Home > Video. Sluimertijd: het net-voor-het-slapengaan-beeld. De geboorte van vier Cubaantjes met drie ogen

Video. Sluimertijd: het net-voor-het-slapengaan-beeld. De geboorte van vier Cubaantjes met drie ogen

Geschreven op 31 oktober 2022 om 21:26 door Mario De Wilde

We blijven ook deze week de meest vertederend plaatjes tonen elke avond voor onze ‘Sluimertijd’. Gewoon, voor het slapen gaan een leuk en hartverwarmend moment. Van vechtende vosjes tot lachende leeuwen: de beelden van Comedy Wildlife Photography Awards zijn weer om van te smullen! Welke foto doet jou van je stoel rollen van het lachen? Vanavond nummer 43 van vertederende en té gekke foto’s met de inzending van een excellente en alerte natuurfotograaf. En belangrijk, aan geen van de foto’s is ook maar één millimeter photoshop aan te pas gekomen. Zopas een beeld van de geboorte van vier Cubaanse rotsleguanen ontvangen uit de Zoo van Antwerpen.

In de kraamkamer van het Reptielengebouw maken sinds kort vier flinke Cubaanse rotsleguanen het mooie weer. De jongen kwamen enkele weken geleden uit hun ei gekropen en kregen even de tijd om in alle rust aan te sterken. Hun komst was een langverwachte verrassing voor de verzorgers. “We leveren al jaren inspanningen om met de soort te kweken, maar dat wierp nooit eerder zijn vruchten af”, zegt verzorger Sam trots. “Toen we merkten dat het vrouwtje plots een pak slanker was, kregen we het vermoeden dat ze eieren had gelegd.” Zoals het een goede rotsleguaan betaamt, had ze zich heel erg goed verstopt. In de natuur leggen de vrouwtjes hun eieren soms zelfs in oude nesten van Cubaanse krokodillen. “We hebben even moeten zoeken, want ze had ze diep tussen de wortels van de beplanting begraven”, lacht Sam.
XXL kippenei
Nochtans is een ei van een rotsleguaan niet makkelijk te missen. “Het is twee tot drie keer groter dan een kippenei,” vertelt Sam enthousiast. De verzorgers verplaatsten de vier eieren voorzichtig naar de broedmachine. “Dan is het even afwachten of de eieren ook effectief bevrucht zijn, maar deze keer was het prijs!” Een primeur voor ZOO Antwerpen want het is de allereerste keer dat het 15 jaar oude mannetje en 16 jaar oude vrouwtje zich met succes voortplanten. In de natuur worden de dieren gemiddeld 60 jaar oud. “Vorige jaren ontwierpen we met veel zorg nestboxen speciaal voor deze dieren, maar nu konden ze ongestoord hun gang gaan. En het is gelukt!”

Derde oog
Rotsleguanen hebben naast een lange staart en een rugkam met stekels ook een derde oog bovenop de kop. Via dit pariëtaal oog, een doorzichtig schubje met lichtgevoelige cellen bovenop de kop, nemen ze schaduwen waar. Zo weten ze wanneer er vb. een hongerige roofvogel boven hen vliegt en voelen ze of het dag of nacht is, zelfs met de ogen dicht.

Waardevolle bufferpopulatie
De komst van de vier jongen is goed nieuws voor deze kwetsbare reptielensoort. Door landbouw, toerisme en de uitbreiding van woongebied verkleint hun habitat en komt de soort steeds meer onder druk te staan. “Dankzij deze succesvolle kweek dragen we bij aan een waardevolle bufferpopulatie in dierentuinen”, besluit Sam. De nieuwkomers zijn nu te bewonderen in de Nursery, de ruimte waar jonge dieren opgroeien, in het Reptielengebouw. Morgen dinsdag nummer 44. Welterusten en morgenochtend gezond weer op.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.