Home > Video. Sluimertijd. Het net voor het slapengaan beeld: zie live de geboorte van de Antwerpse okapi Xambo

Video. Sluimertijd. Het net voor het slapengaan beeld: zie live de geboorte van de Antwerpse okapi Xambo

Geschreven op 20 oktober 2022 om 21:44 door Mario De Wilde

We blijven ook deze week de meest vertederend plaatjes tonen elke avond voor onze ‘Sluimertijd’. Gewoon, voor het slapen gaan een leuk en hartverwarmend moment. Van vechtende vosjes tot lachende leeuwen: de beelden van Comedy Wildlife Photography Awards zijn weer om van te smullen! Welke foto doet jou van je stoel rollen van het lachen? Vanavond nummer 39 van té gekke foto’s met de inzending van een excellente en alerte natuurfotograaf. En belangrijk, aan geen van de foto’s is ook maar één millimeter photoshop aan te pas gekomen. Deze avond een heel recent beeld want afgelopen nacht is in de Zoo van Antwerpen een okapi Xambo geboren.

Na een dracht van veertien maanden beviel okapi Zaïre op 7 oktober in de late avond. In de aanloop naar de bevalling hielden de verzorgers om beurten de webcam in de kraamkamer in het oog. Het ganse team kon van thuis uit de bevalling om 22u15 live meemaken. “Mama Zaïre likte het kalfje helemaal droog. Na 2 uur stond het recht en zagen we het drinken”, vertelt verzorger Nicky.

Verzorger Carina zag het de volgende ochtend als eerste in levende lijve. “Het is een fijntje met een schofthoogte van 72 cm. Zijn gewicht van 17,5 kg is helemaal in verhouding tot zijn grootte. Het is een mooi diertje met grote flapoortjes en de typerende okapistreepjespoep. Het is een mannetje en mama Zaïre zorgt er goed voor.”

Net als alle andere dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen worden geboren, kreeg het kleintje een naam beginnend met een X. De verzorgers kozen de naam Xambo. Zijn huid is olieachtig om water af te stoten, net als een regenjas, want in het Ituriwoud in Congo regent het veel. De haartjes zijn kort en liggen mooi over elkaar. Zijn grote oren geven hem een goed gehoor in het dichtbegroeide woud. Met zijn lange grijptong raakt hij zelfs tot in zijn ogen. Heel vreemd, maar net als de vorige boreling Xandor, heeft Xambo een roze tong. Normaal hebben okapi’s een lange tong van 35 centimeter in een blauwgrijze kleur. “Twee roze tongetjes op rij, dat is echt een unicum”, vertelt coördinator Patrick, die toch al meer dan 32 jaar met okapi’s in de ZOO werkt. Xambo blijft lekker warm in de stal. Pas na een maand, bij een herfstzonnetje en vanaf 15°C zet hij zijn eerste stapjes buiten.

‘ Morgen nummer 40. Welterusten en morgen dinsdagochtend gezond weer op. (Foto’s Zoo Antwerpen)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.