Home > Video. ‘Sono Io’, nieuwste show van Circus Ronaldo, wist Brugge te pakken

Video. ‘Sono Io’, nieuwste show van Circus Ronaldo, wist Brugge te pakken

Geschreven op 24 juli 2021 om 11:27 door Mario De Wilde

Gisteravond stond in Brugge  ‘Sono Io’, de nieuwste show van Circus Ronaldo, op het programma. Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon, samen op scène. Twee clowns op zoek naar hun gelijkenis. Via hun gedeelde liefde voor muziek en spielerei bouwen ze een brug tussen gelijkenissen en verschillen. De vader lijkt vastgeroest in zijn verleden, hopeloos zoekend naar een aloud, maar vergaan gevoel van extase. De zoon zoekt naar de verzoening tussen het oude circus dat zijn vader creëerde en de wereld daarbuiten.

Sinds 1996 speelt Circus Ronaldo wereldwijd voor prestigieuze theaterhuizen en grote circus- en kunstenfestivals festivals. Circus Ronaldo is een unicum in de harten van vele toeschouwers. Het creëert een vernieuwende vorm van circus, die onlosmakelijk verbonden is met de wortels uit het verleden. Aan de hand van oude speltradities, nog authentieke woonwagens en het hergebruik van materiaal van generaties terug, brengt Circus Ronaldo een ode aan het oude circustheater.

De wortels van Circus Ronaldo reiken terug tot ver in het verleden, met Danny en Pepijn als zesde en zevende generatie.

De voorstelling ‘Sono Io’ (Italiaans voor: ‘Ben ik dat?) begint met een mijmerende Danny Ronaldo in een oude badkuip op gouden poortjes. Naast hem speelt een oude bandopnemer nostalgische liedjes waarbij de man zijn vroegere succesnummers en applausmomenten beluistert op het podium. Krakende hoogtepunten uit een ver verleden waarbij hij schitterde. Pure en ook wel intrieste nostalgie. Dan komt de jonge Pepijn Ronaldo schoorvoetend binnen- uitgedost in een bruin jasje en een grijze broek die uit de kleerkast van Charlie Chaplin lijken te komen. Hij stapt stilletjes, met een oude, lederen koffer in de hand, in de tent. Daar zit zijn vader, de 50-jarige Danny Ronaldo, in het bad. In het badschuim weekt papa zijn ondergoed en zijn door het avontuurlijke circusleven getekende krakend lichaam. Uiteindelijk eindigen vader en zoon samen op een oude piano die alleen door hun gezamenlijke gewicht in balans blijft op een cilinder. Lees: zoeken naar je eigen evenwicht in dit aardse leven. ‘Sono Io’ is een ontroerende confrontatie tussen vader (oud en wijs) en de zoon (jong en dartel) waarbij beiden hun verlangens en angsten projecteren op elkaar. Het leverde een avondje schitterend en ontroerend circus van anderhalf uur op. Een lach en een traan verpakt in muziek, ijzersterke poëtische momenten, het bekende Italiaans brabbeltaaltje en gegoochel. Met heel veel dank aan Cirque Plus.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.