Home > Vier West-Vlamingen maken zich op voor het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien zondag a.s.

Vier West-Vlamingen maken zich op voor het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien zondag a.s.

Geschreven op 25 september 2023 om 14:54 door Mario De Wilde

Komende zondag 1 oktober vindt in het centrum van Brasschaat de 12de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Maar liefst 21 draaiorgelspelers, waarvan vier West-Vlamingen, dingen mee naar de nationale titel. Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker. De prestaties van de 21 deelnemers in competitie worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek. De toegang tot dit muzikale evenement is gratis.

Vier deelnemers uit West-Vlaanderen

Robert Florizoone uit De Panne brengt een Vergeer-draaorgel, Harlekino genaamd, met 41 toetsen mee. Ludo Leper uit Leisele treedt aan met een draaiorgel van Verbeeck met 36 toetsen. Norbert Vroman uit Lendelede treedt op met een 32-toets draaiorgel dat gebouwd werd door de befaamde draaiorgelfabrikant Prinsen. Robert Vroman uit Bavikhove doet een gooi naar de titel met een 36-toets Verbeeck-draaiorgel, Gitane genaamd.

Drie draaiorgels buiten competitie

“Het belooft een hele mooie editie te worden met draaiorgels in alle maten, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. Het publiek zal getrakteerd worden op zowel traditionele als moderne muziek”, legt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes uit. “Naast de 21 draaiorgelspelers die aan het B.K. deelnemen zullen er ook drie draaiorgels buiten competitie worden opgesteld. Gino Mutsters brengt een Decap 105 Extra Special mee. Jeffrey Verbeeck presenteert een 52-Verbeeck ​ en Brasschatenaar Roger Mostmans, achterkleinzoon van Aloïs Decap, de oprichter van Decap-orgels, zal een indrukwekkend kermisorgel opstellen.”

De organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2023 is in handen van het gemeentebestuur van Brasschaat, Cultuurcentrum Brasschaat en vzw MechaMusica. MechaMusica verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Meer info op www.draaiorgel.be

1 reactie

Annie vroman
Geschreven op 2023-09-26 11:21:00
Twee van mijn broers doen mee met hun pracht van muziek en mooie draaiorgels Wij wensen hun veel succes de Vromans hee 👍👍👍

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.