Home > Video: Zuid-West-Vlaamse jeugdinitiatieven slaan de handen in elkaar

Video: Zuid-West-Vlaamse jeugdinitiatieven slaan de handen in elkaar

Geschreven op 30 september 2020 om 08:16 door Mario De Wilde

Morgen 1 oktober lanceren 6 Zuid-West-Vlaamse jeugdinitiatieven een nieuwe samenwerking. Met Kolle willen JH Jakkedoe (Waregem), JH Krak (Avelgem), JC Ten Goudberge (Wevelgem), Quindo, De Stroate en Jongbloed – Bolwerk (Kortrijk) ondernemende jongeren uit de regio ondersteunen. De organisaties zijn zowel jeugdhuizen die reeds vaste waarden zijn in de regio maar ook nieuwere, experimentele vormen van jeugdwerk. Eén ding hebben ze allen wel gemeen. Ze scharen zich allemaal achter hetzelfde doel: met Kolle nog meer kansen bieden aan jongeren uit de regio.

Samen staan we sterker 

De betrokken initiatieven vonden elkaar vanuit gedeelde principes en doelstellingen. Zo stimuleren ze allemaal ondernemerszin en artistieke expressie bij jongeren en doen ze dat op een open manier. “We zijn allemaal organisaties die jongeren en hun toekomst centraal stellen. Samen staan we sterker”, klinkt het bij Siebrand Craeynest van De Stroate. “De organisaties vormen één voor één experimenteerruimtes waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen”, gaatBroos Claerhout van Quindo verder. “Een samenwerking versterkt ons allemaal en lag dus voor de hand.”

Uitwisseling

“De samenwerking gaat van het delen van infrastructuur en materiaal tot het inhoudelijk ondersteunen van elkaars werkingen, uitwisselen van ervaringen en aanbod”, verteltDean Kenes van JC Ten Goudberge. “Zo komt Quindo een traject ‘live-verslaggeving’ geven in het kader van ons beeldatelier en helpt De Stroate met een hip-hopevent. Met die skills kunnen Avelgemse jongeren dan hun eigen producties en verhalen in beeld brengen”, aldus Joachim Wannyn van JH Krak. Tuur Byttebier van JH Jakkedoe vult verder aan: “Onze jongeren krijgen zo toegang tot een diverser aanbod, zo zijn er meer opties om hun talenten te ontdekken en leren ze ook eens ander volk kennen.”

Gebundelde signalen

Zoals de naam suggereert wil Kolle jongeren en organisaties vooral verbinden en versterken. “Op termijn zal Kolle de stem van jongeren uit de brede regio vertegenwoordigen. De organisaties kunnen vanuit hun praktijk signalen capteren en die vertalen naar beleidsniveau”, vertelt Ruben Benoit van Bolwerk. Alles samen moet de samenwerking de maatschappelijke impact van de initiatiefnemers en hun jongeren vergroten.

Een gepland feest voor de kick-off kon vanwege COVID-19 niet doorgaan, maar Kolle pakt online uit met het kortfilmproject Vliegende starters: verschillende portretten van jongeren die vertellen over hun passie en dromen en de rol van de betrokken initiatieven daarin. Vanaf 7 oktober zijn die te vinden op www.kolle.be en via de sociale mediakanalen van de organisaties. Het project werd uitgewerkt door Jelle Lapere van KREW Collective, actief binnen een van de partners. De eerste video in de reeks, over de visie en opzet van Kolle komt online via de FB-kanalen van alle partners op woensdag 30 september tegen 20u.
De video kan wel reeds embed worden

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.