Home > Volgend weekend (24-25 september) Middeleeuws belevingsevent herdenkt slag bij Westrozebeke

Volgend weekend (24-25 september) Middeleeuws belevingsevent herdenkt slag bij Westrozebeke

Geschreven op 17 september 2022 om 11:06 door Mario De Wilde

640 jaar terug, aan de voet van de Goudberg in Westrozebeke, verloor een leger van opstandige Vlaamse steden de strijd van het sterke Franse leger. Een historische veldslag die dit najaar herdacht wordt met een uitgebreid programma. Het startschot voor de festiviteiten: een middeleeuws belevingsweekend op 24 en 25 september!
De Slag bij Westrozebeke als rode draad
Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) woedde in Vlaanderen een hevige interne strijd. De spanningen tussen de graaf van Vlaanderen en de stedelijke elite – met Gent op kop – namen steeds verder toe. Wanneer Brugge van de graaf een kanaal naar Deinze mag graven, schiet dit bij Gent in het verkeerde keelgat. Er ontstaat een groot conflict waarbij de graaf de hulp inroept van zijn schoonzoon Filips de Stoute. Het conflict wordt op de mistige ochtend van 27 november 1382 op de spits gedreven in de Slag bij Westrozebeke. In een mum van tijd drijven de Franse ruiters de Vlamingen samen, waardoor ze elkaar vertrappelen. De achterhoede van de Vlamingen vlucht, achtervolgd door plunderingen en moorden door de Fransen in de omliggende dorpen en steden. Alleen Westrozebeke bleef gespaard door de rode draad die Maria rond het dorp zou gespannen hebben ter bescherming. Na de Slag bij Westrozebeke werd een Maria-Ommegang ingericht en doken kapelletjes op in het centrum.
Proef van de middeleeuwen op 24 en 25 september
De historische veldslag en de Ommegang vormen de rode draad tijdens een uitgebreid najaarsprogramma ter gelegenheid van de 640-jarige herdenking. Het gemeentebestuur bundelde daarvoor de krachten met cultuur- en erfgoedplatform BIE, woonzorgcentrum OnzeLieve-Vrouw Ter Westroze, speelboerderij ‘t Ganzengoed en tal van vrijwilligers die werken rond erfgoed. “Het startschot wordt gegeven met een middeleeuws belevingsweekend op 24 en 25 september op het dorpsplein van Westrozebeke”, geeft de schepen van cultuur Gwendolyn Vandermeersch mee. “Je maakt er kennis met het dagelijks leven van de late middeleeuwen. Een middeleeuws kampement slaat de tenten op in het centrum van Westrozebeke, volledig met keuken, wapenstand, ambachtslui, bedelaars en muzikanten. Je kan er kruisboogschieten, muntslaan en zwaardvechten. Op zaterdag kan je een ritje doen op de middeleeuwse paardenmolen en op zondag volgt een roofvogeldemonstratie.” Tijdens dat weekend start ook het riddertornooi. Teams van twee tot zes personen kunnen elkaar uitdagen in een volksspel dat Kubb en petanque combineert. Via een laddercompetitie strijden ze voor een plaatsje in de finale op 27 november in speelboerderij ’t Ganzengoed. Verder op het programma: erfgoedwandelingen, tentoonstellingen, lezingen, geocaching, escapekoffer en educatieve schoolpakketten. Het volledige programma kan je raadplegen op www.staden.be/slagwrb.
Foto: gemeente Staden

1 reactie

Peter Bervoets
Geschreven op 2022-09-22 07:28:38
tijdens dit weekend zal er ook een drankenstand met terras aanwezig zijn , waar je in aangepast thema kan genieten van typische kasteelbieren, frisdranken, verse soep, koffie en lekkere taart.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.