Home > Vijf West-Vlaamse landbouwbedrijven zetten vandaag hun poorten wagenwijd open

Vijf West-Vlaamse landbouwbedrijven zetten vandaag hun poorten wagenwijd open

Geschreven op 17 september 2023 om 09:14 door Mario De Wilde

Vandaag vindt de Dag van de Landbouw plaats. Vijftig land- en tuinbouwbedrijven – verspreid over heel Vlaanderen – zetten hun deuren open om het grote publiek te laten kennismaken met de sector. De organisatoren leggen dit jaar de klemtoon op het economisch belang van de voedingsketen. Wat is de impact van de sector? En wie zijn de mensen achter de cijfers waarover de voorbije weken zo veel te doen was? Het blijft wellicht droog en zonnig, we verwachten daarom meer dan 100.000 deelnemers… waaronder jij?

Pieter en Tine Dezeure-Oyaert, Sil, Baptist en Odette, Zwart-Paardstraat 2, Beauvoorde. Welkom van 10 tot 18 uur

Melkvee
Wij en ons bedrijf
Pieter en Tine Dezeure-Oyaert runnen ondertussen 12 jaar hun melkveebedrijf, bekend als De Beauven in Veurne. De boerderij is uitgerust met twee DeLaval-melkrobots die het mogelijk maken om de 140 koeien efficiënt en duurzaam te melken. De toewijding van de boerderij voor duurzaamheid komt tot uiting in het gebruik van zonnepanelen voor energie, evenals in de inspanningen om het waterverbruik te verminderen en koelsystemen (opslag van energie in koelwater) te implementeren die het energieverbruik optimaliseren.

Op de gronden rond het bedrijf telen we ruwvoer voor de koeien: gras en maïs. Om een goede teeltrotatie te bekomen wordt samengewerkt met omliggende akkerbouwers. Coöperatief ondernemen is dan ook een rode draad binnen het bedrijf. Van de suikerbieten uit de streek wordt ook perspulp gevoederd aan de koeien. Naast de melktak biedt de boerderij ook workshops, boederijbezoeken en verhuur van een loft aan. Vanuit haar opleiding als diëtiste baat Tine ook een afslankgezondheidscentrum uit op het bedrijf.

Wat valt er vandaag te beleven?
Na een professionele dag op vrijdag is er op zondag tussen 10 en 18 uur een gegidst bezoek door het bedrijf mogelijk. Deze evenementen bieden bezoekers een unieke kans om contact te maken met de boerderij, alles te leren van kalf tot koe en van voer tot melk en zo meer te weten te komen over het belang van duurzame landbouw. Kinderen kunnen uitgebreid ravotten na het bezoek, terwijl de ouders genieten van een hapje en drankje.

An en Raoul Ghesquiere-Dhondt, Zuidstraat 43, Geluwe. Welkom van 10 tot 18 uur.

Fruit- en groenteteelt (CSA)
Wij en ons bedrijf
Ten Hoogen Elslande wordt al sinds 1707 uitgebaat door de familie Ghesquiere. Dat is dus meer dan drie eeuwen landbouwgeschiedenis. Dit was vroeger een gemengd bedrijf met akkerbouw en vleesvee. In 2015 zijn we gestart met de plukboerderij en schakelden we over op de biologische productie van groenten, aardappelen, kruiden, fruit en kleinfruit. We bieden het hele jaar door een ruim aanbod aan. Wie van seizoengroenten houdt, vindt hier zeker voldoende variatie.

Ten Hoogen Elslande is een zogenaamd CSA-bedrijf, wat staat voor Community Supported Agriculture. Het overgrote deel van onze klanten is CSA-deelnemer en betaalt een jaarlijkse bijdrage. In ruil daarvoor kunnen ze een jaar lang genieten van onze producten. De meeste klanten oogsten zelf hun groenten, anderen halen wekelijks een groentepakket op. Alles komt recht van ’t veld, verser zal je het dus niet vinden. De biopluktuin is er voor iedereen die verse, lekkere voeding zoekt, maar het is ook een aanmoediging om nieuwe groenten te leren kennen. Je kan er leren hoe gewassen groeien en kan er volop genieten van de natuur, rust en buitenlucht.

Wat valt er te beleven?
Tijdens Dag van de Landbouw kan je doorlopend een bezoekje brengen aan de pluktuin. Via een uitgestippelde route met informatiebordjes kom je alles te weten over ons bedrijf. Wie dat wenst kan daarna nog rustig nagenieten met een drankje en een hapje in de biobar.

Daan en Lieke Latré-De Coninck en Rik en Hilde Latré-Desmet, Ties en Bo, Groenebosdreef 7, Houthulst. Welkom van 10 tot 18 uur.

