Home > VIVA-SVV lanceert Stekjesplekje bij Cohousing Eikenberg in Sint-Kruis en zoekt meters en peters

VIVA-SVV lanceert Stekjesplekje bij Cohousing Eikenberg in Sint-Kruis en zoekt meters en peters

Geschreven op 27 augustus 2021 om 11:26 door Mario De Wilde

VIVA-SVV springt mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceert in samenwerking met Cohousing Eikenberg in Sint-Kruis een eigen plantenruilinitiatief, Het Stekjesplekje. Regionaal verantwoordelijke van VIVA-SVV, Delphine Verscheure licht toe: “De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar. We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan in de buurt waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

Het opzet is eenvoudig:

–        je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot

–        je labelt je plantje

–        je laat het achter in het kastje

–        je kan in ruil een ander stekje meenemen naar huis

Hiermee trachten VIVA-SVV en Eikenberg de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast kan het kastje ook een ontmoetingsplaats zijn voor buurtbewoners, waar op termijn ook workshops kunnen rond ingericht worden. Bijvoorbeeld een workshop die meer uitleg geeft over hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon. Deze visie sluit naadloos aan bij de drie pijlers van Cohousing Eikenberg: inclusief wonen, sociale mix en ecologisch wonen. De komst van het Stekjesplekje is dus de perfecte aanvulling op het samenwonen. Iedereen is dan ook van harte welkom voor een drankje aan de bar in ons gemeenschappelijk Paviljoen of op één van onze komende activiteiten.

Peter/meter

Per kastje wordt een aantal vrijwilligers gezocht die meter/peter willen worden. De meters en peters zijn het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Zij verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme… Daarnaast rekenen we ook op de eerlijkheid en solidariteit van de buurtbewoners. Meter Joke: “Mijn appartement en terras staan al redelijk vol met plantjes, maar er kan altijd nog een stekje bij. Ik vind het zelf ongelooflijk leuk om nieuwe plantjes te ontdekken en te ruilen, dus zorg ik er graag voor dat het kastje goed gevuld blijft.”

Regionaal verantwoordelijke Delphine Verscheure is tevreden met het opfleurende initiatief: “Het Stekjesplekje zal hopelijk de buurt in Sint-Kruis laten bloeien en groeien.” Het kastje is momenteel reeds de vijfde op te teller in Brugge. Na Ieper, Beernem en Oostende heeft VIVA-SVV ook nog plannen om in een aantal andere gemeentes in West-Vlaanderen Het Stekjesplekje te lanceren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.