Home > Volgende week archeologisch onderzoek op Markt van Torhout

Volgende week archeologisch onderzoek op Markt van Torhout

Geschreven op 15 februari 2021 om 17:22 door Mario De Wilde

Volgende week woensdag 24 februari start het archeologische bedrijf RAAP België met een archeologisch vooronderzoek op en rond de Markt van Torhout. Dit onderzoek gebeurt in het kader van de stadskernvernieuwing die in het najaar van 2021 op de Markt aankomt. De graafwerken die deze stadskernvernieuwing met zich meebrengen, zullen onherroepelijk ondergrondse sporen en structuren verloren doen gaan. Om na te gaan wat er zich daadwerkelijk in de bodem bevindt en op welke diepte, zullen de archeologen voorafgaand eerst een aantal proefputten maken. De resultaten van dit beperkte onderzoek zullen beslissend zijn om de zones af te bakenen waar later daadwerkelijk opgegraven zullen worden, voorafgaand aan de stadskernvernieuwing.

Wat verwachten de archeologen?

Tot het midden van de 19de eeuw stonden er op de huidige Markt huizen en een gevangenis. Ter hoogte van de kerk stonden er zelfs nog tot de jaren ’60 van de 20ste eeuw huizen in een boog rond. Er worden resten van de funderingen van deze gebouwen verwacht, maar daar onder en tussen kunnen ook oudere resten aanwezig zijn. Over het middeleeuwse Torhout is nog maar weinig gekend en ook resten uit de Romeinse periode worden niet uitgesloten.

Wanneer en waar?

Dit vooronderzoek zal plaatsvinden van woensdag 24 februari tot dinsdag 9 maart 2021. Het onderzoek bestaat uit zes proefputten waarvan er drie op de Markt zelf zullen liggen, twee ter hoogte van de Gevangenisstraat en één aan de Zwanestraat vlakbij de kerk. De proefputten zullen een afmeting hebben van 4 op 4 meter. De impact van dit vooronderzoek is beperkt: op een aantal parkeerplaatsen op de Markt zal er tijdelijk een parkeerverbod ingevoerd worden. De wekelijkse woensdagmarkt blijft doorgaan op de Markt. Breng je een bezoekje aan de markt? Dan kan je onmiddellijk een blik werpen op de archeologische proefputten. Na het afronden van het vooronderzoek worden de putten terug gedicht.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.