Home > Vliegende start voor Drone Dock in Oostende met VIVES aan boord

Vliegende start voor Drone Dock in Oostende met VIVES aan boord

Geschreven op 1 oktober 2023 om 15:41 door Mario De Wilde

POM West-Vlaanderen opende officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating van dit nieuw innovatie- en democentrum voor drones voor zijn rekening. Hiermee zetten de initiatiefnemers een grote stap vooruit om West-Vlaanderen uit te bouwen tot het epicentrum van de ontluikende drone-industrie.

VIVES aan boord
Het kloppend hart van Drone Dock bestaat uit een ruime loods waarin drones kunnen rondvliegen. Deze hoofdruimte zal gebruikt worden voor het sleutelen aan drones, technische demonstraties en als creatieve hub voor ontwikkeling van prototypes en dronetechnologie. Met Hogeschool VIVES neemt POM West-Vlaanderen een logische partner met heel wat expertise in huis om de exploitatie van Drone Dock in goede banen te leiden. “Drone Dock is gelegen naast het VLOC waar ook DroneLab van VIVES gehuisvest is. DroneLab ontwikkelt zich al jaren tot een belangrijk kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Op langere termijn willen we drones inschakelen voor langeafstandsvervoer van goederen en zelfs mensen. Maar daarvoor is er nog heel wat onderzoek nodig onder meer om de veiligheid te verhogen en de energieopslagtechnologie te verbeteren. Deze locatie is hiervoor de perfecte uitvalsbasis.”

Testen levensechte omstandigheden
Bedoeling is om het innovatie- en democentrum voor drones op korte termijn uit te rusten met geavanceerde testfaciliteiten. “Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie. Hiermee bootsen we realistische weercondities na zodat we de prestaties van onze drones kunnen testen en optimaliseren onder alle meteorologische omstandigheden”, aldus Jean de Bethune. “We voeren ook onderzoek naar alternatieve brandstoffen om meer groene en energie-efficiënte technologieën voor de drone-industrie te testen.”

Zee van mogelijkheden als kustprovincie
De dronesector is een snelgroeiende industriële tak met tal van inzetmogelijkheden. Als kustprovincie zijn er heel wat interessante toepassingen op zee, bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur om drones in te schakelen. “Dit innovatie-en democentrum bouwen we uit als een strategisch ankerpunt voor een luchtbrug naar de nabijgelegen windmolenparken. Van hieruit kunnen we dan testen ontwikkelen die gericht zijn op inspectie, onderhoud en monitoring van de windmolenparken in de Noordzee. We onderzoeken de mogelijkheden om aan de kust nog gelijkaardige drone-ankerpunten uit te bouwen”, zegt Jean de Bethune.

Uitbouw van drone-infrastructuur in West-Vlaanderen
Niet alleen op zee maar ook op land in bijvoorbeeld de agrarische sector, transport & logistiek, bouwsector of gezondheidszorg is er een breed scala aan toepassingsmogelijkheden en businessopportuniteiten. Daarom kijkt POM West-Vlaanderen ook verder om de drone-infrastructuur in onze provincie uit te bouwen. “In het binnenland kunnen drones een aanvullend businessmodel creëren voor onze regionale luchthavens. De logistieke faciliteiten zijn al standaard aanwezig, de stap naar onbemande luchtvaart is klein. De Luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet hier alvast toekomstmuziek in. Naast vliegende drones zouden we hier ook focussen op autonome rijtuigen op de begane grond. De tarmac leent zich perfect voor het testen van dat soort drones. Met deze locatie als droneluchthaven zijn we dan ook aanwezig in het industriële hart van onze provincie in Zuid West-Vlaanderen”, besluit Jean de Bethune. Foto: Vives Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.