Melkvee, zuivelverwerking, zorg- en kinderboerderij
Wij en ons bedrijf
We hebben een melkveebedrijf met een 90-tal melkkoeien met bijhorend jongvee. Een deel van de melk van onze koeien wordt op de hoeve verwerkt tot tal van lekkere hoeveproducten zoals boter, ijs, yoghurt, pudding… Het bedrijf is een samenwerking tussen vader en zoon Latré. Vader Rik baat samen met Hilde de melkverwerking uit, waarvan een deel gebeurt via thuisverkoop in de hoevewinkel en een deel op markten. Daan trekt zich alles aan van het melkvee. In bijberoep is hij daarnaast klauwverzorger. Dat is een soort van pedicure voor vee.

Lieke werkt voltijds buitenshuis in het onderwijs. Op dit melkveebedrijf woont hoofdzakelijk roodbont melkvee, met ook een beetje zwartbont ertussen. ’t Fazantenhof is vooral bekend voor de verwerking van de hoevemelk. Wij zijn ook toegankelijk voor bezoekers, waaronder veel scholen die met de klas de boer op gaan, maar ook andere groepen. We hebben een ontvangstruimte voor onder andere verjaardagsfeestjes, hamerslag, picknickmogelijk- heden, een camperweide… Het motto van ons bedrijf: waar kinderen koning zijn!

Dit landbouwbedrijf is ook een zorgboerderij. Kwetsbare jongeren en volwassen krijgen hier de kans om deel te nemen aan de bedrijfsactiviteiten.

Wat valt er te beleven?
Volg op ons bedrijf de bewegwijzerde rondleiding met tal van standhouders die allemaal iets te maken hebben met de hedendaagse landbouw. Je kan hier dus veel informatie krijgen. Natuurlijk is onze hoevewinkel toegankelijk, we voorzien lekkere boterwafels en hoeve-ijs en op de twee terrassen kan je terecht voor een drankje.

Wouter en Katrien Vandooren-Vanparys, Moervijverweg 17, Koekelare. Van 10 tot 18 uur.

Melkvee, akkerbouw en groenteteelt.
Wij en ons bedrijf
Wouter Vandooren en Katrien Vanparys baten samen een bloeiend landbouwbedrijf uit in Koekelare. Het bedrijf legt zich toe op melkvee en akkerbouw, met een bijzondere focus op groenteteelt. Binnen hun melkveetak verzorgen ze met veel toewijding hun 200 koeien en produceren ze melk van de hoogste kwaliteit.

Het bedrijf maakt gebruik van innovatieve technologieën, zoals bijvoorbeeld een pocketvergister. Daarmee kunnen ze duurzaam biogas produceren uit bedrijfseigen biomassastromen. Onder andere de mest van de koeien krijgt zo een meerwaarde. Hiermee dragen ze bij aan een groenere toekomst en verminderen ze hun ecologische voet­ afdruk.

Naast het melkvee zijn Wouter en Katrien ook gepassioneerde akkerbouwers. Ze hebben veel ervaring en expertise in de groenteteelt, waarbij ze zich vooral richten op bloemkool en witte kolen. Vanzelfsprekend verbouwen ze daarnaast ook nog andere gewassen, want ook de ruwvoeders van de runderen worden ‘in eigen huis’ geteeld.

Davy en Chaèlle Spriet-Ornelis, Cystine en Hanne, Oostmoerstraat 37, Snellegem. Welkom van 10 tot 18 uur.

Melk- en vleesvee.
Wij en ons bedrijf
In het hartje van Snellegem baten wij een gemengd bedrijf uit. 130 melkkoeien vinden hun onderdak in de nieuwe melkveestal met 2 Lely-melkrobots. Dat wil dus zeggen dat de boer hier niet zelf melkt. De koeien wandelen zelf naar de melkrobot en worden gemolken wanneer ze dat zelf willen. De boer houdt natuurlijk alles goed in de gaten.

Hij krijgt bij zijn werk ook hulp van Lely Vector. Dat is geen familielid, wel een automatisch voedersysteem voor de koeien. Waarom Davy en Chaèlle daar zo’n grote fan van zijn, lichten ze graag toe tijdens Dag van de Land- bouw. Naast melkvee, kweekt het koppel ook vleesrunderen van het ras Belgisch witblauw. Sinds februari van dit jaar kunnen er ook lekkere vleesjes van eigen kweek gekocht worden in de hoeveslagerij Vlees&Zo. Door deze slagerij toe te voegen aan het bedrijf, zijn ze hier helemaal klaar voor de toekomst!

Wat valt er te beleven?
Wij voorzien rondleidingen in kleine groepjes waarin we ons bedrijf graag voorstellen, de werking van de melkrobots en de techniek en voordelen van automatisch voeren toelichten. Je kan huisgemaakte producten aankopen in onze slagerij. Kom zeker langs met het hele gezin, wij voorzien alvast kindergrime, een springkasteel van 20m² en een leuke glijbaan op strobalen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.