Home > Video. Walking Museum Damme vanaf zaterdag voor iedereen beschikbaar

Video. Walking Museum Damme vanaf zaterdag voor iedereen beschikbaar

Geschreven op 2 juni 2021 om 15:37 door Mario De Wilde

Deze middag werd, in aanwezigheid van burgemeester van Damme, Joachim Coens, Jan Hutsebaut van het Uilenspiegelmuseum van Damme, Stefaan Gheysen van Westtoer en voorzitter Ondersteunend Comité One Art Foundation, feestelijk het gloednieuwe en attractieve project ‘Walking Museum’ voorgesteld. Tijdens de persvoorstelling was er eveneens een video aankondiging van Dammenaar en Vlaams minister van Jeugd en Media, Benjamin Dalle. Gastvrouw en bedenker van het project Stefanie De Regel was bijzonder in haar nopjes met de digitale belevenis waarbij de literaire held Tijl Uilenspiegel tot leven komt in de werken van Bruegel. Stefanie De Rigel: “Met het project Walking Museum vertellen we in de stad Damme vanaf komende zaterdag het verhaal van Tijl Uilenspiegel. Via Augmented Reality technologie op je smartphone laten we personages in beroemde kunstwerken van Bruegel tot leven komen. Op grote panelen in de buitenlucht, gratis, en op ieder moment kun je straks kennismaken met de kunst en geschiedenis van Vlaanderen in de 16de eeuw toen Tijl zijn avonturen beleefde. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is gratis onze app downloaden op Googleplay of AppStore!”

 

Openlucht expo in Damme die Tijl Uilenspiegel tot leven brengt

Een deugddoende wandeling maken en intussen toch genieten van kunst? Dit kan vanaf nu dankzij het “Walking Museum” in Damme. Op grote panelen in de buitenlucht, kun je gratis, en op ieder moment, kennismaken met de legende van Tijl Uilenspiegel en de kunst en geschiedenis van Vlaanderen in de 16de eeuw. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is je smartphone.

Het concept van het Walking Museum is nieuw in België en komt in deze tijden als geroepen. “Na een jaar waarin de cultuursector een tijdje heeft stil gelegen, zijn we blij een coronaveilig cultureel alternatief te lanceren”, zegt Stefanie De Regel van One Art Foundation, de culturele stichting die het initiatief neemt. “Met ons project willen we in de stad Damme het verhaal van Tijl Uilenspiegel tot leven brengen.”

Met behulp van een smartphone of tablet kunnen bezoekers en wandelaars de Damse literaire held Tijl Uilenspiegel en andere 16de eeuwse figuren tot leven zien komen in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. “Mensen krijgen daarnaast tal van interessante (kunst)historische weetjes”, vult De Regel aan.

De schilderijen komen te staan op grote panelen rond Damme in de openbare ruimte. Wanneer je er één tegenkomt, open je gewoon de applicatie, richt je je smartphone op het paneel en geniet je van de verhalen die de personages op het schilderij je zullen vertellen!

Het gloednieuwe project staat al een tijdje in de steigers en wordt geleid door de One Art Foundation in samenwerking met het Damse stedelijk Uilenspiegelmuseum.
“Damme trekt volop de kaart van onthaasten”, zegt burgemeester Joachim Coens van Stad Damme. “Dat betekent ook duiken in het rijke erfgoed. Literair erfgoed rond Uilenspiegel inspireert ook vandaag nog. Damme geeft tijd om de spiegel van de samenleving en van jezelf voor te houden. Het Walking Museum is een mooie meerwaarde voor een bezoek aan onze stad.”

De initiatiefnemers bieden de Walking Museum-applicatie als gratis download aan. “Wat Walking Museum speciaal maakt is dat het niet louter een entertainende culturele ervaring is, het is zoveel meer. AR technologie wordt steeds populairder in het onderwijs omwille van de toegevoegde waarde aan het leergebeuren. Het helpt jongeren, één van onze belangrijkste doelgroepen, om abstracte concepten te visualiseren en verbetert hun begrip van de verstrekte informatie.”

Dankzij een crowdfundingcampagne van Walking Museum kreeg het project steun uit verschillende hoeken met de hulp van tal van individuen, lokale bedrijven, vzw’s en horecazaken. Ook Minister Benjamin Dalle, wiens aanmoedigende video toespraak tijdens de persconferentie werd afgespeeld, steunde deze campagne.

maar info op www.walkingmuseum.info

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.