Home > Villa Zonnedaele in Zonnebeke moet hotspot op kruispunt van paden worden

Villa Zonnedaele in Zonnebeke moet hotspot op kruispunt van paden worden

Geschreven op 20 december 2022 om 09:21 door Mario De Wilde

Het kasteeldomein van Zonnebeke vormt de groene dorpskom van de gemeente. Het is een oase van groen en rust met een rijke geschiedenis. Dit groene hart van Zonnebeke biedt tal van voorzieningen voor jong en oud. De ambitie van het bestuur is om ook het landhuis, Villa Zonnedaele, hierin mee in te sluiten. De villa wordt een publieke plek, een open ruimte, voor zowel inwoners als bezoekers.

Dialoog tussen oud en nieuw

Om die nieuwe rol op te nemen, heeft het landhuis echter nood aan een grondige restauratie- en opknapbeurt met enige aanpassingen. Het bestuur duidde via een architectenwedstrijd TM Studiobont en Atelier Starzak Strebicki aan als architecten om dit project uit te tekenen. Ook is er een intensieve samenwerking met B&V Project voor de opvolging van het bouwdossier. De buitenkant van het gebouw wordt opgewaardeerd en de binnenkant wordt klaar gestoomd om ter beschikking te stellen van de inwoners. En dit allemaal op een duurzame manier: duurzame energie, installaties, verlichting en regenwaterrecuperatie.

Er is een samenspel van oude en nieuwe elementen. Vanuit erfgoedkundig standpunt worden enkele historische details behouden, bijvoorbeeld de kleuren. Zo keert de karakteristieke groene kleur uit de luiken onder andere terug in de lambrisering van het buitenschrijnwerk en de dakrand. De grootste vernieuwing aan de buitenkant vormt het inkompaviljoen. Dit wordt grotendeels uit glas opgetrokken om zo een uitnodigende hand te reiken naar wie passeert. Zo blijft ook de originele gevel nog intact en leesbaar als buitengevel. Bovenop het paviljoen wordt een groen terras voorzien. Met biodiversiteit in het achterhoofd, is dit een ideale voedselbron voor bijen, hommels en vlinders. Daarbovenop zorgt dit voor dé ideale locatie voor trouwfoto’s.

Uitkijken naar eind 2024

Villa Zonnedaele zal zich richten op ontmoeting, ontspanning, het ceremoniële en op buurtgerichte zorg. Via de centrale trappenhal worden alle ruimtes en functies mooi met elkaar verbonden: het buurtsalon waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen, de ceremoniële ruimte waar onder andere inwoners kunnen huwen en jubilarissen ontvangen worden, de workshopruimte waar zowel workshops voor inwoners als toeristen, in het kader van hun bezoek aan het museum, zullen plaatsvinden…

Het bestuur kijkt alvast reikhalzend uit naar eind 2024 wanneer de opening van de vernieuwde Villa Zonnedaele gepland staat.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.