Home > Voor het echte zeilavontuur: Fair Ferry pakt begin mei uit met zeilende veerdienst Oostende-Ramsgate

Voor het echte zeilavontuur: Fair Ferry pakt begin mei uit met zeilende veerdienst Oostende-Ramsgate

Geschreven op 31 maart 2023 om 08:23 door Mario De Wilde

Van 1 tot en met 5 mei onderzoekt Fair Ferry of de veerdienst tussen Oostende en Ramsgate weer permanent in de vaart genomen kan worden door deze route met passagiers te varen. De vaarten worden niet gemaakt met een motorschip maar door een zeilschip dat de wind gebruikt als oneindige bron van hernieuwbare energie om op haar bestemming te komen. In 2013 werd, na 175 jaar, de veerdienst tussen Oostende en Ramsgate uit de vaart gehaald. Tien jaar later onderzoekt Fair Ferry door middel van een “Pioniersvaart” of deze lijn weer hersteld kan worden. Een Pioniersvaart is de eerste reis die Fair Ferry op een bepaalde route maakt. De avonturiers die tijdens deze reis meegaan worden beloond met een leuk aandenken!

Deze overtocht kan als enkele reis of als mini-cruise geboekt worden. We vertrekken op 1 mei uit Oostende, in de loop van 2 mei arriveren we in Ramsgate. Mensen die de mini-cruise maken blijven in Ramsgate aan boord en gebruiken het schip als uitvalsbasis om Ramsgate en omgeving te verkennen. Vanuit Ramsgate vertrekt ieder uur een snelle trein die in 1, 5 uur naar Londen rijdt. Op 4 mei zeilen we weer terug naar Oostende waar we 5 mei aanmeren. De exacte tijd van vertrek wordt kort van te voren bepaalt op basis van de weersomstandigheden. Maar hoogstwaarschijnlijk wordt er een nacht op zee gezeild.

Deze reis maken we met tall ship Morgenster en zeilen we zo veel mogelijk, de motor gebruiken we om de haven uit en in te varen en op zee alleen uit veiligheidsoverwegingen. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van de wind om ons doel te bereiken en de oversteek van Oostende naar Ramsgate of vice versa tussen de 10 en 30 uur in beslag neemt.
Voor actieve reizigers
Zeilervaring is niet nodig, een actieve en open houding wel. Onderweg geeft de bemanning graag vrijblijvend (praktijk)onderwijs in alles wat er bij het nautische leven komt kijken, van het hijsen van de zeilen tot navigeren. Ook het besturen van het schip komt aan bod. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om lekker te luieren, een boek te lezen en een goed gesprek te voeren.

Mini cruise v.a. 790, – euro: Oostende – Ramsgate – Oostende: 1 t/m 5 mei
De mini cruise is een reis van vijf dagen waarin we vanuit Oostende naar Ramsgate zeilen. We meren aan in het centrum van Ramsgate waar we twee nachten verblijven, om vervolgens weer terug te zeilen. Op zee word je goed verzorgt met maaltijden en tussendoortjes. In Ramsgate (en op zee) blijf je slapen op het schip en serveren we een lekker ontbijtje.
Enkele reis
V.a. 400, – euro
Ramsgate – Oostende: 28 t/m 29 april 2023
Oostende – Ramsgate: 1 t/m 2 mei 2023
Ramsgate – Oostende: 4 t/m 5 mei 2023

Een enkele reis bestaat uit de overtocht over de Noordzee. ‘s Nachts zeilen we gewoon door, je slaapt in een hut op het schip. Op zee wordt je goed verzorgt met maaltijden en tussendoortjes. Na aankomst ga je weer van boord maar indien beschikbaar kun je een overnachting bij boeken. We houden graag rekening met eventuele dieetwensen.
Wat je tijdens deze reis mag verwachten:
-We zeilen van Oostende naar Ramgate en weer terug.
-1 t/m 5 mei 2023.
-We maken deze reis met het schip Morgenster.
-Deze reis maken we met een select gezelschap van maximaal 24 passagiers.
-‘s Nachts zeilen we gewoon door en genieten we van de sterren.
-Iedereen wordt in wachten ingedeeld, samen zeilen we het schip. Dit is niet veplicht maar zo haal je wel het meest uit je reis.
-Alle maaltijden aan op zee zijn bij de prijs inbegrepen. Dranken ook, behalve fris- en alcoholische dranken.
-Als we in Ramsgate verblijven wordt er alleen ontbijt geserveerd.
-Alle overnachtingen zijn bij de reis inbegrepen.
-Aan boord eten we standaard vegetarisch maar als je graag vlees of vis eet dan kun je dit aangeven op het boekingsformulier.
-Deze reis is inclusief bijkomende kosten zoals havengelden en lokale belastingen.
Reizen naar aankomst- en vertrekhaven zijn niet bij de reis inbegrepen. We kunnen dit wel voor je regelen.
Over Fair Ferry
Fair Ferry, de veerdienst per zeilschip, staat voor avontuur met een tallship op zee.
Omdat de reis even belangrijk is als het doel. En omdat er al zeilend onderweg zoveel meer te zien en te beleven is. Sinds 2019 brengt Fair Ferry passagiers met grote zeilschepen naar hun bestemming op Europese wateren. Eind vorig jaar maakte Fair Ferry de oversteek naar de ‘Nieuwe Wereld’! Hiermee zet het bedrijf haar volgende stap naar intercontinentaal passagiersvervoer. In de toekomst gaat Fair Ferry met snelle zeilschepen duurzame veerverbindingen voor een groter publiek toegankelijk maken.

Oprichter Karel de Boer
Karel de Boer zeilt al zijn hele leven. Zo was hij als kind vergroeid met zijn Optimist (eenmansbootje). Na de middelbare school is hij op de bonnefooi via verschillende zeiljachten van Europa naar de Cariben gezeild. De Boer rondt hierna een studie aan de Gerrit Rietvelacademie en het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten af, waarna hij aan de slag gaat als ruimtelijk ontwerper/kunstenaar. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wanneer Karel steeds meer last van vliegschaamte krijgt – zeker bij korte afstandsvluchten – ziet hij kans om zeilschepen als alternatief voor het vliegtuig in te zetten, met als resultaat: Fair Ferry (2019).

Foto’s Paul Tolenaar

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.