Vijf nieuwe restaurants maken hun opwachting op het Garnaalkrokettenfestival van Oostende
In Oostende staat de garnaalkroket opnieuw centraal tijdens het lekkerste festival van het jaar! De vijfde editie van het Garnaalkrokettenfestival gaat door van 11 tot en met 13 oktober 2025 in de ACEG Wellington Hippodroom in Oostende. Tijdens het festival nemen 12 restaurants het tegen elkaar op voor de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket, met dit jaar vijf nieuwe deelnemende restaurants en een extra kinderjury.
De Oostendse garnaalkroket staat opnieuw centraal in Oostende tijdens het Garnaalkrokettenfestival, dat dit jaar zijn vijfde editie beleeft. Van 11 tot en met 13 oktober 2025 is de ACEG Wellington Hippodroom in Oostende de locatie van dit smakelijke evenement met 7.500 ticketkopers.
Deelnemende zaken
Tijdens het Garnaalkrokettenfestival strijden twaalf restaurants om de prestigieuze titel van Beste Oostendse Garnaalkroket. De competitie belooft spannend te worden, met maar liefst vijf nieuwe deelnemende restaurants. De spelregels zijn voor iedereen gelijk: kroketten van 40 gram en minstens 30% garnalen in de vulling. Verder is het volledig aan het restaurant om hier met een eigen recept aan de slag te gaan om de bezoekers te overtuigen.
Dit jaar verwelkomt het festival 5 nieuwe deelnemers:
BAR BRISTOL
CultuurCafé
Brasserie David
HOTEL COCOON
‘t Zeezotje
Zij vervoegen de intussen vaste waarden op het Garnaalkrokettenfestival:
North
Bar Foubert
Mac Moules
Toope
Leffe Beach
Eetkaffee Poseidon
Fort Napoleon De Belevingsbrasserie
Jury
Wie na deze editie naar huis gaat met de titel Beste Garnaalkroket 2025 zal beslist worden door een professionele jury, een kinderjury en door het publiek. Alle bezoekers krijgen een formulier bij aankomst om een stem aan hun favoriet te geven en op basis hiervan wordt dan een top drie gemaakt.
Naast de publieksprijs komt er ook een professionele jury samen. Als voorzitter zetelt hier sterrenchef Martijn Defauw, ondervoorzitter zijn Barbara Sarafian en Vlaams minister van Toerisme, Melissa Depraetere. Zij worden bijgestaan door een inspecteur van Gault&Millau, Stijn Deschacht, Christine Doublet en Lucie Van Damme. Nieuw dit jaar is dat er ook een kinderjury alle kroketten zal proeven. Acht kinderen tussen 6 en 10 jaar worden geselecteerd om te zetelen in deze jury. De winnaars van de verschillende competities worden op maandag 13 oktober om 17u bekendgemaakt.
Nieuwigheden
Het festival evolueert ook elk jaar verder en er werd dit jaar extra ingezet op extra zitplaatsen om het comfort van de bezoekers te vergroten. Dit jaar wordt ook Gin d’O geserveerd, een unieke Oostendse garnalengin. De gin is ontstaan uit een samenwerking tussen De Oostendse Stokerij en Rederij Desmit, en verschijnt tijdens het festival in een exclusieve, beperkte uitgave.
Wie maar geen genoeg kan krijgen van garnaalkroketten, kan een origineel T-shirt of sokken kopen. Wil je als bezoeker nog een stap verder gaan? Dan kun je een blijvende tattoo van een garnaal of garnaalkroket laten zetten op het festival. Een tattoo plaatsen duurt ongeveer twintig minuten.
Extra beleving
Echte fans van garnaalkroketten kunnen zich helemaal voorbereiden, door in aanloop naar het festival deel te nemen aan workshops. Zo kun je zelf leren garnaalkroketten maken of ga je met een pak het water in om garnalen te kruien. Tickets hiervoor zijn te koop via de website van het festival.