Home > Video: Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes door Bart Verelst: zaadjes ontkiemen

Video: Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes door Bart Verelst: zaadjes ontkiemen

Geschreven op 20 maart 2021 om 12:35 door Mario De Wilde

Half maart. Dat betekent dat onze tuin of het terras/balkon om groene vingers (m/vr.) smeekt. En dus pakken we vanaf nu elke zaterdagochtend uit met een eigen tuinrubriek. Jawel, elk weekeinde kan je stap voor stap bekijken hoe je tuinplanning er zoal uitziet. Met dank aan onze West-Vlaamse tuinjournalist Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst. Zij hebben ook hun boek ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’ uitgebracht. Hier alvast deel-3: zaadjes ontkiemen met de deno-methode.

Voor wie tijd wil inhalen of graag tot op het zaadjes weet wat de kiemresultaten zijn, bestaat er de zogenaamde ‘deno-methode’. Met deze methode kan je zaadjes doen ontkiemen op een nat velletje keukenrol. Een heel eenvoudige, propere methode die je binnenshuis kan toepassen om kiemen te verwekken en te laten groeien tot ze verplant kunnen worden in potgrond.  Hoe gaan we te werk? Neem een plastic potje en leg op de bodem een nat velletje keukenrol (wc-papier, koffiefilter, seviette, … mogen ook gebruikt worden. verspreid over dit nat doekjes de zaadjes die je wil laten ontkiemen en steek het potje vervolgens in een diepvrieszakje dat je niet volledig afsluit.  Al na enkele dagen zul je frêle , jonge plantjes zien verschijnen met heel fijne worteltjes. Laat ze nog enkele dagen groeien op het ‘waterbedje’ en plant ze vervolgens – met de nodige voorzichtigheid- uit.

Voor meer handige moestuintips kan je terecht in het ‘Zakboek voor de Hapklare Moestuin’, van Marc Verachtert en Bart Verelst (Uitgeverij Lannoo).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.