarnaast is het belangrijk om goede foto’s van je woning te nemen. Trek zelf geen foto’s met je smartphone want het verschil in kwaliteit is vaak heel erg duidelijk. Je kan best kiezen om foto’s te laten maken door een fotograaf. Zij weten heel goed waar ze juist rekening mee moeten houden én de kwaliteit is veel beter.

Het kan ook interessant zijn om kleine gebreken aan je woning te herstellen voor je het te koop zet. Vervang bijvoorbeeld plinten die beschadigd zijn of repareer een schakelaar die kapot is. Dit zijn kleine problemen waar kopers op kunnen afknappen en die snel verholpen zijn.

Een laatste tip: rond je verkoopprijs niet af naar boven. Kopers gaan sneller geneigd zijn om een woning te kopen van 299.000 euro in plaats van 300.000 euro, ook al is dit maar een verschil van duizend euro. Alle beetjes helpen!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.