Home > VIVES lanceert International Start-Up School voor student-ondernemers

VIVES lanceert International Start-Up School voor student-ondernemers

Geschreven op 10 juni 2020 om 10:56 door Mario De Wilde

Al enkele jaren zet VIVES in op de ondersteuning van student-ondernemers op verschillende manieren. Omdat de vraag en de ambities van de studenten echter steeds luider klinken lanceert VIVES een micro degree rond internationaal ondernemen. In het unieke traject ‘International Start-Up School’ kunnen studenten studeren en ondernemen combineren en zetten ze tegelijk hun eigen onderneming op poten. Dit nieuwe traject is een realisatie van VIVES i.s.m. VOKA en HANGAR K in Kortrijk.

In het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van VIVES, met opleidingen in Kortrijk en Brugge, leeft er al een lange traditie van ondernemende studenten. Valérie Rits, coördinator International Start-Up School: “We zagen de afgelopen jaren steeds meer interesse van studenten met een erg diverse achtergrond die op zoek zijn naar een economische opleiding. Ze willen zelf gaan ondernemen binnen hun eigen sector, in technologie, in zorg, in voeding, in media, in leisure, in cultuur…, en niet noodzakelijk binnen de landsgrenzen. Maar ze missen de skills om concrete stappen te zetten en ze willen graag zo snel mogelijk aan de slag.”

Met het micro degree schrijven studenten zich in voor een pakket van 30 studiepunten, gespreid over één jaar. Dat laat hen toe om daarnaast de eerste stappen te zetten in de opstart van hun eigen onderneming, gecoacht door docenten uit binnen- en buitenland.

Netwerken

Hiermee biedt VIVES studenten de kans om hun eigen onderneming op te starten terwijl ze al doende leren hoe. Ze worden gecoacht door docenten en business coaches in de verschillende fasen van hun opstart. Daarnaast werkt de International Start-Up School ook samen met partners zoals Voka en Hangar K, waardoor studenten ook hun netwerk kunnen verbreden en inspiratie opdoen bij deze partners. Op tal van events, seminars en workshops ontmoeten deze studenten andere ondernemers, zodat de ondernemende vonken kunnen overslaan.

Student-zelfstandige

Sedert 2017 kan een student die zijn eigen onderneming wil uitbouwen het statuut student-zelfstandige aanvragen. Coördinator Matthias Malfrere: “Studenten die inschrijven voor de International Start-Up School kunnen vrijstelling krijgen van sociale bijdragen voor hun eigen onderneming door de combinatie met hun halftijdse studie. Halftijds studeren en halftijds ondernemen dus, of de koe bij de horens vatten en de theorie onmiddellijk in de praktijk omzetten in de opstart van hun eigen onderneming met de voordelen van het statuut student-zelfstandige volgens de geldende voorwaarden.

Internationale focus

Met het traject International Start-Up School wordt er enerzijds gefocust op de basics in ondernemen, maar daarnaast krijgen de studenten gastcolleges van ondernemers uit binnen- en buitenland. Zo wordt hun blik verbreed en internationale markten verkend. Zij die honger hebben naar meer kunnen hun micro degree nog verder zetten en gaan voor de volledige banaba International Management op VIVES campus Kortrijk. The sky is the limit!

Meer info: www.vives.be/iss.

Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 15 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.