Home > Vier op de vijf leerlingen sleepten gouden fietsbrevet in de wacht in Damme en Knokke

Vier op de vijf leerlingen sleepten gouden fietsbrevet in de wacht in Damme en Knokke

Geschreven op 19 juni 2023 om 11:23 door Mario De Wilde

De zesdejaars van alle basisscholen in Damme en Knokke-Heist legden de voorbije weken het Grote Fietsexamen af. In totaal sleepten 253 van de 308 leerlingen een gouden fietsbrevet in de wacht. Er werkten ook een 90-tal vrijwilligers mee aan het examen. “Net als voorgaande jaren blijkt uit het examen dat kinderen te weinig aandacht hebben voor de andere weggebruikers,” zegt korpschef Steve Desmet. “Ook het voorbijrijden van een hindernis en het maken van oogcontact met een autobestuurder zijn belangrijke aandachtspunten om als zwakke weggebruiker veilig op je bestemming aan te komen.”

Het Grote Fietsexamen

Het verkeers- en mobiliteitseducatieteam (Vemoe) bereidt de kinderen goed voor op het fietsexamen. Het examen is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). “De voorbereiding stopt niet in het klaslokaal”, zegt korpschef Steve Desmet. “De werkgroep trekt er samen met de leerlingen op uit om het parcours te verkennen.” Om de kinderen goed klaar te stomen, stippelde het team een fietsroute in Damme, Heist en Knokke uit. De routes zijn ook voorzien van vaste wegwijzers.

Tijdens elk examen evalueren ongeveer 25 à 30 beoordelaars of de leerlingen klaar zijn om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen in het verkeer. “Na een technische keuring van hun fiets, leggen de kinderen een bewegwijzerd parcours af op de openbare weg”, zegt Desmet. “De nadruk ligt op tien basisvaardigheden, waaronder rechts op de rijbaan fietsen, rechts en links afslaan, langs een hindernis rijden en voorrang verlenen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.