Home > Voorbereidende werken domein Veltem in Sint-Kruis vandaag gestart

Voorbereidende werken domein Veltem in Sint-Kruis vandaag gestart

Geschreven op 17 augustus 2020 om 15:18 door Mario De Wilde

Vanmiddag zijn de voorbereidende werken domein Veltem in Sint-Kruis gestart. De aankoop van het bos dateert al van begin maart en is een belangrijke stap in een dossier dat al decennialang op de plank lag. Zowel burgemeester Dirk De fauw als schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem waren bijzonder verheugd dat dit dossier eindelijk een positieve afloop kreeg. Schepen van Eigendommen en Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Ik was blij dat we als bestuur tot een overeenkomst konden komen met de verschillende grondeigenaars. Daardoor kwam het dossier in een stroomversnelling terecht. We zijn overgegaan tot de aankoop van de gehele eigendomsposities, inclusief de hoeve met schuurgebouwen. In een latere fase kan de Stad eventueel de hoeve opnieuw verkopen.”

Recreatieve en sociale functie versterken
Na 30 jaar is er eindelijk een akkoord over de aankoop van de hoeve en gronden gelegen aan de Veltemweg. Dit bedraagt een aankoop van 2,8 ha, verspreid over verschillende percelen en diverse eigenaars wat het proces de voorbije jaren ook bemoeilijkte. Met de aankoop en start van de werken kan de Stad Brugge eindelijk de recreatieve en sociale functie van Veltem versterken. “De meerwaarde van deze aankoop voor de bevolking is enorm”, zegt Schepen van Openbaar Domein, Financiën en Eigendommen Mercedes Van Volcem. Ten eerste gaan we van private ontoegankelijke gronden naar een aan te leggen park met boomgaarden en zitgelegenheden. Het park zal ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. Het park zal het Steevens Park heten want alle verkopers hebben een band met de familie Stevens.

Geboortebos
Ten tweede gaan we ook het bos kunnen uitbreiden via de aanleg van een geboortebos. Een derde voordeel is dat het afgesloten fietspad nu open wordt en steeds toegankelijk zal zijn. “Dit is een verhaal waar iedereen voordeel uit zal halen. Van de buurtbewoners die even tot rust zullen komen met wat extra groen in hun nabije leefomgeving, tot de schoolgaande jeugd van het Sint Andreaslyceum (SASK) en het Onze-Lieve-Vrouwencollege (OLVA) die niet langer oude zandpaden zullen moeten trotseren met hun fiets. En ook voor de ontsluiting van Sint-Kruis, het Interbad en de inwoners van de Zandtiende, Veltemweg, Bossuytlaan, Vossensteert, en Toekomststraat zal deze nieuwe fietsdoorsteek een mooie realisatie worden en meerwaarde zijn”, besluit Van Volcem die als schepen van Financiën en Openbaar Domein haar tanden in dit dossier had gezet, zegt Burgemeester De fauw.

Comfortabel fietspad
Burgemeester Dirk De fauw: “Door de verwerving van gronden nabij het Veltembos kunnen we op het traject Collegestraat – Zandtiende – Veltembos een mooie comfortabel fietspad realiseren en kunnen we op die manier de ‘missing link’ in de verbinding van het fietspadennetwerk invullen. De nodige oppervlaktes grond kunnen dus worden ingericht voor een kwalitatieve fiets- en voetgangersverbinding. Zo creëren we een goede ontsluiting van Sint-Kruis en een veilige fietsomgeving.” Schepen Mercedes Van Volcem: “De aankoop en start van de werken biedt niet alleen een antwoord op een dertigjarige mobiliteitsproblematiek, maar is voor ons ook een ideale opportuniteit om een uitbreiding van het stedelijk groen te realiseren. Deze middag is er gestart met:

-Parkaanleg voorziet betere en veiliger verkeersontsluiting

-Maaien van de gronden gebeurt door splinternieuwe maaimachine

-Hekkens en afsluitingen worden verwijderd om vlotte toe-en doorgang te garanderen voor de schoolgaande jeugd. Zo kunnen fietsers vanuit Vossensteert en Bossuytlaan veilig naar school fietsen via Veltem.

-Aangename picknickplaats is reeds aanwezig

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.