Home > Vierdaagse van de IJzer is aan haar jubileumeditie toe: 8, 16, 24 of 32 kilometer stappen

Vierdaagse van de IJzer is aan haar jubileumeditie toe: 8, 16, 24 of 32 kilometer stappen

Geschreven op 3 augustus 2023 om 10:45 door Mario De Wilde

Haal je stapschoenen maar al uit de kast, want van 22 t.e.m. 25 augustus 2023 vindt de jubileumeditie van de Vierdaagse van de IJzer plaats. De internationale, meerdaagse wandeltocht georganiseerd door Defensie samen met vijf partnersteden, gaat traditiegetrouw door aan de Kust en in de Westhoek en heeft dit jaar voor de speciale gelegenheid een aantal extraatjes voorzien.

Tijdens de Vierdaagse van de IJzer kan er vier dagen gewandeld worden in achtereenvolgens Oostduinkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Wandelaars kiezen zelf hoeveel en welke dagen ze deelnemen en welke afstand ze willen trotseren: 8, 16, 24 of 32 kilometer. Voor de G-sporters worden alternatieve routes voorzien. Wandelaars die van ver komen, kunnen terecht in een logementskamp in Oostduinkerke of Poperinge. De organisatie voorziet ook een transportservice tussen de vijf partnersteden en startlocaties.
Jubileumeditie
In 2023 zal de Vierdaagse van de IJzer voor een 50ste keer zijn wandelaars kunnen verwelkomen. Zoals vorige jaren wil het evenement zowel een sportieve inspanning bieden aan burgers en militairen in een aangename sfeer, alsook de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen herdenken op een respectvolle manier.
Dit jaar wordt echter niet zoals de andere edities. “De 50ste editie wordt opnieuw een unieke ervaring, maar deze keer met extra aandacht voor beleving, meer animatie en een bijzonder aandenken”, aldus de directeur Jef Verstraete. De beleving zal zich uiten in verschillende vormen: van archieffoto’s van de afgelopen decennia langs de parcours, tot waarheidsgetrouwe re-enactment en straatanimatie. Het luchtspektakel wordt dit jaar opnieuw verzorgd door het “Black Devils” Belgium army parachute demo team. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de Vierdaagse dit jaar een speciaal ontworpen badge voor het jubileum die elke deelnemer zal ontvangen. Overigens blijft het concept wandelen centraal staan, weliswaar met een knipoog naar de parcours van de eerste editie in 1973.
Openingsplechtigheid Oostduinkerke
Maandagavond 21 augustus om 17.00 uur, voorafgaand aan het wandelevenement, vindt de officiële openingsplechtigheid plaats op het Astridplein in Oostduinkerke-Bad. De garnaalvissers te paard, die aan de oorsprong liggen van de Vierdaagse, begeleiden de prominenten van de Zeedijk tot aan het monument van de gesneuvelden aan de Sint-Niklaaskerk in de Leopold-II laan. De volgende ochtend, 22 augustus 2023, gaat de Vierdaagse echt van start met het startschot van de burgemeester.

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website van de Vierdaagse van de IJzer www.vierdaagse.be. Ook inschrijvingen ter plaatse op de verschillende startlocaties blijven mogelijk. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.