Home > Video. Technisch directeur Cercle Brugge Carlos Avina blikt terug op beste seizoen sinds elf jaar

Video. Technisch directeur Cercle Brugge Carlos Avina blikt terug op beste seizoen sinds elf jaar

Geschreven op 29 april 2022 om 19:19 door Mario De Wilde

Met 45 punten en een 10e plaats in de rangschikking kan Cercle terugblikken op het beste seizoen in 1A sinds 2011-2012. “We zijn een interessant traject aan het afleggen maar we zijn er nog niet”, aldus technisch directeur Carlos Aviña in een exclusief gesprek.

Het voetbalseizoen voor Cercle zit erop. Nog tot en met woensdag wordt er getraind op Jan Breydel, donderdag staat er een oefenwedstrijd tegen Virton op het programma (achter gesloten deuren). Het ideale moment dus om even terug maar vooral vooruit te blikken met technisch directeur Carlos Aviña: “Naar volgend seizoen toe willen we de nadruk leggen op stabiliteit en dus de kern zoveel mogelijk bij elkaar houden”.

De komst van Dominik Thalhammer eind november zorgde voor een ware ommekeer in het klassement. Van een voorlaatste plaats met amper 13 punten uit 16 gespeelde wedstrijden werd Cercle in de tweede seizoenshelft een ware revelatie. Onder Thalhammer pakte Cercle 32 punten in 18 wedstrijden, goed voor 9 overwinningen, 5 draws en 4 verliespartijen. Er werden punten gepakt tegen alle G6 ploegen met als uitschieters de overwinningen in de thuisderby en op Anderlecht. Het resultaat van een doorgedreven spelstijl gebaseerd op pressing: “We zijn jong, energiek en durven risico’s nemen”, aldus Aviña, die erg veel belang hecht aan het creëren van een eigen spelidentiteit. “Ik denk dat er niet veel teams zijn in België die dat kunnen zeggen. We hebben een duidelijke filosofie ontwikkeld, waarbij heel snel proberen te schakelen in counterpressing, de bal zo hoog mogelijk recupereren en stress proberen te genereren bij de tegenstander. Ook hechten we veel belang aan stilstaande fases.”

Jongste ploeg van Europa, 3e ploeg in België die de meeste speelminuten geeft aan eigen jeugdspelers

Op fysiek vlak was Cercle afgelopen seizoen toonaangevend. In België was Groen-Zwart zelfs het meest dominante team, op Europees niveau deed enkel Athletic de Bilbao beter. Geen enkele ploeg in België legde ook meer afstandskilometers af dan Cercle. Inzake High Speed Runs, dat betekent lopen aan een snelheid boven de 20 km/h, staan met Thibo Somers en Olivier Deman twee eigen jeugdproducten aan kop. Een studie van CIES Football Observatory toonde aan dat Cercle met de jongste ploeg in Europa aantreedt (gemiddeld 23,6 jaar). Een jonge talentvolle groep dus, ook met jongens uit de eigen jeugd: deze week nog bleek dat Cercle (18,8%) op Standard (23,1%) en Genk (18,9%) na het meeste speelminuten biedt aan spelers uit de eigen jeugd.

Niet alleen eigen jeugdspelers profileerden zich afgelopen seizoen, ook jongens als Boris Popovic, Edgaras Utkus, Jesper Daland, Dino Hotic en Rabbi Matondo maakten indruk. Voor het eerst sinds lang telt de kern ook opnieuw 9 internationals. “De vooruitgang die de totaliteit van onze kern heeft geboekt is echt fantastisch. We hebben hun ontwikkeling een seizoen lang kunnen volgen en nu is het plan om verder te doen met de fundamenten die er liggen. Er wordt natuurlijk wel gespeculeerd. Iedereen stelt zich bijvoorbeeld vragen bij de toekomst van Rabbi Matondo. De prestaties van Rabbi waren erg goed, hij groeide ook in de competitie en liet zelf ook weten het erg naar z’n zin te hebben bij Cercle. Voor Rabbi zou een verlengd verblijf bij Cercle ook goed zijn en we proberen hem hiervan te overtuigen. Ons plan is duidelijk: we zijn bereid om de aankoopoptie te lichten. Rabbi kent ons voorstel maar als zijnde Cercle zijn er ook limieten waar we niet om heen kunnen. Of Rabbi ook volgend seizoen een Cerclespeler zal zijn zal zijn beslissing zijn.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.