Home > Video. Showhypnotiseur Dominik Messiaen ontkracht begin februari in Brugge mythes rond hypnose

Video. Showhypnotiseur Dominik Messiaen ontkracht begin februari in Brugge mythes rond hypnose

Geschreven op 17 januari 2023 om 08:10 door Mario De Wilde

Op zaterdag 4 februari 2023, dat is nog ruim twee weken, komt showhypnotiseur Dominik Messiaen, gekend als The Charming Hypnotist, naar De Biekorf in Brugge. Met zijn hypnose theatershow ‘Rozeschijn en Manegeur – De Kracht van Verbeelding’ ontkracht hij mythes over hypnose en zorgt dat zowel de gehypnotiseerden als het publiek een heerlijke tijd beleven. In regie van Walter Janssens, regisseur van Kommil Foo, herwerkte hij zijn show tot een interactieve theatervoorstelling.

Slaap heeft niets te maken met hypnose

Hypnose is een natuurlijke, heel gefocuste toestand waarbij je onderbewustzijn het overneemt van je bewustzijn. Je kan het vergelijken met de toestand wanneer je volledig opgaat in een boek, film of theaterstuk. Je vergeet heel even je omgeving en het verhaal wordt jouw realiteit. Onderbewust reageer je hierop. Wordt het spannend, dan gaat je hartslag omhoog, stijgt je spierspanning en lichaamstemperatuur. Gebeurt er iets heel ergs, dan kan je vaak je tranen niet bedwingen. En toch blijf je je ervan bewust dat het slechts om een verhaal gaat. Zo neemt Dominik tijdens zijn hypnoseshow de mensen op het podium mee in zijn realiteit terwijl ze volledig bewust blijven en normaal functioneren.

Ons onderbewustzijn werkt heel sterk met beelden

“De mensen in mijn show blijven de hele tijd bewust en functioneren normaal”, vertelt Dominik. “Toch verander ik telkens een stukje van hun realiteit door mijn suggesties. Daarbij gebruik ik vaak beeldspraak omdat ons onderbewustzijn net zoals tijdens onze droomslaap heel efficiënt werkt met beelden. Vandaar komt ook de ondertitel ‘De Kracht van Verbeelding’. Zo worden toeschouwers bijvoorbeeld dronken van een denkbeeldige cocktail zonder de nadelen ervan te ervaren. Dat leidt steeds tot grappige situaties. Tijdens zijn show in Rotterdam geloofde een dame dat haar buurvrouw drank op haar jurk had gemorst en ze bleef daar de hele show door over jammeren tot hilariteit van het publiek.

Je kan onmogelijk in de hypnose blijven steken

Zodra je de focus verbreekt, kom je uit hypnose. Het klopt wel dat in héél uitzonderlijke gevallen door de slaapsuggestie iemand zich onmiddellijk na de voorstelling nog even suf zou kunnen voelen. Daarom is het belangrijk dat de hypnotiseur op het einde van de voorstelling de mensen op een degelijke wijze uit de hypnose haalt. Dominik ontwikkelde daarenboven een aparte supersterke suggestie voor alle aanwezigen op het einde van de show waardoor zelfs dat minimale risico op kortstondige sufheid tot nul wordt herleid.

Hypnose voor een beter mentaal welzijn

“Ik vind het heel belangrijk dat álle aanwezigen, in de zaal én op het podium, de zaal verlaten in een betere toestand dan wanneer ze binnen kwamen. Bij de mensen die in hypnose gaan, geef ik hen daarom altijd een aantal positieve suggesties mee die na de show blijven doorwerken. Op die manier kan ik mijn steentje bijdragen aan een beter mentaal welzijn”, aldus Dominik.

Ik werk met acteurs, en nog hele goeie ook!

Tijdens de hypnose prent Dominik een bepaalde situatie heel sterk in bij de deelnemende toeschouwers. Hierdoor beleven ze de situatie alsof die écht is en reageren ze op heel authentieke wijze, zelfs beter dan de meeste acteurs zouden kunnen. Method acting, een acteertechniek die o.a. Robert De Niro gebruikt, is gebaseerd op exact hetzelfde principe.

Iedereen kan hypnose ervaren

“Iedereen kan hypnose ervaren op voorwaarde dat die minstens over een normale intelligentie beschikt en dat die zich kan focussen. Als je ook nog een sterke verbeeldingskracht hebt, vormt dit een groot pluspunt maar het is niet absoluut noodzakelijk. Vooral focus is essentieel. Da’s ook de reden waarom bijvoorbeeld topsporters, yoga en mindfulness beoefenaars heel makkelijk in hypnose gaan. En het doet er ook helemaal niet toe of je er in gelooft of niet. Ik heb mensen die er in geloven bij wie het op een bepaald moment niet lukt omdat ze zijn afgeleid. Andere mensen die serieus twijfelen maar het wel een kans willen geven blijken er dan weer talent voor te hebben”. Twijfel je nog? Hier alvast een voorsmaakje dat je zeker zal overtuigen…

Twijfel je zélf of wil je het eens ervaren op een respectvolle manier? Check dan charminghypnotist.com voor info en speeldata!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.