Home > Voor de donkere dagen: makkelijke ovengerechten dankzij de ‘Ovenbijbel’

Voor de donkere dagen: makkelijke ovengerechten dankzij de ‘Ovenbijbel’

Geschreven op 28 september 2020 om 18:56 door Mario De Wilde

Van ovenschotels en zoete klassiekers tot gezonde baksels en recepten voor stoomovens: in de Ovenbijbel laten Nina en Elise van Chickslovefood je zien wat je allemaal uit je oven kan halen. Ze blijven hun keukenfilosofie trouw en maken het dus nooit onnodig ingewikkeld en laten je nooit de hele dag in de keuken staan. Elise Gruppen-Schouwerwou & Nina de Bruijn kennen elkaar van hun masterstudie journalistiek. Samen startten ze in 2011 het foodblog Chickslovefood.com, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste en meest populaire foodblogplatform van Nederland. Door de jaren heen is de missie van de chicks nooit veranderd; Chickslovefood vereenvoudigt dé activiteiten waar iedereen zich iedere dag opnieuw mee bezig houdt: koken en eten. Uitgegeven bij Overamstel Uitgeverij. 636 blz. Harde cover.

APPEL-KANEEL-EIERKOEKEN

1 Verwarm de oven voor tot 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2 Zeef de bloem boven een kom, voeg de kaneel en een snuifje zout toe en roer door.
3 Rasp de schil van de citroen. Stop zodra je het witte gedeelte van de schil ziet, dat is wat bitter. Roer ook door het mengsel.
4 Klop in een andere kom de eieren in 5-10 minuten luchtig met een mixer.
5 Voeg de eieren toe aan de bloem en roer met een spatel door tot het één geheel is. Roer niet langer dan nodig is, anders verdwijnt de lucht uit je beslag.
6 Voeg de ahornsiroop, de appelmoes en het bakpoeder toe. Meng weer voorzichtig met een spatel tot een luchtig beslag.
7 Schil de appel en snijd in heel kleine stukjes van ongeveer 5×5 millimeter en voeg deze met de rozijnen toe aan het beslag, roer weer even door.
INGREDIËNTEN VOOR 5 EIERKOEKEN
· 100 g tarwebloem · 2 tl kaneel · 1 biologische citroen · 2 eieren · 2 el ahornsiroop · 100 g appelmoes (zonder
toegevoegde suiker) · 2 tl bakpoeder · 1 appel · 50 g rozijnen · zout

BEREIDINGSTIJD
25 minuten
Verdeel het beslag in vijf hoopjes op een bakplaat en bak de eierkoeken zo’n 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn

HELE KIP

1 Verwarm de oven voor tot 175 °C.
2 Was de kip vanbinnen en vanbuiten en dep vervolgens goed droog met keukenpapier.
3 Was de citroen, rasp de schil van een halve citroen (tot je de witte schil ziet, die asp je niet mee) en snijd de hele citroen vervolgens in plakjes.
4 Rits van de helft van de tijm en rozemarijn de blaadjes af en snijd fijn. Pel en pers de knoflook.
5 Meng de citroenrasp, de gehakte kruiden en de knoflook met de olie en zout en peper.
6 Pak het puntje van het vel op de borstkant en trek voorzichtig naar voren, haal het vel met je vinger los van het borstvlees. Vul de ruimte die je hebt gemaakt met de helft van het kruidenmengsel.

INGREDIËNTEN VOOR 1 KIP
· 1 hele kip (zo’n 1,5 kg) · 1 biologische citroen · 6 takjes verse tijm · 6 takjes rozemarijn · 2 teentjes kno&look · 1 &linke scheut olie · zout en peper

BEREIDINGSTIJD
80 minuten

FLAMMKUCHEN

1 Doe de tarwebloem, de gist, het zout, 280 milliliter lauwwarm water en de olie in een keukenmachine met deeghaken. Kneed dit in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. Heb je geen keukenmachine? Het kan ook met je handen.
2 Het deeg is klaar als het licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Laat het deeg vervolgens afgedekt onder een vochtige theedoek een uur rijzen op een warme plek.
3 Verwarm de oven voor tot 220 °C.
4 Verdeel het deeg in vieren en rol uit tot heel dunne lappen.
5 Meng de kwark met de crème fraîche en smeer dun uit over de bodems.
6 Pel de uien en snijd ze in ringen. Verdeel de ui met de spekreepjes over de bodems.
7 Bak de flammkuchen in zo’n 15 minuten gaar en knapperig, tot de randen goudbruin zijn.

INGREDIËNTEN
· 500 g ta!webloem · 4 g droge gist · 280 ml lauwwarm water · 10 g zout · 3 el olijfolie · 250 g kwark · 160 g crème f!aîche · 4 uien · 250 g gerookte spekreepjes
BEREIDINGSTIJD
95 minuten

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.