Home > Vijf lichte gerechten die ideaal zijn voor tijdens de lente

Vijf lichte gerechten die ideaal zijn voor tijdens de lente

Geschreven op 15 maart 2025 om 14:00 door Mario De Wilde

Joepie, de lente is bijna weer in het land. Dat betekent dat we stilaan afscheid nemen van zware winterkost en overschakelen naar lichtere, frisse gerechten. Het zonnetje schijnt wat vaker, de dagen worden langer en de natuur herleeft. Ideaal om onze eetgewoontes wat aan te passen en te genieten van lekkere, luchtige maaltijden. Hieronder vind je vijf lichte gerechten die perfect passen bij de lente.

  1. Asperges met gerookte zalm en een zachte citroendressing

Asperges zijn ongetwijfeld een van de topproducten van de lente. Combineer ze met fijne plakjes gerookte zalm en werk af met een lichte dressing van citroensap, olijfolie en een snuifje peper en zout. Serveer met een stukje volkorenbrood voor een gezonde en voedzame lunch. Simpel, maar overheerlijk! Een glaasje Viognier erbij zorgt voor een perfecte harmonie van smaken.

  1. Lentesalade met geitenkaas en aardbeien

Wanneer de eerste aardbeien van het seizoen opduiken, is het tijd om ze niet alleen als dessert te eten, maar ook in een frisse salade. Meng jonge spinazie of rucola met plakjes aardbei, walnoten en een romige geitenkaas. Een dressing van balsamico en honing maakt dit gerecht helemaal af. Deze combinatie van zoet en hartig is een echte smaakbom.

  1. Courgettespaghetti met pesto en kerstomaatjes

Voor wie graag een lichtere pasta-alternatief wil, is courgettespaghetti een echte aanrader. Gebruik een spiraalsnijder om de courgette in lange slierten te snijden en meng ze met een huisgemaakte pesto van basilicum, pijnboompitten, parmezaan en olijfolie. Voeg enkele gehalveerde kerstomaatjes toe voor een frisse toets en je hebt een heerlijk en gezond lentegerecht.

  1. Gegrilde kip met groene groenten en quinoa

Lichte eiwitrijke gerechten zijn ideaal voor wie energiek de lente wil ingaan. Marineer kipfilet met wat olijfolie, citroensap en kruiden en grill ze tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer met een mix van gestoomde groene groenten zoals broccoli, boontjes en aspergetips en een portie quinoa. Dit gerecht is voedzaam, licht verteerbaar en boordevol vitamines. Een Valpolicella Ripasso past hier perfect bij en versterkt de subtiele kruiden in de kip.

  1. Frisse gazpacho van komkommer en munt

Niets verfrist beter op een eerste warme lentedag dan een koude soep. Deze gazpacho maak je door komkommer, munt, een beetje look, yoghurt en een scheutje olijfolie te mixen tot een glad geheel. Laat even afkoelen in de koelkast en serveer met een krokant stukje brood. Een lichte en dorstlessende maaltijd die ideaal is voor een zonnige dag.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.