Home > Vlas uit Sint-Kruis brengt morgen volkssport via Virtual Reality tot in de (Middelkerkse) klas

Vlas uit Sint-Kruis brengt morgen volkssport via Virtual Reality tot in de (Middelkerkse) klas

Geschreven op 15 november 2023 om 06:38 door Mario De Wilde

De vijfdes en zesdes van Gemeenteschool De Zandloper in Middelkerke kunnen morgen donderdag 16 november hun boogschiettalent testen via een hippe exer-game in Virtual Reality. Deze unieke kans krijgen ze gratis aangeboden door Vlas – Vlaamse Traditionele Sporten vzw dat er hun VR-project op Westvlaamse bodem komt voorstellen. Bovendien komen de leerlingen tijdens deze initiatie alles te weten over de leerrijke geschiedenis van het wipschieten in Vlaanderen.

Boogschieten op staande en liggende wip heeft een eeuwenlange traditie in Vlaanderen en vandaag beoefenen nog steeds duizenden sporters wekelijks deze disciplines bij hun club. De microbe wordt al jaren van generatie op generatie doorgegeven waardoor in heel wat clubs 3 generaties samen schieten. “Er zijn heel wat traditionele aspecten aan het boogschieten”, vertelt Nicolas Dezeure, directeur bij Vlas. “Denk bijvoorbeeld aan het wapenschild, de traditionele ceremonies en de jaarlijkse koningsschieting. Toch gaat het in het huidige boogschieten steeds meer over de sport en maken heel wat clubs werk van een gedegen jeugdwerking.

Om deze sportieve aspecten van het boogschieten meer kenbaar te maken onder jongeren lanceerden we dit VR-project met de steun van Sport Vlaanderen. Als koepelorganisatie van volkssporten heeft Vlas tenslotte de taak om enerzijds de werking en het aanbod van aangesloten sportfederaties en sportclubs te versterken en om anderzijds onze sporten te promoten.”
Gedurende deze dag krijgen de leerlingen een korte, educatieve presentatie voorgeschoteld over de geschiedenis en evolutie van de sport. Nadien is het dan tijd om de VR-bril op te zetten en zelf het boogschieten virtueel uit te proberen. Dankzij live streaming op het grote smartboard kan iedereen elkaars prestaties volgen in het nastreven van de hoogste score.

De leerlingen die de microbe te pakken krijgen worden vervolgens uitgedaagd op de schuttersclub in de buurt om hun skills te testen op de échte staande wip. “We werken steeds samen met onze Jeugd+ clubs, wat een kwaliteitslabel is voor clubs binnen onze koepel die inzetten op hun jeugdwerking. Voor deze regio is dat Koninklijke Handboogmaatschappij Sint-Sebastiaan Nieuwpoort. Zo weten we dat de leerlingen terecht komen bij een geëngageerde en gemotiveerde sportclub.” Binnenkort staan nog initiaties gepland in basisscholen in Deinze, Wijnegem en Sint-Pieters-Leeuw. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat we over heel Vlaanderen scholen kunnen bereiken. We doen daarom graag een warme oproep naar scholen die interesse hebben in dit unieke project”, besluit Nicolas Dezeure.

Scholen die geïnteresseerd voor een VR-initiatie in hun school contact kunnen opnemen met Vlas – nick.vanderheyden@vlas.be 050/358442

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.