Home > Tips4Trips. Wil je dé ultieme lichtshow (tot 18 september) gratis zien, trek er dan even op uit naar Karlsruhe

Tips4Trips. Wil je dé ultieme lichtshow (tot 18 september) gratis zien, trek er dan even op uit naar Karlsruhe

Geschreven op 25 augustus 2022 om 15:44 door Mario De Wilde

Zullen we deze maand even het oh, zo geroemde Zwarte Woud, gaan ontdekken? We laten voor de gelegenheid de stereotypen van Bratwurst, witte kniekousen en Tirolerhoedjes voor wat ze zijn en staan op een vrijdagmiddag op een West-Vlaams perron. Hoopvol, comfortabel en ‘groen zijnde’ nemen we de Thalys die ons in een wip tot in Keulen brengt. Hotel Rio wordt drie dagen onze uitvalsbasis voor een stukje ontplooiing ‘Hip Duits toerisme anno 2022’.

Met maar liefst 50 musea, schouwburgen en galeries plus de titel ‘Duitslands’ eerste Creative City of Media Arts’ is Karlsruhe al lang geen ingeslapen industriestad meer. Is het eigenlijk ook nooit geweest. Noteer: Creative City of Media Arts. We gaan daar straks dieper op in. Ik lees tussen Brussel en Aken eerst nog een stukje geschiedkundig onderwijs voor de adolescent in mij: de eerste geschiedenis van Karlsruhe begon rond het jaar 1715. In die tijd goed voor amper tweeduizend zielen. In ruil voor de vrijheid kregen deze inwoners verplichte arbeid, immuniteit en burgerlijke rechtspraak. Na de oprichting groeide de stad langzaam uit tot de tweede grootste stad van Baden-Württemberg met meer dan 310.000 inwoners.
Hauptbahnhof Karlsruhe
In minder dan vijf uurtjes overbruggen we in alle comfort het spoortraject, met dank aan Thalys en Deusche Bahn, en het eerste wat opvalt wanneer we in ‘Hauptbahnhof Karlsruhe’ arriveren is de drukte. Niet verwonderlijk, maar liefst 60.000 pendelaars nemen hier dagelijks ‘der Zug’. Tweede vaststelling: de stad wordt sinds de achttiende eeuw doorkruist door een netwerk van wegen die in een waaiervorm liggen. Vandaar de bijnaam ‘Waaierstad’. Vanuit ons centraal gelegen hotel Rio zien we voetgangers en fietsers aangenaam hun gang gaan en een goed netwerk van het openbaar vervoer maakt ritjes naar het platteland mogelijk. Centraal in Karlsruhe ligt het 18de eeuwse slotkasteel met daarrond een indrukwekkende tuin. Van hieruit vertrekken de straten naar alle richtingen. Momenteel is hier het Badischen Landesmuseum gevestigd. Geen oubollig museum, maar een plaats waar interessante, vermaarde en wisselende tentoonstellingen georganiseerd worden.

We horen het allemaal van onze sympathieke gids Bettina die ons de botanische tuinen rond het paleis toont. De historie van deze Botanische Tuin gaat al terug naar het jaar 1808, toen markgraaf Karl Friedrich de tuin op deze plek liet aanleggen. Hier groeien meer dan 40.000 verschillende bloemen en planten uit bijna alle delen van de wereld en we passeren fonteinen, vier sfinxen, metershoge cactussen en bananenbomen in volle bloei. Misschien nog het belangrijkste: de tuin is gratis te bezoeken.

