Home > Vijf toppers op Oostende voor Anker komend weekend

Vijf toppers op Oostende voor Anker komend weekend

Geschreven op 19 mei 2022 om 14:19 door Mario De Wilde

Het grootste maritieme festival van de Noordzee, dat is al ineens een hele eretitel voor Oostende voor Anker. De zon wekt in Oostende al een echt vakantiegevoel op. Dit weekend baadt de stad in maritiem feest dankzij Oostende voor Anker en ook het Hemelvaartweekend loert al om de hoek. Maar eerst is het straks ‘bootjes kijken’. Vanaf de start is Hubert Rubbens de stuwende kracht om jaar na jaar te blijven vernieuwen, verbeteren en met een enorm enthousiasme te werken aan zijn evenement van het jaar.

Over de curator

Bootliefhebbers kennen hem zeker. Hubert Rubbens organiseert al 22 jaar -sinds de start in 2000- het maritieme evenement Oostende voor Anker. Wie kan de bezoeker dus beter een tipje van de sluier lichten en enkele tips geven dan de curator zelf?

1. Le Français

Een topper van formaat en een fenomenale bezienswaardigheid is dit jaar Le Français. De grootste Franse driemastbark Le Français voorheen Kaskelot werd in 1948 gebouwd in Svendborg, Denemarken, door J. Ring-Andersen, een van ’s werelds meest gerenommeerde scheepswerven. Sinds 1981 werd het gebruikt in tal van televisie- en filmproducties, waaronder De drie musketiersShackleton en David Copperfield.

Het schip heeft Saint-Malo als thuishaven. Het is één van de laatst overgebleven traditionele Tall Ships in Europa en zal tijdens Oostende voor Anker aanleggen aan de Cruisekaai, achter het station. Ze is via de Natiënkaai gratis toegankelijk voor het grote publiek.

2. Haringroker René uit Enkhuizen

Oostende voor Anker en lekkere vishapjes gaan vanzelfsprekend hand in hand. Daarvoor gaat Hubert graag langs bij René uit Enkhuizen om ambachtelijk gerookte haring te proeven. Hij is inmiddels een oude bekende en vaste waarde op het festival. Je vindt hem op de Vindictivelaan. Elk jaar komen honderden bezoekers hier een stukje vis proeven, om vingers en duimen bij af te likken. Wees er snel bij want op is op!

3. Jantje

Enkele van de schepen zijn er van het begin bij en dat is zeker ook het geval voor Jantje. Ongetwijfeld één van onze trouwste deelnemers aan het festival en het is een echte ervaring om aan boord te gaan voor een excursie op deze brigantijn getuigde schoenerbrik. Doet de omschrijving niet echt een belletje rinkelen? Neem dan zeker ook een kijkje verderop in het magazine, waar nog meer scheepstypes omschreven worden.

4. 500ste verjaardag van Magellaan

De verhalen van de ontdekkingsreizigers doen veel mensen wegdromen en het verhaal van Magellaan is hier echt een toonbeeld van. Tijdens ‘Oostende voor Anker’ zal je een unieke collectie zee-en wereldkaarten en artefacten kunnen ontdekken, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Deze tentoonstelling zet ook Vlamingen in de schijnwerpers die een belangrijke rol speelden tijdens deze uitzonderlijke ontdekkingstocht.
De tentoonstelling vindt plaats in de Anglicaanse Kerk, kortweg Engelse Kerk (Langestraat 101) en is gratis. De tentoonstelling zal haar deuren openen van 19 mei tot en met 6 juni.

5. Zeezien

Mensen met een fysieke of mentale beperking de kans geven om hun horizonten te verbreden en om zelf fysiek op het water te kunnen gaan, ligt Hubert zeer nauw aan het hart. Onder het meterschap van zijn echtgenote maakt de toegankelijke catamaran Wetwheels South East opnieuw de oversteek naar Oostende. Er worden dagelijks vier gratis afvaarten georganiseerd voor organisaties en verenigingen, tussen de twee vaarten door is het mogelijk om een bezoekje aan boord te brengen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.