Home > Video: Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes van Bart Verelst: kruidentuintje

Video: Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes van Bart Verelst: kruidentuintje

Geschreven op 17 april 2021 door Mario De Wilde

Half april: dat betekent dat onze tuin of het terras/balkon om groene vingers (m/vr.) smeekt. En dus pakken we vanaf nu elke zaterdagochtend uit met een eigen tuinrubriek. Jawel, elk weekeinde kan je stap voor stap bekijken hoe je tuinplanning er zoal uitziet. Met dank aan onze West-Vlaamse tuinjournalist Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst. Zij hebben ook hun boek ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’ uitgebracht. Hier alvast deel-7: een kruidenbak/tuintje aanleggen

Bij het aanplanten van een kruidenbak moet er met een aantal dingen rekening gehouden worden. Planten die niet in volle grond staan, moeten frequent bewaterd en gevoed worden. Doch in perioden van extreme droogte, kan dit een slopende opdracht worden. In volle zomer zou men soms tot drie keer per dag water moeten geven. Om te vermijden dat men slaaf van de plantenbak wordt, bestaan er ‘truukjes’.  Maak bijvoorbeeld gebruik van waterbufferende gelkorrels die het water vasthouden. De korrels nemen water op, zwellen en houden het water een hele poos vast zodat de planten, naargelang de nood, het water kunnen opnemen.  En tweede hulpmiddel is de zogenaamde ‘Olla-pot’. Dit is een terracotta pot die mee ingegraven wordt tussen de planten. De wand van de pot is lichtjes waterdoorlatend en de plantenwortels zoeken de pot om op het ‘getranspireerde’ water op te nemen.

Voor meer handige moestuintips kan je terecht in het ‘Zakboek voor de Hapklare Moestuin’, van Marc Verachtert en Bart Verelst (Uitgeverij Lannoo).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.