Home > Video: vaccinaties succesvol gestart in Brugse woonzorgcentra Mintus

Video: vaccinaties succesvol gestart in Brugse woonzorgcentra Mintus

Geschreven op 13 januari 2021 om 15:54 door Mario De Wilde

In Mintus-woonzorgcentrum Ten Boomgaarde zijn gisteren de COVID-19-vaccinaties gestart. Alle bewoners hebben laten weten dat ze het vaccin wensen. Ook de betrokken familieleden en huisartsen zijn op de hoogte. Schepen Pablo Annys: “We zijn uiteraard blij en opgelucht dat het vaccin er is en dat we vanaf nu de meest kwetsbare ouderen kunnen beschermen tegen het coronavirus. We maken gebruik van het Comirnaty-vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat spoort het lichaam van de patiënt aan om op natuurlijke wijze het aantal te antilichamen verhogen en de immuniteit van onze WZC-bewoners te versterken tegen COVID-19. De vaccinatie bestaat uit twee doses. De eerste dosis is vandaag dus toegediend, de tweede krijgen de bewoners over drie weken. Zeven dagen na de laatste prik is de maximale bescherming door het vaccin een feit.”
Aan de vaccinaties ging een grondige voorbereiding vooraf. Mintus baseert zich op het vaccinatiedraaiboek en alle procedures zijn op voorhand getest in de WZC’s. De Coördinerend Raadgevend Arts ziet erop toe dat alles volgens de veiligheidsvoorschriften verloopt.

Directeur Martin Jacques: “Het is van het grootste belang dat alles veilig gebeurt. Bovendien willen we, na de voorbije woelige maanden, de impact van de vaccinatie voor de bewoners zoveel mogelijk beperken. De inentingen gebeuren in de leefruimtes, mensen hoeven zich niet verder te verplaatsen. Alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer en met zorg voor onze bewoners. Daarom combineren we de prik met een heuse coronavacinnatieparty, met bijbehorende muziek, hapjes en drankjes. Uiteraard worden ook alle bewoners van de serviceflats ingeënt. Zo willen we ieders gezondheid en welbevinden maximaal vrijwaren.”

Het coronavaccin wordt in alle Mintus-woonzorgcentra in flacons geleverd. Per flacon kunnen er minstens 6 vaccins uitgedeeld worden. Na inenting van de bewoners wordt de overschot gebruikt om alvast een deel van het personeel te vaccineren. Medewerkers van de nachtploeg krijgen in WZC Ten Boomgaarde voorrang, net als de oudste zorgmedewerkers. De bewoners van Ten Boomgaarde worden overigens parallel met WZC De Zeventorentjes ingeënt, tussen 14 en 26 januari komen de andere Mintus-locaties aan de beurt. Het gaat in totaal om 765 bewoners, de vaccinatiegraad zal 99% bedragen. Een aanzienlijk deel van het zorgpersoneel heeft al laten weten dat ze het vaccin zullen nemen. Die vaccinatieschema’s moeten nog ingepland worden.

Adviseur seniorenzorg Frank Debaere: “We spreken in WZC Ten Boomgaarde in elk geval over een vaccinatiebereidheid van bijna 93% bij de zorgmedewerkers. Over de hele organisatie bedraagt de bereidheid bij het zorgpersoneel trouwens 84,36%. Collega’s trekken twijfelaars vaak over de streep. In de groep die het vaccin voorlopig niet neemt, zitten er heel wat mensen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Zij mogen het vaccin voorlopig niet krijgen, omdat er nog onvoldoende onderzoeksresultaten bekend zijn over eventuele bijwerkingen bij zwangerschap.”

De families en naasten van de WZC-bewoners worden persoonlijk ingelicht over de vaccinatiestrategie en bijbehorende afspraken. De inentingen betekenen niet meteen dat er een lossere bezoekregeling in de woonzorgcentra komt: daarvoor is het wachten op richtlijnen van de overheid.
Overzicht vaccinatiedata Mintus-woonzorgcentra:
WZC
Bewoners
-De Zeventorentjes
12/jan

-Ten Boomgaarde
12/jan

-Van Zuylen
14/jan

-Vliedberg
15/jan

-Ter Potterie
17/jan

-Minnewater
19/jan

-Hallenhuis
26/jan

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.