Home > Video. Toma Vanwambeke en Alexandra Meire van Hotel Ter Duinen winnaars Graham’s Port & Pairing Cup

Video. Toma Vanwambeke en Alexandra Meire van Hotel Ter Duinen winnaars Graham’s Port & Pairing Cup

Geschreven op 23 november 2022 om 17:36 door Mario De Wilde

Vier duo’s streden gisteren voor de titel ‘Graham’s Port & Pairing Cup’ voor Vlaamse hotelscholen op de bekende Horeca Expo in Gent. Tijdens de wedstrijd werden Belgische hotelscholen uitgedaagd om hun ideale Graham’s paring te presenteren. Een initiatief van portohuis Graham’s om jonge sommeliers & chefs hun krachten te laten bundelen.

Voor deze tweede editie vaarde portohuis Graham’s het kanaal over. The Symington Family, de familie die portohuis Graham’s beheert, bracht hierbij hulde aan hun Britse roots. De wedstrijd is bovendien een eerbetoon aan de recent overleden Queen Elizabeth II. Graham’s, officiële hofleverancier, is Hare Majesteit dank verschuldigd omdat zij een groot port-kenner was en Vintage Port serveerde bij alle staatsbanketten in Buckingham Palace.

De traditie om met een glaasje Graham’s port te klinken, inspireerde ook de beloftevolle studenten van hotelscholen CERIA, PIVA, Ter Groene Poorte en Ter Duinen. Het jonge talent van de het zesde en zevende jaar streed op dinsdagnamiddag om de titel van beste Graham’s Port Pairing. Per school werkt een student Sommelier samen met een student Gastronomie of Bakkerij om hun ultieme pairing aan een vakkundige jury te presenteren. Regula Ysewijn (bekend van televisieprogramma Bake Off Vlaanderen), Dries Corneillie (Best sommelier of Belgium 2021) en Salvator Vandewalle (WSET4 en leerkracht Drankenkennis Syntra) degusteerden elke pairing. Ze kozen uiteindelijk Toma Vanwambeke (7e jaar Gastronomie) en Alexandra Meire (7e jaar Drankenkennis) van Ter Duinen als ultieme winnaars.

Alexandra Meire en Toma Vanwambeke veroverden de jury met hun High Tea in combinatie met Graham’s 20 Year Old Tawny Port. Toma gebruikte in zijn hartige en zoete hapjes walnoten, vijgen en sinaaszeste. Sommelier-student Alexandra vond deze aroma’s ook terug in de geserveerde porto.

Met deze Afternoon Port brachten de studenten niet enkel hulde aan Queen Elizabeth II, maar ook aan hun eigen grootouders. Alexandra haar grootvader woont al 20 jaar in Portugal. Telkens wanneer hij naar België komt, brengt hij enkele unieke portwijnen mee voor zijn kleindochter. Hoewel haar grootvader porto drinkt als aperitief op vrijdagavond, wou Alexandra met haar pairing bewijzen dat porto niet enkel bij een nagerecht of hapje kan gedronken worden.
Toma combineerde hierbij paté op drie wijzen, geïnspireerd op de recepten van zijn grootvader.

Jurylid Regula Ysewijn was hierover laaiend enthousiast : “Alle voorwaarden voor een High Tea waren vervuld. Bovendien was de paté heel mooi in balans met de porto en enorm smaakvol. Eén van de beste patés die ik at!”

Naast de titel, won het duo ook een ticket richting Portugal, de thuisbasis van Graham’s Port. Daar mogen ze hun pairing voorstellen aan The Symington Family. Tevens zullen ze er ondergedompeld worden in de wondere wereld van het bekende portohuis.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.