 

Light Art Festival
Karlsruhe heeft ook het eerste interactieve museum van de wereld: het ZKM (Zentrum für Kunst). Hier blijft het niet bij, er zijn nog veel meer musea in de stad die een bezoekje waard zijn. We zijn net getuige van (die open mond mag nu wel echt weer dicht), het Light Art Festival het met dit jaar ‘music4life’ als thema. Op het paleis ontwikkelen internationale kunstenaars een 3D-videomapping die gedurende enkele weken elke avond op de gevel van het paleis wordt geprojecteerd. De beelden verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Verschillende performers brengen een wervelende lichtshow waarbij het Lichtfestival van Gent en Amsterdam Madurodam-miniatuurtjes vergeleken zijn. Vanaf de eerste seconde ontwaart zich voor je een spectaculaire licht- en videoshow waarin geschiedenis en kunst verweven worden. De show is extra bijzonder doordat het beeld ondersteund wordt door opzwepende muziek. Enige wat jij hoeft te doen is een tapijtje mee te nemen en wat snacks en een flesje drank meebrengen. Lekker in het gras zitten voor het slot en het genieten kan voor een volle twee uren beginnen! Het festival is daarmee een van de grootste audiovisuele digitale kunstwerken van Europa en loopt nog tot 18 september en (ook hier weer): alles is gratis van minuut één tot het slot te bezoeken.

 

Groene stad
Karlsruhe gaat bij velen een industriebelletje rinkelen maar vergis je niet: bijna 60% van het stadscentrum bestaat uit groen met veel bomen en parken en nodigt ons uit om even uit te rusten. Deze Reisreporter slash Cultuuridder maakt dan ook maar wat graag gebruik om de middeleeuwse romantiek en mediterrane flair van de stad in te duiken. Hoezo, toeristenval? Dankzij de City Tour dubbeldekker houden we overal halt, vlak voor de ingang van bezienswaardigheden als Zeitgeist klokkenmuseum waar ‘s werelds meest unieke klokken staan en de schitterende rozen- en kruidentuin. De botanische tuin is een must-see met twintig verschillende tropische planten. Einde 2021 zijn, na twaalf jaar verkeersleed, de tientallen trams ondergronds gebracht en zorgt in hartje centrum, ook omdat alle autoverkeer verbannen is, voor een haast idyllische stilte. Maar vergis je niet: het centrum bruist van de vele cafeetjes, winkels en restaurants. Nog zeer aan te bevelen zijn het Staatstheater of de Schauburg en een oude bioscoop waar genoten kan worden van films in hun originele versie.


Viewmaster
Voor shoppingfreaks is de Kaiserstrasse de belangrijkste winkelstraat in Karsruhe, een traject via de stadspoorten Durlacher Tor en Mühlburger Tor die ons langs de Karsruher piramide brengt. Het kunstwerk stamt uit het begin van achttienhonderd en is het symbool van de stad. Hier in de buurt van de Kaiserkarl en de Bosweg passeren we ook allerlei straatfestivals en openluchtconcerten. Helaas tijd om afscheid van deze relatief onbekende maar boeiende stad te nemen. Dat doen we vanop de bijna driehonderd meter grote heuvel van Durlach, de voormalige koninklijke zetel van Baden. Hier, op amper 12 km van Karlsruh hebben we een prachtig uitzicht over de stad en trachten alles in een laatste viewmastermoment vast te leggen. We nemen als toemaatje ook nog een zitje in het kabeltreintje uit 1888. Een hoogtepunt van veel hoogtepunten. Conclussie: Karlsruhe, een heerlijke bestemming vol mooie herinneringen. Start die auto of boek dat treinticket….

Alle info op www.karlsruhe-erleben.de   Foto’s Karlruhe Tourismus

Wist je dat Karlsruhe:
-Zowat de meest fietsvriendelijke stad van Duitsland is?
-De inspiratie voor de straten van Washington DC was?
-De stad is waar het constitutioneel gerechtshof van Duitsland zit?
-Eén van de warmste en zonnigste steden van Duitsland is?
-Een pionier van de Bauhausarchitectuur is?
-Je iedere vrijdagmiddag vanaf 14.00 gratis naar binnen mag in het ZKM, Badische Landesmuseum en Städtische Galerie.
-Op het Marktplatz je een zeven meter hoge piramide aantreft? Dit is het stadssymbool en markeert het graf van markgraaf Karl Wilhelm.
-Dat het grootste overdekte winkelcentrum van Zuid-Duitsland, Ettlinger Tor is? Met meer dan 130 winkels kun je hier naar hartenlust van winkel naar winkel hoppen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.