Home > Video. Rode Duivel ‘Armand’ komt naar Brugge. Een straf verhaal dat je moet ontdekken

Video. Rode Duivel ‘Armand’ komt naar Brugge. Een straf verhaal dat je moet ontdekken

Geschreven op 17 augustus 2021 om 18:48 door Mario De Wilde

Brusselaar Armand Swartenbroeks wordt op 30 juni 1892 geboren als eerste zoon van een kruideniersgezin. De sportieve jonge kerel en prima student is ambitieus. Terecht, zo blijkt. Na 12 internaatjaren volgt hij de artsenopleiding aan de U.L.B. Hij debuteert ook bij Daring Club de Bruxelles en helpt die ploeg als 19-jarige mee aan een eerste landstitel. Al snel wordt Armand ook geselecteerd voor de Rode Duivels. De gruwel van W.O. I stelt aspirant-arts Armand Swartenbroeks zwaar op de proef, maar laat hem ook boven zichzelf uitstijgen… in veldhospitalen, in hulpposten en met de Front Wanderers. Dit oorlogsalternatief voor de Rode Duivels geeft de Belgische troepen moraal en ontspanning en haalt geld op voor duizenden vluchtelingen. Daarvoor reizen ze naar Frankrijk, tot in de scala van Milaan én de stadions van Chelsea, Celtic Glasgow en Manchester United. Een ongelooflijk-maar-waar verhaal!

En dan moeten de grootste triomfen in het leven van Armand nog komen… De Olympische Spelen van Antwerpen en absoluut recordinternational met 53 selecties voor de nationale ploeg. Een artsenpraktijk, een belangrijke rol in het lokale ziekenhuis, een schepenambt en tenslotte 16 jaar burgemeester van Koekelberg. Wat een man! Voorbij gesneld door de veranderende tijdsgeest raakte het indrukwekkende levenswerk van Armand zeer ten onrechte vergeten. Mooi is dat met Vincent Kompany vandaag eindelijk weer een topsporter opstaat die dezelfde waarden uitdraagt. Als fiere tweetalige Belg doet hij met zijn BX Brussels project Armands erfenis alle eer aan.

Kevin Van Doorslaer is de acteur die minstens twee seizoenen lang Armand zal zijn. Bekend van gastrollen in TV-series als Aspe en De Ridder, is Kevin een échte Brusseleir. In 2017 realiseerde hij zelfs een kortfilm in het Brussels die prima onthaald werd op diverse filmfestivals. Bij die makkers springt Dominique Baes in het oog… de vedette die Cercle Brugge in 1911 mee aan zijn eerste landstitel hielp was immers een absolute topverdediger. Baes’ verhaal is ook één van de meest tragische van alle Front Wanderers. Twee redenen waarom hij zowel in het stuk als in het gelijknamige boek aan bod komt.

ARMAND speelt op vrijdagavond 17 september 2021 om 20u00 in de Magdalenazaal, Magdalenastraat 27, 8200 Sint-Andries. Toepasselijk genoeg de locatie waar De Klokke was! Een niet-te-missen avond voor elke Cercle Brugge supporter. Die we bovendien organiseren ten bate van Me to You, de stichting die het onderzoek naar leukemie steunt. Bestel NU uw tickets op www.armandtheater.be

‘Waar speelt Armand?’ en kom mee eer betonen aan een geweldige Cercle man! U kan op de site onder ‘Boek en theaterstuk?’ ook het gelijknamige boek bestellen, waarin deze vergeten held nog in meer detail aan bod komt!

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.